Νέο ρεκόρ στην κατανάλωση φυσικού αερίου, ξεπέρασε τα 5,3 δισ. κυβικά μέτρα

Νέο ρεκόρ στην κατανάλωση φυσικού αερίου, ξεπέρασε τα 5,3 δισ. κυβικά μέτρα
Παρασκευή, 05/03/2021 - 15:16

Νέο ρεκόρ σημειώθηκε το 2020 στην κατανάλωση φυσικού αερίου, η οποία σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας κατέγραψε αύξηση της τάξης του 9,6% σε σχέση με το 2019. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι από τα 4,9 δισ. κυβικά μέτρα του 2019, η κατανάλωση αερίου πέρυσι έφτασε στα 5,37 δισ. κυβικά μέτρα.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τον ΥΠΕΝ, το μερίδιο του αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή αυξήθηκε στο 36% ενώ σε υψηλά επίπεδα διατηρήθηκαν και οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, με συνολικά 49 φορτία που έφτασαν στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας από 8 διαφορετικές χώρες.

Σημειώνεται ότι το 2019 είχαν φτάσει στο terminal της Ρεβυθούσας 50 δεξαμενόπλοια, ενώ το 2018 μόλις 24. Οι δυνατότητες αεριοποίησης του σταθμού αυξήθηκαν κατά 73% χάρη στα μεγάλα έργα αναβάθμισης του Σταθμού, με μεγαλύτερο εκείνο της κατασκευής της 3ης δεξαμενής.

Σε ό,τι αφορά στην εικόνα της αγοράς το πρώτο δίμηνο του 2021, οι εισαγωγές φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου, εμφανίζουν κάμψη της τάξης του 20%, καθώς στις διεθνείς αγορές καταγράφηκε αύξηση στις τιμές του LNG.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ενώ οι εισαγωγές LNG το 2020 αντιπροσώπευαν το 50% της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου, φέτος στο πρώτο δίμηνο του έτους το ποσοστό αυτό έχει υποχωρήσει στο 40%.

Η εικόνα αυτή αναμένεται να αλλάξει από τον Απρίλιο, καθώς εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν οι τιμές του LNG στη διεθνή αγορά. Έτσι το υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG αναμένεται να καταστεί εκ νέου πιο ανταγωνιστικό από το αέριο που εισάγεται από τους αγωγούς.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΔΕΣΦΑ για τη Ρεβυθούσα ο μήνας Μάρτιος ξεκινά με εισαγωγές LNG από την Elpedison και τη ΔΕΠΑ, ενώ μέσα στο μήνα φορτία αναμένεται να φέρουν επίσης ο Ήρωνας και η Mytilineos.

Σε κάθε περίπτωση, οι παίκτες της αγοράς φαίνεται να έχουν ολοκληρώσει τις κινήσεις αγοράς αερίου για το επόμενο διάστημα εκμεταλλευόμενοι και τις άφθονες διαθέσιμες ποσότητες LNG που υπάρχουν στη διεθνή αγορά.

Του Χάρη Φλουδόπουλου (capital.gr)