Σιαμίσης (ΕΛΠΕ): Η συμφωνία Italgas - ΔΕΠΑ Υποδομών θα αποδειχθεί ωφέλιμη συνολικά για την ελληνική οικονομία

Σιαμίσης (ΕΛΠΕ): Η συμφωνία Italgas - ΔΕΠΑ Υποδομών θα αποδειχθεί ωφέλιμη συνολικά για την ελληνική οικονομία
Παρασκευή, 10/09/2021 - 23:46

Την εκτίμηση ότι η συμφωνία με την Italgas για τη ΔΕΠΑ Υποδομών θα αποδειχθεί ωφέλιμη συνολικά για την ελληνική οικονομία και όχι μόνο για τα συναλλασσόμενα μέρη, διατύπωσε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), Ανδρέας Σιάμισιης, μιλώντας στο υβριδικό 5ο Southeast Europe Energy Forum.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον καθηγητή Κώστα Ανδριοσόπουλο και ερωτηθείς σχετικά με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ για ανακήρυξη της Italgas ως προτιμητέου επενδυτή στον διαγωνισμό για την εξαγορά του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, ο CEO των ΕΛΠΕ τόνισε: «Είναι πράγματι καλά νέα. Είμαστε ευτυχείς για τη συναλλαγή και το αποτέλεσμα του διαγωνισμού και την πολύ καλή συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ. Καταφέραμε να πετύχουμε δίκαιη τιμή (σ.σ. Η δεσμευτική προσφορά των Ιταλών ανέρχεται σε 733 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων στα ταμεία των ΕΛΠΕ αναμένεται να μπουν 256,5 εκατ. για το ποσοστό 35%, που κατέχουν στην εταιρεία)».

Ο κ.Σιάμισιης επισήμανε ακόμα πως βλέπει τρία θετικά στοιχεία στη συναλλαγή: το γεγονός ότι και τα δύο μέρη αισθάνονται ικανοποιημένα, από το τίμημα και τη συμφωνία SPA (Sales and Purchase Agreement), το ότι επετεύχθη η αποδοτική ενοποίηση των δικτύων αγωγών μέσης προς χαμηλή πίεσης, κάτι σημαντικό για μια σχετικά μικρή αγορά όπως η ελληνική και το ότι στον διαγωνισμό επικράτησε μια εταιρεία που πληροί τις υψηλότερες διεθνείς προδιαγραφές, είναι καλά τοποθετημένη διεθνώς και διαθέτει γνώση της ελληνικής αγοράς.