ΟΠΕΚ: Πρόβλεψη για περαιτέρω μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου τους επόμενους μήνες

ΟΠΕΚ: Πρόβλεψη για περαιτέρω μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου τους επόμενους μήνες
Τρίτη, 08/06/2021 - 15:32

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του αναμένουν ότι τα αποθέματα πετρελαίου θα μειωθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ τη Δευτέρα, υποδηλώνοντας ότι οι προσπάθειες των παραγωγών να στηρίξουν την αγορά είναι επιτυχημένες.

Τα αποθέματα πετρελαίου στα αναπτυγμένα κράτη έπεσαν κατά 6,9 εκατομμύρια βαρέλια τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον Mohammad Barkindo στη Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής Πετρελαίου της Νιγηρίας. Πρόκειται 160 εκατομμύρια βαρέλια χαμηλότερα από την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

«Αναμένουμε να δούμε περαιτέρω μειώσεις τους επόμενους μήνες», δήλωσε.

Ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου και συμμάχων - γνωστοί ως ΟΠΕΚ + - αποφάσισε τον Απρίλιο να αυξήσει την παραγωγή κατά 2,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) από το Μάιο έως τον Ιούλιο. Οι παραγωγοί επέμειναν σε αυτήν την απόφαση σε μια συνάντηση την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

"Η αγορά συνέχισε να αντιδρά θετικά στις αποφάσεις που λάβαμε, συμπεριλαμβανομένων των ανοδικών προσαρμογών των επιπέδων παραγωγής που ξεκινούν τον Μάιο του τρέχοντος έτους", είπε.

Αναφέρεται ότι ο οργανισμός μείωσε την παραγωγή κατά 9,7 εκατομμύρια bpd το περασμένο έτος, καθώς η ζήτηση κατέρρευσε όταν η πανδημία COVID-19 έπληξε για πρώτη φορά. Από τον Ιούλιο, οι περιορισμοί που ισχύουν θα ανέλθουν στα 5,8 εκατομμύρια bpd.

Κατά τη διάρκεια μιας μεταγενέστερης συζήτησης στο συνέδριο, πρόσθεσε ότι ενώ ο ΟΠΕΚ δεν αρνείται την κλιματική αλλαγή, η παγκόσμια οικονομία χρειάζεται ακόμη το πετρέλαιο.

«Ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες-μέλη μας να συνεχίσουν να επενδύουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στη ζήτηση για υδρογονάνθρακες».

Πηγή: Reuters