Συνάντηση της ΕΔΑ ΘΕΣΣ με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ

Συνάντηση της ΕΔΑ ΘΕΣΣ με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ
Δευτέρα, 23/08/2021 - 14:21

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και του Γενικού Διευθυντή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Λεωνίδα Μπακούρα, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και τη βελτίωση του περιβάλλοντος με την περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου.

Ο Γενικός Διευθυντής ενημέρωσε για το επενδυτικό πρόγραμμα της Εταιρείας, που στοχεύει στην υλοποίηση προηγμένων υποδομών για την επίτευξη της μέγιστης διείσδυσης του φυσικού αερίου σε όλο και περισσότερους δήμους –του καυσίμου που συντελεί καθοριστικά στην απεξάρτηση της οικονομίας από τον άνθρακα, αναδεικνύοντας τον κρίσιμο ρόλο των δικτύων διανομής στην ενεργειακή μετάβαση.

Η συνεπής υλοποίηση του Προγράμματος Ανάπτυξης της ΕΔΑ ΘΕΣΣ οδηγεί στην αυξανόμενη χρήση του φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την εξοικονόμηση πόρων αλλά και στην ανάκαμψη της οικονομίας σε μια κρίσιμη μεταβατική περίοδο για τη χώρα. Την ίδια στιγμή, αυξάνονται τα περιβαλλοντικά οφέλη καθώς περιορίζονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου, υποστηρίζοντας την επίτευξη των εθνικών και κοινοτικών στόχων για την Ενέργεια και το Κλίμα. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μπακούρας ανέφερε ότι η Εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει μελέτες μέτρησης και μείωσης εκπομπών μεθανίου στην ατμόσφαιρα κατά τη δραστηριότητα διανομής φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα, η Εταιρεία εισέρχεται σε μια νέα εποχή καθώς μεταβαίνει στον ολικό ψηφιακό μετασχηματισμό, με στόχο τη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών προς του Χρήστες Διανομής, τους Τελικούς Καταναλωτές και την ασφαλή και αδιάλειπτη διανομή του φυσικού αερίου. Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ως μέλος του οργανισμού για τη βιωσιμότητα GD4S, βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους ευρωπαϊκούς διαχειριστές που εξυπηρετούν περίπου 30 εκ. καταναλωτές. Η διευρυμένη συνεργασία των μελών επικεντρώνεται στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών για την ανάπτυξη ευέλικτων και ευφυών δικτύων διανομής που θα επιτρέψουν την ενσωμάτωση των αυξανόμενων ποσοτήτων ανανεώσιμων αερίων στο μέλλον, όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο.

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαστεργίου ενημερώθηκε ότι ειδικά για την πόλη των Τρικάλων, η διείσδυση του φυσικού αερίου ανέρχεται στο 62% του πληθυσμού και σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, προβλέπονται επενδύσεις που ξεπερνούν τα ~ 7,4 εκ. € για το Δήμο Τρικκαίων, μέχρι το 2025.