ΣΕΕΠΕ: Έως και 45% ακριβότερο το πετρέλαιο θέρμανσης

ΣΕΕΠΕ: Έως και 45% ακριβότερο το πετρέλαιο θέρμανσης
Τετάρτη, 20/10/2021 - 21:22

Έως και 45% ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι πωλείται το πετρέλαιο θέρμανσης το φετινό χειμώνα. Αυτό ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, Γιάννης Αληγιζάκης, σε συνέντευξη Τύπου για την πορεία του κλάδου των καυσίμων.

Ωστόσο όπως υπογράμμισε φέτος για πρώτη φορά το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι ελαφρώς φθηνότερο από το φυσικό αέριο το οποίο ακρίβυνε ακόμη περισσότερο.

Για το λόγο αυτό ο ΣΕΕΠΕ ζητεί επέκταση του επιδόματος θέρμανσης στη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών, δηλαδή να καταργηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια ή να εξαιρεθεί το 5 - 10% των υψηλότερων εισοδημάτων, καθώς επικρατεί ανησυχία για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των τιμών στην καταναλωτική συμπεριφορά.

Σε σχέση με την πορεία της αγοράς, τονίστηκε ότι το πρώτο τετράμηνο του έτους καταγράφηκε μείωση λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν αλλά στη συνέχεια η άρση τους και η καλή τουριστική σεζόν έφεραν θετικό πρόσημο. Συνολικά, στο 8μηνο η αγορά καυσίμων εμφανίζει πτώση 7 %, αν και τα καύσιμα κίνησης κινούνται ανοδικά ( βενζίνη +2 %, πετρέλαιο κίνησης +6 %), καθώς η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης είναι μειωμένη κατά 41 %.

Επίσης σε ότι αφορά τις Κοινοτικές Οδηγίες για τον μηδενισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ως το 2050, ο κλάδος επισημαίνει την ανάγκη να προστατευθούν οι καταναλωτές από αύξηση του κόστους καυσίμων.