Σε εκκρεμότητα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις διασυνδέσεις και την απανθρακοποίηση των νησιών

Σε εκκρεμότητα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις διασυνδέσεις και την απανθρακοποίηση των νησιών
Δευτέρα, 19/04/2021 - 16:22

Νέα ερώτηση κατέθεσαν τριάντα πέντε (35) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ.Φάμελλου, μαζί με τον Αναπληρωτή Τομεάρχη Οικονομίας, Χ. Μαμουλάκη, για το ζήτημα διεκδίκησης και αξιοποίησης της χρηματοδότησης άνω του 1 δισ. ευρώ από τα δικαιώματα εκπομπών, που είχε κερδίσει η χώρα μας, το 2018, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης των κανόνων για το Ευρ. Σύστημα Δικαιωμάτων Εκπομπών. Η χρηματοδότηση αυτή έπρεπε και μπορούσε να αξιοποιηθεί για την απανθρακοποίηση και τη διασύνδεση των νησιών και τη διακοπή λειτουργίας παλαιών, ρυπογόνων και χαμηλής απόδοσης μονάδων ηλεκτρικής ενέργειας που τα εξυπηρετούν.

Όπως είχε προκύψει από προηγούμενη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που συζητήθηκε στις 11.12.2020, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε καθυστερήσει να υποβάλλει το σχετικό αίτημα στην ΕΕ, παρότι η προθεσμία έληγε στις 31.12.2020.

Μετά την ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπήρξε τελικά ελληνικό αίτημα, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, αλλά έως σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό ποια έργα διασυνδέσεων ή αποθήκευσης θα συγχρηματοδοτηθούν.

Για το λόγο αυτό, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν ποια είναι η πρόοδος με αυτό το σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο και αναδεικνύουν ιδιαίτερα και το θέμα της εκκρεμούς χρηματοδότησης για τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, καθώς το έργο δεν περιλαμβάνεται στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με όσα δημοσίευσε πρόσφατα η κυβέρνηση.

Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της ερώτησης