ΟΠΕΚ+: Συμφώνησε στη μείωση των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου από τον Μάιο

ΟΠΕΚ+: Συμφώνησε στη μείωση των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου από τον Μάιο
Παρασκευή, 02/04/2021 - 12:34

Ο ΟΠΕΚ + συμφώνησε την Πέμπτη να χαλαρώσει σταδιακά τις μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου από τον Μάιο, αφού η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε τη Σαουδική Αραβία να διατηρήσει την ενέργεια προσιτή για τους καταναλωτές.

Ο όμιλος, ο οποίος έχει εφαρμόσει τεράστιες περικοπές ύστερα την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου που προκλήθηκε λόγω της πανδημία, συμφώνησε να μειώσει τις περικοπές παραγωγής κατά 350.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Μάιο, άλλα 350.000 bpd τον Ιούνιο και επιπλέον 400.000 bpd τον Ιούλιο.

Μάλιστα, ο υπουργός πετρελαίου του Ιράν, Bijan Zanganeh, επιβεβαίωσε ότι η ομάδα θα αυξήσει την παραγωγή κατά 1,1 εκατομμύρια bpd μέχρι τον Ιούλιο.

Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι θα σταματήσει τις επιπλέον εθελοντικές περικοπές έως τον Ιούλιο, μια κίνηση που θα προσθέσει 1 εκατομμύριο bpd.

Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν την Πέμπτη, οι περικοπές στην μείωση της παραγωγής πετρελαίου θα μπορούσε να είναι λίγο πάνω από τα 6,5 εκατομμύρια bpd από τον Μάιο, σε σύγκριση με λίγο κάτω από τα 7 εκατομμύρια bpd τον Απρίλιο.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Αμπντουλάζ Μπιν Σαλμάν, χαρακτήρισε τη συμφωνία για την αύξηση της παραγωγής ως «πολύ συντηρητικό μέτρο», αν και τις ημέρες πριν από τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι της συνάντησης είπαν ότι η ομάδα θα διατηρήσει πιθανώς τις περισσότερες υπάρχουσες περικοπές, καθώς ένα ακόμη lockdown επηρέασε τη ζήτηση καυσίμων.

Ο υπουργός δήλωσε ότι τα επίπεδα παραγωγής θα μπορούσαν να προσαρμοστούν στην επόμενη συνάντηση στις 28 Απριλίου και ανέφερε ότι η απόφαση της Πέμπτης δεν επηρεάστηκε από συνομιλίες με αξιωματούχους των ΗΠΑ ή από άλλα κράτη-καταναλωτές.

Ο Σαουδάραβας υπουργός ανέφερε ότι το βασίλειο θα καταργήσει σταδιακά την πρόσθετη εθελοντική περικοπή, μειώνοντάς την κατά 250.000 βαρέλια την ημέρα τον Μάιο, 350.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούνιο και 400.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο και διαγράφοντας 1 ολόκληρο εκατομμύριο βαρέλιών την ημέρα σε περιορισμούς μέχρι το αυτό σημείο.

Πηγή: Reuters