Ερώτηση για αθέμιτες πρακτικές στον Οργανισμό Ανακύκλωσης

Ερώτηση για αθέμιτες πρακτικές στον Οργανισμό Ανακύκλωσης
Δευτέρα, 04/01/2021 - 13:42

Με αφορμή δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών αναφορικά με την ανεξήγητη καθυστέρηση αξιολόγησης του αναθεωρημένου επιχειρησιακού σχεδίου της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης ΑΕ από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, σαράντα ένα (41) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν νέα ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με πρωτοβουλία του Σωκράτη Φάμελλου, Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης.

Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνουν ότι σήμερα, επτά (7) μήνες μετά την κατάθεση του Σχεδίου από την Ανταποδοτική Ανακύκλωση ΑΕ, η αξιολόγηση και η έγκριση ή η απόρριψή του εξακολουθεί να είναι σε εκκρεμότητα καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΑΝ δεν έχει ακόμη συνεδριάσει για το συγκεκριμένο θέμα. Πρόσφατα δε, δημοσιεύματα αναφέρονται σε αρνητική εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΟΑΝ εδώ και σαράντα (40) ημέρες, η οποία δεν εισάγεται σε συνεδρίαση ΔΣ.

Σύμφωνα με όσα έχουν προκύψει από τις τέσσερις (4) κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων που έχει υποβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το ζήτημα, υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα και την βιωσιμότητα του Συστήματος καθώς και βάσιμες αμφιβολίες για τη συμβολή του συγκεκριμένου ΣΣΕΔ στην επίτευξη των εθνικών στόχων για τη διαλογή στην πηγή και στην ανακύκλωση.

Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές θέτουν γενικότερα ζητήματα καθυστέρησης της ανακύκλωσης, λόγω ελλειμμάτων του ΥΠΕΝ και του ΕΟΑΝ σε σχέση με όλα στα Συστήματα Συσκευασιών. Αναφέρονται ειδικότερα και στην αξιολόγηση του επιχειρησιακού σχεδίου της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης ΑΕ αλλά και στην μη εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ). Το αποτέλεσμα συνολικά είναι η μη απόδοση εξοπλισμού διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης στου ΟΤΑ και η μη εφαρμογή κριτηρίων οικολογικού σχεδιασμού στα προϊόντα και τις συσκευασίας.

Από την άλλη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναδεικνύουν ότι η καθυστέρηση στην ανακύκλωση χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για τη χρήση δημόσιων χρηματοδοτήσεων για την προμήθεια εξοπλισμού διαλογής στην πηγή, όπως συμβαίνει σε δράσεις του ΕΔΣΝΑ και του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης του ΥΠΕΣ, ενώ αυτός ο εξοπλισμός θα έπρεπε να παρέχεται δωρεάν στους Δήμους από τα Συστήματα ανακύκλωσης (ΣΕΔ Συσκευασιών), τα οποία διαχειρίζονται πόρους που πληρώνουν οι υπόχρεοι και έμμεσα όλοι οι καταναλωτές.