Γ. Μανιάτης: Τι θα κάνει η Ε.Ε. για να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Μελών της από ένα Τουρκο-Συριακό Μνημόνιο Συνεργασίας

Γ. Μανιάτης: Τι θα κάνει η Ε.Ε. για να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Μελών της από ένα Τουρκο-Συριακό Μνημόνιο Συνεργασίας
Παρασκευή, 04/07/2025 - 08:55

Το ζήτημα των μυστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών πέραν των χωρικών υδάτων μεταξύ των δύο χωρών, φέρνει με ερώτησή του προς την Ύπατη Εκπρόσωπο Κάγια Κάλλας, ο Αντιπρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Γ. Μανιάτης.

Ο Ευρωβουλευτής καλεί την Ύπατη εκπρόσωπο να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να αποτρέψει την υπογραφή ενός Τουρκο-Συριακού συμφώνου που θα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της Ένωσης στην κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ώστε να προλάβουμε ένα νέο Τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο παραβιάζει κατάφωρα τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Επίσης ζητά από την Ύπατη Εκπρόσωπο να δηλώσει, τι κυρώσεις θα επιβάλλει στη Συρία στην περίπτωση που τελικά το Σύμφωνο υπογραφεί. Τέλος, καθώς στο τέλος Μαΐου αποφασίστηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών η άρση των κυρώσεων προς το Συριακό καθεστώς, ο Γ. Μανιάτης ερωτά αν έχουν τεθεί προϋποθέσεις για την άρση των κυρώσεων και αν ναι ποιες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«Σύμφωνα με επιστολή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών που απευθύνεται στο Γραφείο του Προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και δημοσιεύθηκε σήμερα, η Τουρκία έχει ξεκινήσει μυστικές διαπραγματεύσεις με το νέο καθεστώς στη Συρία για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών πέραν των χωρικών υδάτων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Έχοντας υπόψη ότι η Τουρκία έχει πολύ στενές σχέσεις με το νέο καθεστώς της Σύριας, καθώς και ότι το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο με το οποίο η Τουρκία προσπάθησε να καθορίσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος, όπως έχει αναγνωρίσει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα Συμπεράσματά του, ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος:

1. Έχουν τεθεί προϋποθέσεις και αν ναι ποιες για την άρση των κυρώσεων προς το Συριακό καθεστώς;

2. Σε τι κινήσεις θα προβεί για να εμποδίσει μία τέτοια συμφωνία και να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της στην Ανατολική Μεσόγειο;

3. Σε τι κυρώσεις θα προβεί τόσο προς την Τουρκία όσο και προς το νέο καθεστώς της Συρίας σε περίπτωση που μία συμφωνία για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών, όπως ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών μελών της Ένωσης;»

Τελευταία τροποποίηση στις 04/07/2025 - 08:57