Tέλος στις 17 Απριλίου οι λιγνιτικές μονάδες Καρδιά 3 και 4 της ΔΕΗ

Tέλος στις 17 Απριλίου οι λιγνιτικές μονάδες Καρδιά 3 και 4 της ΔΕΗ
Δευτέρα, 12/04/2021 - 20:15

Στις 17 Απριλίου ολοκληρώνονται οι ώρες λειτουργίας τις λιγνιτικές μονάδες Καρδιά 3 και 4 της ΔΕΗ που είχαν δοθεί κατά παρέκκλιση από την Κομισιόν. Πρόκειται για τις δύο μονάδες οι οποίες τροφοδοτούν με θερμό ατμό την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας.

Η απόσυρσή των δύο μονάδων είχε ανακοινωθεί από τη ΔΕΗ το Δεκέμβριο του 2019 και περιλαμβάνεται στο στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Η συνολική ισχύς των δύο σταθμών ανέρχεται σε 549 MW.

Εκτός από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οι δύο εναπομείνασες μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς τροφοδοτούν επίσης με θερμικό ρευστό την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας.

Οριστική λύση για τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης θα δώσει η έναρξη λειτουργίας της «Πτολεμαΐδα 5», η οποία θα αναλάβει την τροφοδοσία του δικτύου. Mέχρι όμως να ολοκληρωθεί , η λειτουργία της τηλεθέρμανσης θα γίνεται από δύο ηλεκτρικούς λέβητες συνολικής ισχύος 80MW, με καλώδια υψηλής τάσης, οι οποίοι θα εγκατασταθούν στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Καρδιάς. Η εγκατάσταση θα γίνει από τη ΔΕΗ, ενώ η ύψους 4 εκατ. ευρώ επένδυση θα καλυφθεί από τον λιγνιτικό πόρο.