ΔΕΠΑ Υποδομών: Οι μνηστήρες και η τελική προθεσμία

ΔΕΠΑ Υποδομών: Οι μνηστήρες και η τελική προθεσμία
Τρίτη, 06/07/2021 - 21:12

Έξι είναι οι «μνηστήρες» για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών στον διαγωνισμό πώλησης του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών του ΤΑΙΠΕΔ.

Η προθεσμία κλείδωσε μετά και το κλείσιμο των τελευταίων εκκρεμοτήτων από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε πριν από μέρες δόθηκε επιπλέον χρόνος παράτασης των ΕΔΑ για άλλα 30 χρόνια, ενώ τέθηκε και φραγμός στην περίπτωση απένταξης περιοχών, όταν η 18μηνη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του δικτύου δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα της ΕΔΑ. Παράλληλα, με τη ρύθμιση του ΥΠΕΝ δημιουργείται ένας μηχανισμός ώστε η υποανάκτηση του Απαιτούμενου Εσόδου μίας ΕΔΑ να καλύπτεται και από τις δύο υπόλοιπες Εταιρείες Διανομής – καταρχάς με συμψηφισμό των εσόδων τους κατά την ίδια περίοδο εκκαθάρισης.

Στην τελική φάση του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών έχουν περάσει έξι επενδυτές. Από αυτούς , όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, προσφορές αναμένεται να καταθέσουν δύο ή τρεις. Μένει βέβαια να φανεί το αν θα είναι αυτός ο αριθμός όπως και το ποιοι θα είναι η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ μετά την 15η Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι έξι διεκδικητές είναι:

1. EP INVESTMENT ADVISORS

2. FIRST STATE INVESTMENTS (European Diversified Infrastructure Fund II)

3. ITALGAS SpA

4. KKR (KKR Global Infrastructure Investors III L.P.)

5. MACQUARIE (MEIF 6 DI HOLDINGS)

6. ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ SINO-CEE FUND & SHANGHAI DAZHONG PUBLIC UTILITIES (GROUP) Co., Ltd