Ο πυρηνικός αντιδραστήρας επόμενης γενιάς του Μπιλ Γκέιτς θα κατασκευαστεί στο Ουαϊόμινγκ των ΗΠΑ

Ο πυρηνικός αντιδραστήρας επόμενης γενιάς του Μπιλ Γκέιτς θα κατασκευαστεί στο Ουαϊόμινγκ των ΗΠΑ
Πέμπτη, 03/06/2021 - 15:21

Η προηγμένη εταιρεία πυρηνικών αντιδραστήρων του Μπιλ Γκέιτς, TerraPower LLC, και η PacifiCorp επέλεξαν το Ουαϊόμινγκ των ΗΠΑ για να ξεκινήσει το πρώτο έργο αντιδραστήρα Νατρίου σε εγκατάσταση άνθρακα, δήλωσε ο κυβερνήτης του πολιτείας την Τετάρτη.

Η TerraPower, που ιδρύθηκε από τον Γκέιτς πριν από περίπου 15 χρόνια, και η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας PacifiCorp, που ανήκει στο Berkshire Hathaway του Warren Buffet, δήλωσε ότι η ακριβής τοποθεσία του εργοστασίου επίδειξης αντιδραστήρων Νατρίου αναμένεται να ανακοινωθεί έως το τέλος του έτους.

Μικροί προηγμένοι αντιδραστήρες, οι οποίοι λειτουργούν με διαφορετικά καύσιμα από τους παραδοσιακούς αντιδραστήρες, θεωρούνται από ορισμένους ως μια κρίσιμη τεχνολογία απαλλαγμένη άνθρακα από ό, τι μπορεί να συμπληρώσει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως ο αέρας και ο ήλιος.

«Αυτή είναι η ταχύτερη και σαφέστερη πορεία μας για να γίνουμε αρνητικοί στον άνθρακα», δήλωσε ο κυβερνήτης του Ουαϊόμινγκ, Μάρκ Γκόρντον.

«Η πυρηνική ενέργεια είναι σαφώς ένα μέρος της στρατηγικής μου για την ενέργεια».

Το έργο διαθέτει ένα γρήγορο αντιδραστήρα ψύξης νατρίου 345 MW, με αποθήκευση ενέργειας με βάση το αλάτι που θα μπορούσε να αυξήσει την ισχύ του συστήματος στα 500 MW κατά τη διάρκεια της αιχμής.

Η TerraPower δήλωσε πέρυσι ότι τα εργοστάσια θα κοστίζουν περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Στα τέλη του περασμένου έτους, το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ απένειμε στην TerraPower 80 εκατομμύρια δολάρια αρχικής χρηματοδότησης για την επίδειξη της τεχνολογίας Νατρίου και το υπουργείο έχει δεσμεύσει πρόσθετη χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια, υπό την προϋπόθεση πιστώσεων του Κογκρέσου.

Ο Chris Levesque, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TerraPower, δήλωσε ότι το εργοστάσιο θα χρειαστεί περίπου επτά χρόνια για την κατασκευή του. «Χρειαζόμαστε αυτό το είδος καθαρής ενέργειας στο δίκτυο τη δεκαετία του 2030», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Οι ειδικοί της πυρηνικής ενέργειας προειδοποίησαν ότι οι προηγμένοι αντιδραστήρες ενδέχεται να έχουν υψηλότερους κινδύνους από τους συμβατικούς. Τα καύσιμα για πολλούς προηγμένους αντιδραστήρες θα πρέπει να εμπλουτιστούν με πολύ υψηλότερο ρυθμό από τα συμβατικά καύσιμα, πράγμα που σημαίνει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού καυσίμων θα μπορούσε να είναι ένας ελκυστικός στόχος για όσους θέλουν να δημιουργήσουν ένα ακατέργαστο πυρηνικό όπλο, πρόσφατη έκθεση.

Ο Levesque ανέφερε ότι τα εργοστάσια θα μειώσουν τους κινδύνους διάδοσης επειδή μειώνουν τα συνολικά πυρηνικά απόβλητα.

Εκτός από την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα στο δίκτυο, ο γερουσιαστής του Ουαϊόμινγκ, John Barrasso, δήλωσε ότι η κατασκευή του έργου επίδειξης θα μπορούσε να επαναφέρει την κάποτε ενεργή βιομηχανία εξόρυξης ουρανίου.

Πηγή: Reuters