Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα προβλήματα στην υποδοχή αιτημάτων σύνδεσης Φ/Β στο δίκτυο Πελοποννήσου

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα προβλήματα στην υποδοχή αιτημάτων σύνδεσης Φ/Β στο δίκτυο Πελοποννήσου
Τρίτη, 15/11/2022 - 15:20

Σοβαρά ζητήματα διαφάνειας και ισοτιμίας δημιούργησαν τα γαλάζια χρυσοπληρωμένα παιδιά του ΔΕΔΔΗΕ με τον αποκλεισμό επενδυτών φωτοβολταϊκών από τη σύνδεση με το δίκτυο Πελοποννήσου

Την άμεση αντιμετώπιση της προβληματικής κατάστασης που δημιουργήθηκε με την πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ για την υποδοχή αιτημάτων σύνδεσης Φ/Β στο κορεσμένο δίκτυο Πελοποννήσου με πολλές σκιές και την κατανομή του ηλεκτρικού χώρου ζητούν είκοσι επτά (27) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με ερώτηση που κατέθεσαν, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Φάμελλου.

Οι βουλευτές αναφέρουν ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ για την υποδοχή αιτημάτων σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών έως 400KW στο κορεσμένο δίκτυο Πελοποννήσου, που είχε προγραμματιστεί να ανοίξει στις 21.10.2022 στις 11.00πμ, άνοιξε τελικά με καθυστέρηση και με πληθώρα τεχνικών προβλημάτων. Αποτέλεσμα ήταν να μην επιτραπεί σε υποψήφιους επενδυτές η έγκαιρη υποβολή των αιτήσεων τους, τουλάχιστον το κρίσιμο διάστημα των 20 λεπτών που δίνονταν οι αύξοντες αριθμοί από το σύστημα. Σύμφωνα με την καταγγελία του προέδρου του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά –ΣΠΕΦ, οι δυσλειτουργίες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα τη μη δίκαιη κατανομή του ηλεκτρικού χώρου καθώς δεν διασφαλίστηκε η ίση μεταχείριση και πρόσβαση των υποψήφιων επενδυτών στην πλατφόρμα.

Επισημαίνουν ακόμη πως, πέρα από τα τεχνικά σφάλματα της εφαρμογής, έχουν επισημανθεί, από δημοσιεύματα, και πιθανά δομικά προβλήματα στην ίδια την παραμετροποίηση της πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ όσον αφορά σε αιτήματα για την περιοχή της Δυτικής Αττικής. Με την κατάσταση όμως που έχει δημιουργηθεί χάνεται πολύτιμος χρόνος τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους επενδυτές ενώ, πλήττεται και η αξιοπιστία της πολιτείας όσον αφορά τις επενδύσεις σε ΑΠΕ υπογραμμίζουν οι βουλευτές.

Για τους παραπάνω λόγους, ρωτούν αν η κυβέρνηση σκοπεύει να λάβει μέτρα για την επίλυση της προβληματικής αυτής κατάστασης και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) μετά από τη λήψη της καταγγελίας. Ζητούν τέλος απαντήσεις για την αιτία των δυσλειτουργιών της πλατφόρμας και τη μη έγκαιρη αντιμετώπισή τους, καθώς και για την επιλογή του ΔΕΔΔΗΕ να προχωρήσει η διαδικασία ενώ υπήρχαν τόσα τεχνικά προβλήματα που καθιστούσαν δυσχερή έως αδύνατη την πρόσβαση στην πλατφόρμα.