Χαιρετισμός Πρόεδρου Δ.Σ. Πράσινου Ταμείου κ. Στάθη Σταθόπουλου στο Εναρκτήριο Συνέδριο του Ολοκληρωμένου Έργου LIFE-IP CEI-Greece «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα»

Χαιρετισμός Πρόεδρου Δ.Σ. Πράσινου Ταμείου κ. Στάθη Σταθόπουλου στο Εναρκτήριο Συνέδριο του Ολοκληρωμένου Έργου LIFE-IP CEI-Greece «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα»
Παρασκευή, 22/01/2021 - 12:56

Χαιρετισμό κατά τη διάρκεια του εναρκτήριου συνεδρίου του ολοκληρωμένου έργου LIFE-IP CEI-Greece που διοργανώνεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συντονιστή του έργου, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και το Πράσινο Ταμείο, πραγματοποίησε ο Στάθης Σταθόπουλος. Ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε πως στόχος του έργου είναι η συμβολή στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, του Εθνικού Σχεδίου Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων και της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία.

Υπογράμμισε ακόμα πως ως συνδικαιούχος και στρατηγικός συγχρηματοδότης του έργου, το Πράσινο Ταμείο συμμετέχει με περίπου 3 εκ. ευρώ και συγχρηματοδοτεί:

  • Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας
  • 9 Δήμους: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη, Αλόννησος, Πάρος, Αντίπαρος, Τήνος, Θήρα, Ναυπακτία
  • 1 Φορέα τοπικής αυτοδιοίκησης: Δίκτυο Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ
  • 1 ΜΚΟ: Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης
  • και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Ως προς την υλοποίηση δράσεων, το Πράσινο Ταμείο σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τους υπόλοιπους συνδικαιούχους, θα παρακολουθήσει και θα προωθήσει τη μόχλευση συμπληρωματικών πόρων, τόσο εθνικών όσο και ευρωπαϊκών, ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές που θα κάνουν την Κυκλική Οικονομία και τη σύγχρονη διαχείριση των πόρων και των αποβλήτων πραγματικότητα στην Ελλάδα.

Επιπροσθέτως, το Πράσινο Ταμείο θα παίξει κομβικό ρόλο μέσω του έργου και στην οικοδόμηση δυναμικού της τοπικής αυτοδιοίκησης, με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς, αποβλέποντας στον ενεργό της ρόλο στο πεδίο εφαρμογής της Κυκλικής Οικονομίας.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφέρουμε, είπε ο κ. Σταθόπουλος, ότι το Πράσινο Ταμείο έχει σημαντική παρουσία και ρόλο στο Πρόγραμμα LIFE. Ειδικότερα, ο Διευθυντής του φορέα μας, κύριος Γιώργος Πρωτόπαπας, αποτελεί Εθνικό Σημείο Επαφής για το Πρόγραμμα LIFE/Περιβάλλον και Διαχειριστής του Έργου LIFE Οικοδόμησης Δυναμικού “Greek LIFE Task Force”, στο οποίο το Πράσινο Ταμείο είναι συντονιστής εταίρος.

Επιπλέον, εκτός από το έργο LIFE-IP CEI-Greece, το Πράσινο Ταμείο υλοποιεί ως συνδικαιούχος ακόμα δύο ολοκληρωμένα έργα LIFE: το LIFE-IP4NATURA και το LIFE-IP AdaptInGR. Επιπροσθέτως, συμμετέχει ως συνδικαιούχος στα παραδοσιακά έργα LIFE TERRACESCAPE, LIFE GRECABAT, LIFE PROWhIBIT και στο LIFE PROFILE, καθώς και στο LIFE REWEEE για την ανάπτυξη και επίδειξη μοντέλων πρόληψης και επαναχρησιμοποίησης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, το οποίο ολοκληρώθηκε προσφάτως.

Επίσης, το Πράσινο Ταμείο καλύπτει μέρος της εθνικής συμμετοχής δημοσίων φορέων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σε περισσότερα από 60 εγκεκριμένα έργα LIFE.

Στη συνέχεια, αξίζει να αναφέρουμε ότι το Πράσινο Ταμείο συμβάλλει στην υλοποίηση της κυκλικής μετάβασης της χώρας μέσω των προγραμμάτων του:

  • Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ – άξονας προτεραιότητας Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες, χρηματοδοτήθηκαν 8 έργα προϋπολογισμού 384.157,50 € για το διάστημα 2017-2019, ενώ στον άξονα προτεραιότητας Έξυπνες πόλεις το 2020 εντάχθηκαν 2 έργα προϋπολογισμού 210.000,00 €.
  • Στο πρόγραμμα για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος στις Π.Ε. Κοζάνης, Φλώρινας και στο Δήμο Μεγαλόπολης της Π.Ε Αρκαδίας, στον Άξονα Προτεραιότητας 2: Σχέδια Δράσης για την Κυκλική Οικονομία χρηματοδοτούνται έργα και δράσεις με προϋπολογισμό 7.450.000,00€.
  • Το νέο πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείο ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2021 το οποίο θα ανακοινωθεί στις αρχές του έτους μέσω της ιστοσελίδας του φορέα μας, θα δώσει χρηματοδοτήσεις σε ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια για έργα στους τομείς Κλιματικής Αλλαγής, Βιοποικιλότητας αλλά και Περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης και της αποδοτικότητας των πόρων και της κυκλικής οικονομίας.

Κλείνοντας, εύχομαι καλή συνέχεια και επιτυχία στο συνέδριο αλλά και την υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου έργου όπως είναι το LIFE-IP CEI-Greece.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ