Ο καλύτερος πελάτης των αμερικανικών βιομηχανιών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) είναι πλέον η Κίνα

Ο καλύτερος πελάτης των αμερικανικών βιομηχανιών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) είναι πλέον η Κίνα
Τετάρτη, 03/11/2021 - 20:06

Ο καλύτερος πελάτης των αμερικανικών βιομηχανιών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) είναι πλέον η Κίνα, που το 2019, όταν ακόμα μαινόταν ο εμπορικός πόλεμος, διέκοψε εντελώς τις εισαγωγές του καυσίμου από τις ΗΠΑ. Η ενεργειακή κρίση και οι ελλείψεις που αντιμετώπισε η κινεζική βιομηχανία, με τα εργοστάσια να μειώνουν δραστικά την παραγωγή τους, έχουν αναγκάσει τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο να εισάγει πλέον περισσότερο αμερικανικό LNG από ποτέ. Αναμένεται μάλιστα να υπερβεί την Ιαπωνία σε εισαγωγές αμερικανικού LNG και να είναι ο υπ’ αριθμόν ένα πελάτης των ΗΠΑ.

Οπως πάντως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal, η αλλαγή στάσης της Κίνας είναι παράλληλα και επακόλουθο των προσπαθειών της να περιορίσει την κατανάλωση άνθρακα στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της για μείωση των εκπομπών ρύπων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της αμερικανικής υπηρεσίας ενημέρωσης για θέματα ενέργειας, τον Αύγουστο οι εξαγωγές αμερικανικού LNG στην Κίνα έφτασαν στα 51 δισ. κυβικά μέτρα, επίπεδο υπερτριπλάσιο από εκείνο της αντίστοιχης περιόδου του 2020. Αυτό το μέγεθος αντιπροσωπεύει πάνω από το 17% των αμερικανικών εξαγωγών LNG και ήταν το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ. Φαίνεται λοιπόν πως η Κίνα τείνει να συμμορφωθεί έως ένα βαθμό με τους όρους της προκαταρκτικής συμφωνίας που έκλεισε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ με τον Κινέζο ομόλογό του στις αρχές του 2020, καθώς η συμφωνία αυτή προβλέπει πως η Κίνα θα αυξήσει τις εισαγωγές ενέργειας από τις ΗΠΑ. Εχουν έτσι ωφεληθεί οι αμερικανικές εταιρείες LNG, όπως για παράδειγμα η εξαγωγική Cheniere Energy, της οποίας η μετοχή έχει σημειώσει άλμα σχεδόν 80% τους τελευταίους 12 μήνες, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί η χρηματιστηριακή αξία της κατά τουλάχιστον 10 δισ. δολάρια. Η εν λόγω εταιρεία, που λειτουργεί εγκαταστάσεις LNG στη Λουιζιάνα και στο Τέξας, προμηθεύει σταθερά την Κίνα, με την οποία έχει συνάψει μακροπρόθεσμα συμβόλαια. Τον Οκτώβριο ανακοίνωσε ότι έκλεισε συμφωνία διάρκειας 13 ετών που προβλέπει ότι θα τροφοδοτεί με LNG την ενεργειακή ENN Natural Gas.

Οι κινεζικές εταιρείες επιδιώκουν γενικά μακροπρόθεσμες συμφωνίες που περιορίζουν τον βαθμό έκθεσής τους στην αστάθεια των τιμών. Η αμερικανική εφημερίδα υπογραμμίζει πως οι ελλείψεις στην Κίνα ήταν οι χειρότερες που έχει γνωρίσει εδώ και πολλά χρόνια και ανάγκασαν την ηγεσία της χώρας να επιβάλει περιορισμούς στη λειτουργία των εργοστασίων αλλά και να προχωρήσει σε γενικευμένες διακοπές ηλεκτροδότησης σε ορισμένες πόλεις. Οι ελλείψεις ήταν ακραίες στην Κίνα, χειρότερες δηλαδή από άλλες οικονομίες, αφενός επειδή εκτοξεύθηκε κυριολεκτικά στα ύψη η ζήτηση για τις εξαγωγές της αμέσως μόλις άρχισαν να ανακάμπτουν οι οικονομίες, αφετέρου λόγω της επιταχυνόμενης στροφής πολλών οικονομιών στο φυσικό αέριο ως μεταβατικό στάδιο και πιο καθαρό καύσιμο στο πλαίσιο της στροφής στην πράσινη ενέργεια. Συνέβαλε άλλωστε και η ξηρασία που έπληξε ορισμένες περιφέρειες της Κίνας, εμποδίζοντας έτσι την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Οι ανάγκες της Κίνας σε φυσικό αέριο είναι, εξάλλου, έτσι κι αλλιώς τεράστιες και αυξάνονται διαρκώς, καθώς έχει δεσμευθεί να μειώσει τις εκπομπές καυσαερίων μέχρι το 2030. Οπως υπογραμμίζει η WSJ, το 2020 η Κίνα κάλυψε το 8% των συνολικών ενεργειακών αναγκών της. Το ποσοστό αυτό ήταν σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με το μόλις 3% που ήταν το 2009.

Πηγή Καθημερινή