Η Οικονομία των ΗΑΕ και οι Οικονομικές και Εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα

Η Οικονομία των ΗΑΕ και οι Οικονομικές και Εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα
Τρίτη, 31/05/2022 - 11:33

Η οικονομία των ΗΑΕ είναι η 5η σημαντικότερη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής. Επίσης, είναι 3η μεταξύ των αραβικών χωρών, με ΑΕΠ περίπου $400 δισ. για το 2021, παρότι βάσει του πληθυσμού της κατατάσσεται μόλις στην 13η θέση.

Η ιλιγγιώδης ανάπτυξη των ΗΑΕ κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών, οφείλεται κυρίως στην ανακάλυψη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το γεγονός αυτό οδήγησε στη μετεξέλιξη της χώρας από μία περιοχή μικρών έρημων πριγκιπάτων υπό την προστασία της Μεγάλης Βρετανίας (Trucial States), των οποίων η οικονομία βασιζόταν στη γεωργία, τη νομαδική κτηνοτροφία, την παραγωγή και το εμπόριο μαργαριταριών και αλιευμάτων, σε ένα σύγχρονο κράτος με ανταγωνιστική οικονομία, το οποίο παρέχει υψηλό επίπεδο διαβίωσης στους πολίτες του (σχεδόν αποκλειστικά Εμιρατινοί) και ευκαιρίες ανέλιξης στους κατοίκους του.

Παρότι ο κλάδος των υδρογονανθράκων αντιστοιχεί σήμερα περίπου στο 1/3 του εμιρατινού ΑΕΠ, η εμιρατινή οικονομία εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο ως κύρια κινητήρια δύναμη οικονομικής ανάπτυξης και ως πρωταρχική πηγή κρατικών εσόδων, συνεπώς παραμένει εξαρτώμενη από τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών πετρελαίου.

Αυτά σημειώνονται σε ενημερωτικό έγγραφο της πρεσβείας μας ενώ προστίθεται ότι στρατηγικό στόχο της χώρας αποτελεί η διαφοροποίηση της οικονομίας και η απεξάρτησή της από τον πετρελαϊκό τομέα (28% επί του ΑΕΠ/2021 έναντι 85%/2009). Η διαφοροποίηση και διεύρυνση της παραγωγικής βάσης βασίστηκε τις πρώτες δεκαετίες στην έντονη κατασκευαστική δραστηριότητα και τις επενδύσεις σε σύγχρονες υποδομές, ενώ η Κυβέρνηση των ΗΑΕ έχει πλέον θέσει στόχο να καταστεί η χώρα περιφερειακό και παγκόσμιο κέντρο εμπορίου, μεταφορών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Παράλληλα, αν και οξύμωρο εκ πρώτης όψεως, προτεραιότητα της Κυβέρνησης αποτελεί και η αύξηση παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, στο πλαίσιο πλήρους εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας. Παρά την πρόσφατη ανακάλυψη ενός μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου, εκτιμάται ότι υπάρχουν περιορισμένες πλέον δυνατότητες για νέες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων, παρά τις εντατικές προσπάθειες κυρίως του Εμιράτου Abu Dhabi. Συνεπώς, εξετάζονται άλλες εναλλακτικές για αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας πετρελαίου, όπως βελτίωση τεχνικών άντλησης από υφιστάμενα κοιτάσματα.

3ος στρατηγικός στόχος Εμιρατινής Κυβέρνησης είναι η συνεχής βελτίωση της εκπαίδευσης, η ενίσχυση της απασχόλησης των εμιρατινών της υπηκόων (πολιτική εμιρατοποίησης) και η παροχή στήριξης στις εγχώριες επιχειρήσεις, με απώτερο στόχο την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο εκπλήρωσης των 3 ανωτέρω στρατηγικών στόχων, εντάσσεται η υιοθέτηση πολιτικών, τόσο από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση όσο και από τις Τοπικές Κυβερνήσεις, για την προσέλκυση επενδύσεων και απεξάρτηση της οικονομίας από την παραγωγή πετρελαίου, ενθάρρυνση της εγχώριας απασχόλησης και του εγχώριου επιχειρείν.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι κάτωθι πολιτικές Κυβέρνησης ΗΑΕ:

-Σύσταση άνω των 40 Ελευθέρων Ζωνών, όπου οι εγκαθιστάμενες ξένες επιχειρήσεις απολαμβάνουν ειδικά διοικητικά, δασμολογικά και φορολογικά προνόμια, όπως μηδενική φορολόγηση και 100% ξένη ιδιοκτησία. Η μεγαλύτερη ολοκληρωμένη οικονομικη ζώνη των ΗΑΕ είναι η Ζώνη Λιμένος Khalifa Εμιράτου Abu Dhabi (Khalifa Industrial Zone Abu Dhabi – KIZAD). Στο Dubai λειτουργούν Ζώνες μικρότερης έκτασης, αλλά σε υψηλότερο στάδιο ανάπτυξης, όπως ενδεικτικά, Jebel Ali Free Zone – JAFZA, Dubai Silicon Oasis – DSO, Dubai CommercCity, Ελεύθερη Ζώνη Αεροδρομίου Dubai (Dubai Airport Free Zone Authority – DAFZA), Dubai Multi Commodities Centre – DMCC. Τονίζεται ότι κάθε Εμιράτο διαθέτει Ελεύθερες Ζώνες.

-Πραγματοποίηση επενδύσεων σε υποδομές, βιομηχανία υψηλής προστιθέμενης αξίας, ΑΠΕ και στις νέες τεχνολογίες

-Παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών σε μεταφορές, υποδομές, τεχνολογία και logistics, με παράλληλη ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας

-Μηδενική έως τώρα φορολόγηση κερδών των επιχειρήσεων.

-Θέσπιση Νόμου πρωταρχικής σημασίας στο τέλος του 2020, που επιτρέπει τη δυνατότητα 100% ξένης ιδιοκτησίας επί εμιρατινών εταιρειών, ενώ στη διάρκεια του 2021 οι Άρχες των Εμιράτων Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman δημοσιοποίησαν καταλόγους κλάδων οικονομικής δραστηριότητας όπου επιτρέπεται η εξ ολοκλήρου ξένη ιδιοκτησία. Το καθεστώς αυτό ίσχυε μόνο στις Ελεύθερες Ζώνες (βλ. κεφ. 2.1.4.)

-Μείωση κανονιστικών απαιτήσεων και διαδικασιών σύστασης εταιρειών. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι για να συστήσει κάποιος εταιρεία στα ΗΑΕ, απαιτούνται μόνο 2 διαδικασίες και 3,5 ημέρες.

-Στήριξη των μΜΕ 100% εμιρατινής ιδιοκτησίας με τη δια νόμου ποσοστιαία συμμετοχή τους στην ανάληψη συμβολαίων δημοσίων έργων και προμηθειών

-Εξαγγελία 50 Αναπτυξιακών Πρωτοβουλιών το Σεπτέμβριο 2021, με σκοπό την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και των συνεργειών στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων και του εμπορίου.

Ενδεικτικά αναφέρονται μεταρρυθμίσες στις υπηρεσίες διασφάλισης των συναλλαγών, στο νέο νομοθετικό πλαίσιο για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας, τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, τροποποιήσεις στη νομοθεσία εμπορικών σημάτων, τροποποιήσεις στο νόμο για το εμπορικό μητρώο, οποίες παρέχουν διευρυμένες αρμοδιότητες στις τοπικές Αρχές εκάστου Εμιράτου και η νέα νομοθεσία για την ασφάλεια του διαδικτύου.

-Εκπόνηση Προγράμματος Κεντρικής Τράπεζας “Targeted Economic Support Scheme – TESS”, το Μάρτιο 2020, που αποσκοπεί στην ανακούφιση των πληττόμενων από την πανδημία του κορωνοϊού μέσω χρηματοδότησης. Το εν λόγω Πρόγραμμα παρατάθηκε μέχρι τον Ιούνιο 2022.

-Εκκίνηση αναπτυξιακής πρωτοβουλίας προγράμματος “In-country Value” το Δεκέμβριο 2021, που προβλέπει κατεύθυνση του 42% των προμηθειών και αγορών της Κυβέρνησης των ΗΑΕ και μεγάλων εταιρικών Ομίλων τους σε εγχώριους προμηθευτές εντός της επόμενης 4ετίας. Ειδικότερα, το Πρόγραμμα αποσκοπεί στην ανακατεύθυνση κονδυλίων ύψους 55 δισ. ντίρχαμ κρατικών δαπανών, ενώ εκτιμάται ότι η υλοποίησή του θα δημιουργήσει 90-120 χιλ. θέσεις εργασίας έως το 2031.

-Εκπόνηση Σχεδίου “Nafis” το Σεπτέμβριο 2021, προϋπολογισμού 24 δισ. ντίρχαμ ($6,5 δισ.) για την ενίσχυση της απασχόλησης των εμιρατινών υπηκόων στον ιδιωτικό τομέα, αυξάνοντας τον αριθμό τους σε 75.000, καθώς η πλειονότητα αυτών εργάζεται στο δημόσιο τομέα. Το εν λόγω Σχέδιο προβλέπει δράσεις, όπως επιχορηγήσεις σε σπουδαστές και αποφοίτους πανεπιστημιακών σχολών, χρηματικά κίνητρα σε πτυχιούχους κ.λπ. Βάσει του εν λόγω Σχεδίου, τέθηκαν, επίσης, ετήσιοι στόχοι αύξησης του εμιρατινού εργατικού δυναμικού στις επιχειρήσεις κατά 2% εντός της προσεχούς 5ετίας, προκειμένου το ποσοστό αυτό να ανέλθει στο 10%.

-Εκκίνηση Προγράμματος Διαστημικής Αποστολής στον Πλανήτη Άρη

-Παροχή περισσότερο φιλελεύθερων συνθηκών διαβίωσης (διευκολύνσεις στη χορήγηση θεωρήσεων για παραμονή στη χώρα, κοινωνική φιλελευθεροποίηση)

Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι σημαντικός βραχίονας άσκησης των ανωτέρω πολιτικών είναι η αξιοποίηση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων, η διαχείριση των οποίων έχει ανατεθεί σε Κρατικά Επενδυτικά Ταμεία. Τα σημαντικότερα είναι τα ακόλουθα:

• Abu Dhabi Investment Authority – ADIA: Το ισχυρότερο κεφαλαιακά Επενδυτικό Ταμείο του Εμιράτου Abu Dhabi, με συνολική αξία στοιχείων ενεργητικού ύψους 698 δισ. Δολάρια.

• Investment Corporation of Dubai – ICD: Το Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο του Εμιράτου Dubai διαχειρίζεται στοιχεία ενεργητικού αξίας περίπου $300 δισ. σε 13 χώρες.

• Mubadala: 2ο μεγαλύτερο Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο Εμιράτου Abu Dhabi, οποίο διαχειρίζεται στοιχεία ενεργητικού συνολικής αξίας $243 δισ.

• Abu Dhabi Developmental Holding Company PJSC - ADQ: 3ο μεγαλύτερο Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο Εμιράτου Abu Dhabi, με συνολική αξία στοιχείων ενεργητικού ύψους $110 δισ.

• Emirates Investment Authority: Αποτελεί το μοναδικό Ομοσπονδιακό Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο στα ΗΑΕ, οποίο διαχειρίζεται στοιχεία ενεργητικού συνολικής αξίας $78 δισ.

Συμπερασματικά, η εμιρατινή Κυβέρνηση, μεταβαίνοντας από το “Vision 2021” στο Vision 20714, που χαρτογραφεί την κατεύθυνση των πολιτικών των επόμενων 50 ετών, εξακολουθεί να καταβάλλει αξιόλογες προσπάθειες για τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της εμιρατινής οικονομίας και για την προώθηση εικόνας χώρας ως ο καλύτερος τόπος διαβίωσης. Τα ΗΑΕ προωθούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να μην απωλέσουν τη θέση τους ως mega hub της περιοχής, φοβούμενοι τον ανταγωνισμό από τις γειτονικές χώρες και κυρίως από τη Σαουδική Αραβία. Αξίζει να αναφερθεί ότι πέραν του ευέλικτου και του ακμάζοντος επενδυτικού κέντρου, τα ΗΑΕ διαθέτουν επίσης ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν εισοδήματα και ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας στον κόσμο. Τέλος, ως προς τις πολιτικές ενθάρρυνσης της εγχώριας απασχόλησης, κοινή πεποίθηση αποτελεί η ανάγκη για αύξηση της παραγωγικότητας της.

Παράλληλα με τις ανωτέρω πολιτικές που εστιάζουν στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας, τα ΗΑΕ τα τελευταία χρόνια ενισχύουν όλο και περισσότερο τις εμπορικές κι επενδυτικές τους σχέσεις με άλλες χώρες, εστιάζοντας στην σύναψη διμερών Συμφωνιών Ολοκληρωμένης Οικονομικής Συνεργασίας. Το Σεπτέμβριο του 2021, ανακοινώθηκαν οι 8 χώρες προτεραιότητας για τη σύναψη διμερούς συμφωνίας, με απτά αποτελέσματα της στρατηγικής αυτής ήδη εντός του 2022. Παράλληλα, οι οικονομικές στοχεύσεις της χώρας στο εξωτερικό πραγματοποιούνται μέσω επενδύσεων των προαναφερθέντων Κρατικών Επενδυτικών Ταμείων σε χώρες και τομείς ενδιαφέροντος.

Διμερές εμπόριο

Σύμφωνα με τα προσωρινά στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., το 2021, οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών προς τα ΗΑΕ σημείωσαν ισχυρή ετήσια άνοδο κατά 53%, ανερχόμενες στα 362,88 εκ. ευρώ. Οι ελληνικές εισαγωγές αγαθών σημείωσαν, επίσης, αξιοσημείωτη ετήσια αύξηση κατά 145%, ανερχόμενες σε 156,8 εκ. ευρώ. Η αξία του διμερούς εμπορίου αγαθών αυξήθηκε ετησίως κατά 72%, στα 519 εκ. ευρώ, ενώ το πλεόνασμα στο διμερές εμπόριο αγαθών διευρύνθηκε εις όφελος της Ελλάδας στα 206 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, η άνοδος των ελληνικών εξαγωγών οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εξαγωγών πετρελαιοειδών (+455%), καπνικών προϊόντων (+26%), μαρμάρων (+33%), ειδών αλουμινίου (+48%), γουναρικών (+171%) και μηχανολογικού εξοπλισμού (+22%). Αξιόλογη άνοδος, επίσης, παρατηρήθηκε στα είδη θαλάσσιας ναυσιπλοΐας, ωρολογοποιίας και συσκευών φωτισμού. Αντιθέτως, πτώση παρατηρήθηκε στα ιχθυηρά, μετά από μια εξαιρετική χρονιά, στα όργανα και συσκευές ελέγχου, μέτρησης και ακριβείας, καθώς και στα φαρμακευτικά προϊόντα. Ο κλάδος τροφίμων & ποτών παρουσίασε, αντιστοίχως, μείωση κατά 35% με εξαγωγές αξίας 25,4 εκατ. Ευρώ (αν εξαιρεθούν τα ιχθυηρά, η μεταβολή είναι θετική κατά 3%).

Σε επίπεδο προϊόντων, το 2021, τα σημαντικότερα εξαχθέντα προϊόντα ήταν ελαφριά λάδια και άλλα πετρελαιοειδή, τσιγάρα, μάρμαρα, ελάσματα και ταινίες από κράματα αλουμινίου, ενδύματα από γουνοδέρματα, συσκευές για τη διήθηση ή τον καθαρισμό νερού, μέρη εμβολοφόρων κινητήρων εσωτερικής καύσης, φάρμακα και επιβατικά πλοία.

Όσον αφορά στις εισαγωγές από τα ΗΑΕ, η σημαντική άνοδος οφείλεται στις αυξημένες εισαγωγές προϊόντων αλουμινίου (+60%), πετρελαιοειδών (+4.161%) και μηχανολογικού εξοπλισμού (+1.253%), ενώ δυναμική φαίνεται πως αποκτούν επίσης προϊόντα από πλαστικό, χαλκό και σίδηρο.

Σε επίπεδο συγκεκριμένων προϊόντων, τα σημαντικότερα εισαχθέντα προϊόντα το 2021 ήταν ακατέργαστα κράματα αργιλίου, πετρελαιοειδή, μέρη από συσκευές για την επεξεργασία υλών με μέθοδο που απαιτεί αλλαγή της θερμοκρασίας, ακατέργαστο αργίλιο και απορρίμματα αργιλίου, πολυαιθυλένιο σε αρχική μορφή, σωλήνες από χάλυβα, μέρη ηλεκτροκινητήρων, απορρίμματα χαλκού και σιδήρου.

Οι θετικές επιδόσεις των ελληνικών εξαγωγών στα ΗΑΕ επηρεάστηκαν κυρίως από την ανοδική πορεία, αλλά κατά τεκμήριο ευμετάβλητη, των εξαγωγών πετρελαιοειδών και τις πολύ καλές επιδόσεις σε παραδοσιακά εξαγόμενα προϊόντα στα ΗΑΕ, όπως τα γουναρικά, τα μάρμαρα και τα προϊόντα αλουμινίου. Επίσης, είναι αξιοσημείωτη η διεύρυνση του εύρους των εισαγόμενων προϊόντων από τα ΗΑΕ, πέραν των «παραδοσιακών» εισαγωγών προϊόντων αλουμινίου από την Emirates Global Aluminium – EGA, κυρίως στον κλάδο των μεταλλικών προϊόντων και των πλαστικών, γεγονός που συνδέεται με την προσπάθεια των ΗΑΕ για την αναβάθμιση της βιομηχανίας τους.

Επενδύσεις της Ελλάδας στα ΗΑΕ

Υπηρεσίες

Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδας για την τετραετία 2018-2021, η Ελλάδα παρουσιάζει σταθερά ένα σημαντικό πλεόνασμα στο εμπόριο υπηρεσιών με τα ΗΑΕ. Το πλεόνασμα οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ναυτιλιακές υπηρεσίες (θαλάσσιες μεταφορές) και ανέρχεται περίπου στα 400-600 εκ. ευρώ ετησίως.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το 2021, οι ελληνικές εισπράξεις (εξαγωγές) από υπηρεσίες στα ΗΑΕ ανήλθαν στα 770 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 48% σε σχέση με το 2020 (519 εκατ.). (Για λόγους σύγκρισης, σημειώνεται ότι οι εξαγωγές αγαθών 2021 ανήλθαν σε 363 εκατ. ευρώ.) Εξ αυτών των εισπράξεων το 2021, το 72% αντιστοιχούσε στις θαλάσσιες μεταφορές (ναυτιλία), το 13% σε ταξιδιωτικές υπηρεσίες (τουρισμός), ενώ μικρά ποσοστά μεταξύ 2-4% μοιράστηκαν οι κατασκευαστικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις, οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής (ICT) και οι υπηρεσίες συντήρησης και επισκευών.

Αναφορικά με τις ελληνικές πληρωμές (εισαγωγές) υπηρεσιών από τα ΗΑΕ, αυτές ανήλθαν, για το 2021, στα 148 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 42% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (2020: 104 εκατ. ευρώ). Οι κυριότερες κατηγορίες υπηρεσιών είναι οι λοιπές μεταφορές (αεροπορικές), οι θαλάσσιες μεταφορές Και οι ταξιδιωτικές υπηρεσίες.

Οι επενδύσεις των ΗΑΕ στην Ελλάδα

Οι συνολικές ΑΞΕ των ΗΑΕ στην Ελλάδα ανέρχονται σε 207 εκ. ευρώ, με 5 καταγεγγραμμένες ελληνικές επιχειρήσεις με συμμετοχή εμιρατινών κεφαλαίων. Το 2021 (προσωρινά στοιχεία ΤτΕ) πραγματοποιήθηκαν ΑΞΕ στην Ελλάδα από τα ΗΑΕ ύψους 47 εκ. ευρώ. Ανωτέρω επενδύσεις αφορούν τομείς υποδομών, γεωργίας, παραγωγής ενέργειας, τουρισμού, εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, κατασκευών, χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, πληροφορικής & επικοινωνιών (στοιχεία Υπουργείου Οικονομίας ΗΑΕ).

Ως κλάδοι δυνητικού αμοιβαίου ενδιαφέροντος για εμιρατινές επενδύσεις στην Ελλάδα σημειώνονται οι εξής: αγροτοβιομηχανία, κτηνοτροφία, υδατοκαλλιέργειες, διαχείριση αποβλήτων, φαρμακοβιομηχανία, υγεία, τουρισμός (εξαγορά τουριστικών μονάδων, κατασκευή μαρίνων), ενέργεια (ΑΠΕ: πάρκα αιολικά, γαιοθερμίας, φωτοβολταϊκών, Φυσικό Αέριο: έρευνα & εξόρυξη, δίκτυα αγωγών), υποδομές μεταφορών. Καταγράφεται, επίσης, έντονο ενδιαφέρον μη εμιρατινών κατοίκων, με καταγωγή από τη Μ.Ανατολή, Ινδική Υποήπειρο, χώρες Καυκάσου, κλπ για το ελληνικό πρόγραμμα Golden Visa.

Σύμφωνα με το Εμιρατινό Υπουργείο Οικονομίας, εμιρατινές επενδύσεις στην Ελλάδα αφορούν κάτωθι εταιρείες: Emirates Telecommunications Corporation – Etisalat, Abu Dhabi Investment Authority – ADIA, International Petroleum Investment Company – IPIC, Eagle Hills Properties LLC, Abu Dhabi National Energy Company – TAQA, Sahara Telecom, Abu Dhabi Investment Council, Dubai Holding Group, DP World, Drydocks World, Julphar Gulf Pharmaceutical Industries, Al Dahra Agricultural Company, Abu Dhabi MAR, Fly Emirates.

Ενδεικτικά πρόσφατες επενδύσεις:

-Η Kerzner (One&Only) κατασκευάζει θέρετρο και παραθεριστικές κατοικίες One&Only Kea Island στην Κέα, 800 στρεμμάτων, επένδυση ύψους 150 εκ. ευρώ (εγκαίνια αναμένονται το 2022). Επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα (2020) η One&Only θα αναλάβει την διαχείριση των Αστεριών Γλυφάδας.

-To Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο Abu Dhabi Investment Authority – ADIA συμμετείχε (δια της Apollo) στην εξαγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης (400εκ.ευρώ). Πλέον συμμετοχή έχει το εμιρατινό ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο AGC.

-Όμιλος Avramar, σε οποίον συμμετέχει το Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο Μubadala με μειοψηφικό μερίδιο, εξαγόρασε (2018) πλειοψηφικό μερίδιο συμμετοχών σε ΝΗΡΕΑ και ΣΕΛΟΝΤΑ.

-Εξαγορά ποσοστού 20% της «Μύλοι Λούλης» από την κρατική εταιρεία του Abu Dhabi, Al Dahra Agriculture.

-Εξαγορά 5 εταιρειών (Κρητών Άρτος, Olympic Foods, Artizan - CSM Hellas Bakery Solution, Κουλουράδες, Σαμούρη) στον κλάδο των αρτοπαρασκευασμάτων από τον ινδικών συμφερόντων Όμιλο Switz Group με έδρα στο Dubai. Ο Όμιλος έχει μικρή μετοχική συμμετοχή στην Optima Bank.

-Επενδύσεις Σεΐχη Tahnoun bin Zayed Al Nahyan (International Holding Company – IHC) σε ακίνητα προς τουριστική αξιοποίηση: α) 5όροφο κτίριο επί Διονυσίου Αρεοπαγίτου/Μακρυγιάννη και β) ξενοδοχείο Ermioni Club σε Πόρτο Χέλι (2020).

-Σε πλαίσιο εφαρμογής MoU (2019), ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ και εμιρατινο-φινλανδικής κοινοπραξίας Masdar Taaleri Generation Doo – MTG για συνεργασία σε κατασκευή/ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα τουλάχιστον 300ΜW (αιολικά&φωτοβολταϊκά έργα), υπεγράφη (5.2021) συμφωνία κοινοπραξίας Masdar Taaleri με Ομίλους Κωνσταντακόπουλου (Kyoto) και Βασιλάκη (Autohellas) για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου, ισχύος 65MW, στην Ασωπία Βοιωτίας.

-Ανακοίνωση (7/2020) κοινής επένδυσης 500 εκ.ευρώ εμιρατινής Eagle Hills (Alabbar) σε συνεργασία με Temes (Κωνσταντακόπουλος) για την κατασκευή συγκροτήματος ξενοδοχειακών μονάδων, γηπέδων golf, κατοικιών στη Μεσσηνία, έκτασης 1.800 στρεμμάτων.

-Archirodon NV (μεγαλύτερος μέτοχος εμιρατινή Al Nowais Investment LLC) συμμετέχει σε εν εξελίξει διαγωνισμό για εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (2020).

Επίσης, σημειώνεται ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας (28.3.2018) μεταξύ πρώην ΤΑΝΕΟ (νυν Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων) και Mubadala προβλέπει την πραγματοποίηση κοινών επενδύσεων σε start-ups και καινοτόμες μΜΕ.

Προοπτική Ανάπτυξης Διμερούς Εμπορίου Αγαθών και Υπηρεσιών-Κλάδοι Ενδιαφέροντος

Τρόφιμα

-Ο αγροτικός τομέας περιλαμβάνεται στους κλάδους που εστιάζει η Ευρεία Στρατηγική Εταιρική Σχέση Ελλάδας – ΗΑΕ (18.11.2020).

-Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια διείσδυσης των ελληνικών τροφίμων στην εμιρατινή αγορά, λόγω περιορισμένης εγχώριας παραγωγής. Εντούτοις, απαιτείται ιδιαίτερη και συνεχής προσπάθεια, λόγω του έντονου ανταγωνισμού από τους ξένους εισαγωγείς.

-Η πλειονότητα των αιτημάτων προς το Γραφείο μας, ελληνικών επιχειρήσεων με εξαγωγικό ενδιαφέρον, αφορά τον κλάδο τροφίμων.

-Ειδικότερα η αγορά γαλακτοκομικών και φρέσκων φρούτων, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της παγκόσμιας τάσης για πιο υγιεινή διατροφή.

-Υιοθετήθηκε νέο αυστηρότερο καθεστώς στην εισαγωγή γαλακτοκομικών και χυμών.

-Ύπαρξη ειδικού καθεστώτος πιστοποίησης Halal HAE & χωρών ΣΣΚ.

-Προτεραιότητα για ΗΑΕ η επισιτιστική ασφάλεια λόγω και της πανδημίας.

-Περιλαμβάνεται στους 8 πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, οι οποίοι προβλήθηκαν στην Expo2020 Dubai.

Δομικά υλικά (μάρμαρο, αλουμίνιο, χρώματα, πετρώματα κ.ά.)

-Ο κλάδος κατασκευών των ΗΑΕ είναι ο 2ος μεγαλύτερη στο ΣΣΚ, μετά τη Σ. Αραβία.

-Επίσης, αποτελεί πύλη εισόδου για τις αγορές της Μ. Ανατολής & Β. Αφρικής.

-Υπάρχουν δυνατότητες αύξησης των ελληνικών εξαγωγών δομικών υλικών, λόγω της αναγνώρισης της καλής ποιότητας των συναφών ελληνικών προϊόντων.

-Ο εμιρατινός κλάδος κατασκευών έδειξε σημάδια μετριοπαθούς ανάκαμψης, κυρίως λόγω της μείωσης των περιορισμών που επέφερε η πανδημία και της απροσδόκητα αυξημένης ζήτησης.

Ναυτιλία, συναφή προϊόντα και υπηρεσίες

-Δυνατότητες ενίσχυσης ελληνικής παρουσίας στον λιμένα Fujairah, μετά την ολοκλήρωση της επέκτασής του τον Ιούνιο 2021. Ο λιμένας αυτός αποτελεί έναν από τους στρατηγικότερους παγκοσμίως & σημαντικότερους εμπορικούς & διαμετακομιστικούς κόμβους σε ευρύτερο χώρο Μ. Ανατολής (βλ. κεφάλαιο 2.2.Ε).

-Εμιρατινό ενδιαφέρον για προσέλκυση ελληνικών εταιρειών σε Ειδική Οικονομική Ζώνη Dubai Maritime City.

-Περιλαμβάνεται στους 8 πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, οι οποίοι προβλήθηκαν στην Expo2020 Dubai.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - ΑΠΕ

-Το εμιρατινό χαρτοφυλάκιο παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ έχει μεγεθυνθεί κατά περισσότερο από 400% την τελευταία δεκαετία.

-Η υλοποίηση της «Energy Strategy 2050» των ΗΑΕ περιλαμβάνει πλήθος επενδυτικών ενεργειακών προγραμμάτων (βλ. κεφάλαιο 2.1.1.Β1).

-Περιλαμβάνεται στους 8 πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, οι οποίοι προβλήθηκαν στην Expo2020 Dubai.

-Η ενέργεια περιλαμβάνεται στους κλάδους που εστιάζει η Ευρεία Στρατηγική Εταιρική Σχέση Ελλάδας – ΗΑΕ (18.11.2020).

Επιστήμες Υγείας

-Υπάρχουν περιθώρια αύξησης των ελληνικών εξαγωγών στην αγορά φαρμάκων των ΗΑΕ, αλλά και δυνατότητες συνεργασίας για ιατρικό τουρισμό στην Ελλάδα.

-Ο κλάδος των επιστημών υγείας περιλαμβάνεται στους 8 πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, οι οποίοι προβλήθηκαν στην Expo2020 Dubai.

Προοπτική Προσέλκυσης Επενδύσεων από τα ΗΑΕ στην Ελλάδα

1. ΑΠΕ

2. Τουριστικές υποδομές - Ακίνητα

3. Κλάδος Υγείας

4. Αγροδιατροφή

Τελευταία τροποποίηση στις 31/05/2022 - 12:13