Σ. Φάμελλος: Η πράσινη μετάβαση χρειάζεται σχέδιο και όχι τα επικοινωνιακά παιχνίδια του κ. Μητσοτάκη

Σ. Φάμελλος: Η πράσινη μετάβαση χρειάζεται σχέδιο και όχι τα επικοινωνιακά παιχνίδια του κ. Μητσοτάκη
Παρασκευή, 19/05/2023 - 15:01

Σε «debate» για την κλιματική κρίση που πραγματοποίησε το «news24/7», στο πλαίσιο του project που εκπονεί το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα & την Κοινωνική Αλλαγή με τίτλο «Κλιματική Κρίση & Εκλογές», συμμετέχει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, μαζί με τον Παναγιώτη Δημόπουλο (Γραμματέα Τομέα Περιβάλλοντος) και Χάρη Δούκα (Γραμματέα Τομέα Ενέργειας) από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τον Αντώνη Ραλλάτο από το ΚΚΕ (Υπεύθυνο του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ) και τον Γιάννη Χαραλαμπάκη από το ΜέΡΑ25 (Συντονιστή τομέα Προστασίας Περιβάλλοντος και Δημόσιου Χώρου, υποψήφιο βουλευτής Α΄ Πειραιά).

Απαντά σε τρεις (3) ερωτήσεις του δημοσιογράφου, Χρήστου Μπαρούνη, για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, για την πράσινη μετάβαση σε σχέση με το παραγωγικο μοντέλο της χώρας, καθώς και για τη θωράκιση έναντι των φυσικών καταστροφών όπως πλημμύρες, πυρκαγιές και ξηρασίες.

Για την εξοικονόμηση ενέργειας σχολιάζει πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης είτε αντιμετωπίζουν σοβαρότατα ζητήματα, είτε έχουν παγώσει. Η χώρα χάνει πολύτιμο χρόνο και πόρους και ακυρώνεται η συνολική προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας.

Σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο πρόγραμμά του θέτει σε προτεραιότητα την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και την εξοικονόμηση ενέργειας. «η δέσμευσή μας περιλαμβάνει σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και χρηματοδότηση 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο με ανακατεύθυνση και των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σε ανοικτή πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, με προτεραιότητα την ενίσχυση των πιο ευάλωτων νοικοκυριών και των περιοχών με δυσμενέστερες καιρικές συνθήκες. Στόχος είναι να διευκολύνουμε τον προγραμματισμό και την ταχύτητα υλοποίησης προκειμένου να μην αντιμετωπίζουν πρόβλημα ούτε οι πολίτες, ούτε οι προμηθευτές, ούτε οι μηχανικοί/τεχνικοί».

Για την πράσινη μετάβαση τονίζει ότι, εφόσον σχεδιαστεί σωστά και είναι συμπεριληπτική προς όλη την κοινωνία και τους παραγωγικούς φορείς, θα είναι η μεγάλη ευκαιρία της χώρας για παραγωγική ανασυγκρότηση, γιατί η αποτελεσματικότητά της σημαίνει συνολική αλλαγή του παραγωγικού και καταναλωτικού μας προτύπου. «Εφόσον αναγνωρίζουμε ότι δεν θέλουμε μια ευκαιριακή ανάπτυξη, βασισμένη στο real estate και στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού προς όφελος λίγων, γίνεται σαφές ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, με επίκεντρο την ανάπτυξη καινοτομίας, την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και τη στροφή στην παραγωγή πράσινων και βιώσιμων προϊόντων».

Προσθέτει ότι επί κυβέρνησης κ. Μητσοτάκη η πράσινη μετάβαση στερείται σχεδίου και περιορίζεται σε εξαγγελίες με σκοπό την επικοινωνιακή εκμετάλλευση ενώ οι χρηματοδοτήσεις που διαθέτει η χώρα για να στηρίξει τον πράσινο μετασχηματισμό δίνονται κυρίως προς όφελος λίγων: «Έτσι η πράσινη μετάβαση, αντί να στηρίζει το σύνολο των παραγωγικών δραστηριοτήτων και την ανασυγκρότησή τους, γίνεται ένα ακόμη εργαλείο διεύρυνσης των ανισοτήτων, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο».

Ο Σ.Φάμελλος δηλώνει τέλος, πως η κλιματική κρίση αναδεικνύει το έλλειμμα σχεδιασμού και τις ελλιπείς υποδομές της χώρας μας σε όλα τα επίπεδα: στην πρόληψη πυρκαγιών και πλημμυρών, στην έλλειψη έργων εξοικονόμησης και ορθολογικής διαχείρισης νερού ιδίως στον αγροτικό τομέα, στην αντιμετώπιση κινδύνων πλημμύρας, αλλά και στο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, ο οποίος, με τον τρόπο που έχει υλοποιηθεί διαχρονικά, αυξάνει την τρωτότητα και των υποδομών και των κοινωνικών και οικονομικών λειτουργιών και δραστηριοτήτων.

Επισημαίνει πως τα προβλήματα αυξήθηκαν τα τελευταία τέσσερα (4) χρόνια και ο σχεδιασμός και η πρόληψη δεν προχώρησαν και πως πρέπει να καλυφθεί τάχιστα το κενό που έχει δημιουργηθεί στο σχεδιασμό και σε επίπεδο εργαλείων και υποδομών. Με την άμεση ολοκλήρωση των Περιφερειακών Σχεδίων για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση, με τη 2η Αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμού (ΣΔΛΑΠ) και την 1η Αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας, τα οποία έχουν ήδη καθυστερήσει και ως ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας (από το 2021) και την ενεργοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση και του Σχεδίου Δράσης για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών, τα οποία μπήκαν στο «ψυγείο» τα τελευταία τέσσερα χρόνια.