Πυρηνική Ενέργεια: Ποια η κατάσταση του τομέα 10 χρόνια ύστερα από τη Φουκοσίμα;

Πυρηνική Ενέργεια: Ποια η κατάσταση του τομέα 10 χρόνια ύστερα από τη Φουκοσίμα;
Πέμπτη, 04/03/2021 - 12:41

Η πυρηνική ενέργεια είναι υπεύθυνη για το 10% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά παραμένει μια αμφιλεγόμενη πηγή ενέργειας, μια δεκαετία μετά την πυρηνική κρίση της Φουκουσίμα.

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας παγκοσμίως, το AFP παρουσίασε τα ακόλουθα στοιχεία:

Λιγότεροι αντιδραστήρες

«Ήταν μια βιομηχανία σε σοβαρή κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο πριν από τα γεγονότα της Φουκουσίμα. Αυτή η κρίση έχει επιδεινωθεί σημαντικά από τότε», δήλωσε ο Mycle Schneider, ανεξάρτητος αναλυτής και σύμβουλος για την ενέργεια και την πυρηνική πολιτική που εδρεύει στο Παρίσι.

Το υψηλό κόστος κατασκευής και οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια έχουν περιορίσει το ενδιαφέρον για τη βιομηχανία. Ο αριθμός των πυρηνικών αντιδραστήρων υποχώρησε την τελευταία δεκαετία, από 429 το 2010 σε 412 στο τέλος του περασμένου έτους, σύμφωνα με τον Schneider, σε ετήσια έκθεση για τον τομέα.

Ωστόσο, η παραγωγή ενέργειας έχει αυξηθεί, από 365,3 GW το 2010 σε 367,1 το 2020, καθώς οι νέοι αντιδραστήρες τείνουν να είναι πιο ισχυροί, ενώ οι παλαιότερες εγκαταστάσεις αναβαθμίστηκαν.

Η Κίνα ενισχύει την πυρηνική ενέργεια, η Γερμανία απομακρύνεται

Η Γερμανία αποφάσισε να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια μέχρι το 2022 μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα. Το Βέλγιο και η Ελβετία σχεδιάζουν επίσης την κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας. Από την άλλη, κάποιες χώρες σχεδιάζουν να αναπτύξουν τον τομέα, με την Κίνα να βρίσκεται στο επίκεντρο των νέων έργων.

Πιο συγκεκριμένα, η Κίνα φιλοξενεί 25 από τους 57 αντιδραστήρες υπό κατασκευή σε ολόκληρο τον κόσμο την τελευταία δεκαετία, αλλά ακόμη και τα σχέδια της Κίνας έχουν επηρεαστεί από τη Φουκουσίμα.

«(Η Φουκουσίμα) συγκλόνισε βαθιά τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Κίνα και αυτό οδήγησε - αν όχι μια βάναυση διακοπή - σε σημαντική επιβράδυνση των πυρηνικών φιλοδοξιών στην Κίνα», δήλωσε ο Schneider.

Επίσης, άλλες χώρες όπως το Μπαγκλαντές, η Λευκορωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία έχουν ξεκινήσει πυρηνικά έργα. Η Πολωνία, η οποία εξακολουθεί να βασίζεται στον άνθρακα ενέργεια, επιθυμεί να εισέλθει στην στην ατομική ενέργεια.

Κόστος και οφέλη

Εκτός από τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια και τη διαχείρηση των πυρηνικών αποβλήτων, η πυρηνική βιομηχανία αντιμετωπίζει αυξανόμενο ανταγωνισμό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες έχουν γίνει πιο προσιτές.

Η Φουκουσίμα ανάγκασε τον πυρηνικό τομέα να υιοθετήσει νέα μέτρα ασφαλείας, αυξάνοντας το κόστος κατά ένα τρίτο την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τον χρηματοοικονομικό όμιλο Lazard. Αντίθετα, το κόστος για την αιολική και την ηλιακή ενέργεια μειώθηκε κατά 70% και 90%, αντίστοιχα, μεταξύ 2009-2020.

Βέβαια, οι υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας υποστηρίζουν ότι αποτελεί επίσης μία πηγή ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

«Θα χρειαστεί μια σειρά τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας, για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο IEA.

Όμως σημειώνεται ότι το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας είναι αβέβαιο. Στις τελευταίες προβλέψεις του, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας αναφέρει ότι η παγκόσμια πυρηνική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 82% έως το 2050 στο καλύτερο σενάριο, ή να μειωθεί κατά 7% στην χειρότερη περίπτωση.

Το μέλλον

Η πυρηνική βιομηχανία έχει εστιάσει την προσοχή της σε μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες (SMR), κάτι που την απομακρύνει από μεγαλύτερες, ισχυρότερες κατασκευές.

Με 300 MW ισχύος, σε σύγκριση με τα 1.000 MW που παράγονται από συμβατικούς αντιδραστήρες, οι SMR σχεδιάστηκαν για να κατασκευάζονται σε εργοστασιακές γραμμές συναρμολόγησης και στη συνέχεια μεταφέρονται σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Η Ρωσία χρησιμοποιεί ήδη αυτή τη μέθοδο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν τους περισσότερους αντιδραστήρες στον κόσμο, και άλλες χώρες όπως η Γαλλία και η Βρετανία έχουν επίσης δείξει ενδιαφέρον για την τεχνολογία.0

Τέλος, αναφέρεται ότι και άλλες χώρες αναπτύσσουν αντιδραστήρες τέταρτης γενιάς που θα παράγουν λιγότερα πυρηνικά απόβλητα.

Πηγή: AFP