Στα ύψη οι τιμές φυσικού αερίου-ρεύματος στην Ευρώπη

Στα ύψη οι τιμές φυσικού αερίου-ρεύματος στην Ευρώπη
Πέμπτη, 30/09/2021 - 22:00

Στα ύψη βρίσκονται οι τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος στην Ευρώπη, καθώς τα αποθέματα από φυσικό αέριο έως άνθρακα και νερό για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι σε έλλειψη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ροές φυσικού αερίου προς τον τερματικό σταθμό Mallnow της Γερμανίας μειώθηκανκατά το ένα τρίτο από τις αρχές της εβδομάδας.

«Δεν είχαμε προβλέψει ότι θα έρθουν αυτές οι τιμές», δήλωσε ο Alex Grant, ανώτερος αντιπρόεδρος της Equinor ASA, σε συνέδριο στο Λονδίνο. «Στις τιμές υπάρχει ένα ασφάλιστρο κινδύνου για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον και ο κίνδυνος εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παροχή φυσικού αερίου».

Η αγορά είναι όμηρος των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, την ώρα που οι χώρες πρόκειται να αρχίσουν να μειώνουν το φυσικό αέριο που αποθηκεύεται. Τα ευρωπαϊκά αποθέματα είναι σε χαμηλό δεκαετίας για αυτή την εποχή.

Ακόμη τρεις μικρές εταιρείες προμήθειας ενέργειας κατέβασαν ρολά στο Ηνωμένο Βασίλειο την Τετάρτη -συνολικά δέκα έχουν βάλει λουκέτο τους τελευταίους δύο μήνες. Περίπου 1,7 εκατ. νοικοκυριά έχουν αναγκαστεί να αλλάξουν προμηθευτές.