Η Αθήνα προσβλέπει στις ευρωπαϊκές αποφάσεις με αστερίσκους

Η Αθήνα προσβλέπει στις ευρωπαϊκές αποφάσεις με αστερίσκους
Δευτέρα, 12/09/2022 - 06:44

Λίγα 24ωρα μετά τη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών ενέργειας τα προβλήματα παραμένουν με την ελληνική πλευρά να περιμένει μια ενιαία λύση.

Η σύνοδος δεν κατέληξε κάπου με αρκετές χώρες να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους στην επιβολή πλαφόν μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επέμεινε πως η Ευρώπη αναζητά μια λύση στη βάση της εξοικονόμησης ενέργειας και της ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας.

Πηγές του υπουργείου Ενέργειας τόνιζαν πως στη Σύνοδο Υπουργών Ενέργειας τα κράτη μέλη έλαβαν τις παρακάτω θέσεις στα θέματα που τέθηκαν:

- Σχετικά με το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, την πρόταση στήριξαν οι Γαλλία, Δανία, Ισπανία κι Ολλανδία, ενώ αντίθετες ήταν οι Αυστρία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ελλάδα και Λουξεμβούργο.

- Για το γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο την πρόταση στήριξαν οι Ιταλία, Ελλάδα, Βέλγιο, Ιρλανδία, Μάλτα, Κύπρος, Σουηδία, Κροατία, Ρουμανία, Πολωνία, Λουξεμβούργο, Λετονία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Σλοβενία και Γερμανία (υπό προϋποθέσεις). Κανένα κράτος- μέλος δεν αντιτάχθηκε ρητά αλλά όλοι εστίασαν στην ανάγκη εξασφάλισης ασφάλειας εφοδιασμού και μη αύξησης της ζήτησης του φυσικού αερίου.

- Την πρόταση για υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στήριξαν οι: Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ιρλανδία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία ενώ αντίθετες ήταν οι Κύπρος και Μάλτα. Η Ελλάδα εξέφρασε επιφύλαξη.

- Την πρόταση για μηχανισμό ανάκτησης εσόδων στήριξαν οι: Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Γαλλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Ισπανία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Σλοβακία, Σουηδία ενώ αντίθετες ήταν οι Λιθουανία, Μάλτα, Ολλανδία και Λετονία. Η Επίτροπος Ενέργειας Simson επεσήμανε την καλή και ενδιαφέρουσα λειτουργία του ελληνικού μηχανισμού που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο.

- Την πρόταση για στήριξη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε προθεσμιακή αγορά στήριξαν Βέλγιο, Γαλλία, Σλοβακία, Ιρλανδία, Ισπανία, Σουηδία, Δανία, Κύπρος, Φινλανδία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβενία ενώ το Λουξεμβούργο συνέστησε προσοχή

- Αλλαγές στο ETS στήριξαν οι Εσθονία, Πολωνία και Ουγγαρία, ενώ αντίθετες ήταν οι Γερμανία, Ισπανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Σουηδία και Δανία

- Τέλος την πρόταση για φορολόγηση των υπερβολικών κερδών των εταιρειών ορυκτών καυσίμων στήριξαν Ελλάδα, Γερμανία, Ισπανία ενώ αντίθετη ήταν η Σλοβακία.

«Προσβλέπουμε στις ευρωπαϊκές αποφάσεις η Ελλάδα εισηγήθηκε πλαφόν συνολικά στην τιμή του φυσικού αερίου δεν ξέρω αν θα γίνει αποδεκτή αλλά η Ευρώπη θα εισηγηθεί και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ένα μηχανισμό ανάκτησης των εσόδων των παραγωγών στο πρότυπο του ελληνικού μοντέλου» ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη. Σημείωσε δε πως « η εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου είναι ρωσική στρατηγική και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο επίπεδο της απόπειρας υπονόμευσης της πολιτικής σταθερότητας είναι πρόκληση που αντιμετωπίζουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Πάντως παραμένουν υψηλές τιμές στη χονδρεμπορική αγορά της χώρας μας και χθες η Ελλάδα είχε την ακριβότερη χονδρική τιμή στην Ευρώπη.