ΙΕΑ: Απίθανη η εκτόξευση της ζήτησης και των τιμών του πετρελαίου

ΙΕΑ: Απίθανη η εκτόξευση της ζήτησης και των τιμών του πετρελαίου
Τετάρτη, 17/03/2021 - 15:37

Οι τιμές του πετρελαίου είναι απίθανο να δουν μία δραματική και συνεχή αύξηση, παρά τους εμβολιασμούς που αναμένεται να αυξήσουν τη ζήτηση αργότερα μέσα στο έτος, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) την Τετάρτη.

«Το απότομο ράλι του πετρελαίου στα 70 δολάρια το βαρέλι έχει προκαλέσει συζητήσεις για μία νέα ζήτηση αύξηση της ζήτησης και μια επικείμενη έλλειψη προσφοράς».

Ο IEA στη μηνιαία έκθεσή του ανεφέρει ότι: «αρχικά, τα αποθέματα πετρελαίου εξακολουθούν να φαίνονται άφθονα σε σύγκριση με τα ιστορικά επίπεδα παρά τη σταθερή πτώση ... Εκτός από το μαξιλάρι των αποθεμάτων, υπάρχει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα ως αποτέλεσμα των περιορισμών προσφοράς του ΟΠΕΚ +».

Σημειώνεται ότι ο ΟΠΕΚ + περιόρισε σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή αυτό το μήνα, κάνοντας ορισμένους επενδυτές να προβλέψουν ένα μία μεγάλη αύξηση της ζήτησης και επομένως αύξηση των τιμών.

«Η προοπτική της ισχυρότερης ζήτησης και ο περιορισμού της παραγωγής του ΟΠΕΚ + οδηγεί σε απότομη μείωση των αποθεμάτων κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους», δήλωσε ο ΙΕΑ.

«Ωστόσο, προς το παρόν, υπάρχει περισσότερο από αρκετό πετρέλαιο στις δεξαμενές και κάτω από το έδαφος για να διατηρηθεί η παγκόσμια αγορά πετρελαίου επαρκώς εφοδιασμένη».

Πηγή: Reuters