IEA: Πρόβλεψη για μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου και ανάκαμψη της ζήτησης

IEA: Πρόβλεψη για μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου και ανάκαμψη της ζήτησης
Πέμπτη, 15/04/2021 - 16:00

Τα μεγάλα αποθέματα στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου βρίσκονται υπό συζήτηση καθώς η παγκόσμια οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει από την πανδημία Covid-19 και ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του περιορίζουν την παραγωγή, δήλωσε ο IEA την Τετάρτη.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) αύξησε τις προσδοκίες του για ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου, αφού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύξησε τις προβλέψεις του για παγκόσμια ανάπτυξη φέτος.

«Αυτή η βελτιωμένη προοπτική, μαζί με ισχυρότερους άμεσους δείκτες, μας οδήγησε να αναθεωρήσουμε την παγκόσμια πρόβλεψη αύξησης της ζήτησης πετρελαίου το 2021», δήλωσε ο ΙΕΑ.

Αναμένει τώρα ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 5,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (mbd) στα 96,7 mbd, μετά την περσινή πτώση των 8,7 mbd.

Το καρτέλ πετρελαίου του ΟΠΕΚ την Τρίτη αύξησε επίσης την πρόβλεψη ζήτησης για το 2021 στα 96,5 mbd.Η ζήτηση πετρελαίου χτυπήθηκε πέρυσι καθώς πολλές χώρες έκλεισαν τις οικονομίες τους σε μια προσπάθεια να επιβραδύνουν τη διάδοση του Covid-19.

Αυτό προκάλεσε ένα υπεραπόθεμα πετρελαίου, αλλά ΟΠΕΚ + που περιλαμβάνει και τη Ρωσία, μείωσε απότομα την παραγωγή πέρυσι για να μειώσει το απόθεμα και να αντισταθμίσει την πτώση των τιμών.

Ο IEA δήλωσε ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι τα αποθέματα πετρελαίου του ΟΟΣΑ διατηρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό σταθερά τον Μάρτιο, μετά από επτά διαδοχικούς μήνες πτώσης και πλησίαζαν τον πενταετή μέσο όρο τους.

Σημειώνεται ότι ο ΟΠΕΚ + αυξάνει αργά την παραγωγή από τις αρχές του έτους και στις αρχές Απριλίου έδωσε σήμα ότι θα αυξήσει την παραγωγή κατά περισσότερο από 2 mbd τους επόμενους τρεις μήνες ενόψει της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης.

Ενώ το πρώτο τρίμηνο ήταν κάπως απογοητευτικό καθώς πολλές ευρωπαϊκές και πολλές μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες είδαν την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19, η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να αυξηθεί καθώς οι εμβολιασμοί επεκτείνονται.

Ο ΙΕΑ βλέπει την παγκόσμια αγορά πετρελαίου να αλλάζει «δραματικά το τελευταίο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς ενδέχεται να απαιτηθούν περίπου 2 mbd επιπλέον προσφοράς για την κάλυψη της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης».

Πηγή: AFP