OPEC: Πρόβλεψη για ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2021

OPEC: Πρόβλεψη για ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2021
Πέμπτη, 10/06/2021 - 21:29

Ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2021 προβλέπει ο OPEC παρά την πανδημία και εμμένει στην πρόβλεψή του για ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2021.

Στη νέα μηνιαία του έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα, Πέμπτη, ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου, δήλωσε ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 5,95 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) φέτος, ή 6,6%. Η πρόβλεψη παραμένει αμετάβλητη για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Η πρόβλεψη της έκθεσης έρχεται παρά τη βραδύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, και ενώ προειδοποιεί για «σημαντικές αβεβαιότητες» σχετικά με την πανδημία του COVID-19, όπως η πιθανή εμφάνιση νέων μεταλλάξεων.

«Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη καθυστέρησε λόγω της επανεμφάνισης των κρουσμάτων COVID-19 και τα επιβολής νέων lockdown σε βασικές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωζώνης, της Ιαπωνίας και της Ινδίας», ανέφερε ο OPEC στη νέα μηνιαία έκθεσή του.

«Συνολικά, η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, και ως εκ τούτου και της ζήτησης πετρελαίου, αναμένεται να κερδίσει σε δυναμική το δεύτερο εξάμηνο», ανέφερε η έκθεση. Ο OPEC προβλέπει για το 2021 παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη κατά 5,5%, αμετάβλητη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, υποθέτοντας ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας θα έχει «περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό» μέχρι τις αρχές του δεύτερου εξαμήνου.