Ρωσία: Λιγότερα από 100 χιλιόμετρα απόμενουν για την ολοκλήρωση του Nord Stream II

Ρωσία: Λιγότερα από 100 χιλιόμετρα απόμενουν για την ολοκλήρωση του Nord Stream II
Πέμπτη, 03/06/2021 - 19:27

Λιγότερα από 100 χιλιόμετρα απομένουν για την ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream II ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο δηλώσεις του Ρώσου αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αλέξανδρος Νόβακ την Πέμπτη.

«Ελπίζουμε ότι οι κατασκευαστικές εργασίες στο Nord Stream ΙΙ θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο Νόβακ στους δημοσιογράφους για την πρόοδο στον αγωγό, ο οποίος θα επιτρέψει στη Ρωσία να μεταφέρει περισσότερο αέριο στη Δυτική Ευρώπη,

Υπενθυμίζεται πως ο αγωγός Nord Stream II είναι ένα πρότζεκτ σχεδιασμένο να στέλνει έως 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη ετησίως.

Ωστόσο, το σχέδιο έχει βρει την ισχυρή αντίθεση των ΗΠΑ, με την Ουάσινγκτον να ισχυρίζεται ότι το εγχείρημα απειλεί την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και προτείνει το υγροποιημένο φυσικό της αέριο ως εναλλακτική. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ παραδέχθηκε προ ημερών ότι οι κυρώσεις κατά του αγωγού είναι πλέον αντιπαραγωγικές, καθώς το έργο πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του.

Εντούτοις, οι χώρες της Ευρώπης, ιδίως η Γερμανία, υποστηρίζουν ότι δεν είναι ζήτημα της Ουάσινγκτον να λαμβάνει αποφάσεις για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, υπερασπιζόμενη τον αγωγό Nord Stream II, ακόμα και υπό την απειλή των αμερικανικών κυρώσεων.

liberal.gr (Με πληροφορίες από Reuters)

Φωτο: AP Photo/Dmitry Lovetsky, file