Κατάθεση τροπολογίας για τη λειτουργία των περιβαλλοντικών Υπηρεσιών του ΥΠΕΝ

Κατάθεση τροπολογίας για τη λειτουργία των περιβαλλοντικών Υπηρεσιών του ΥΠΕΝ
Πέμπτη, 15/10/2020 - 22:17

Οι βουλευτές Πέτη Πέρκα, Χαρά Καφαντάρη και Χάρης Μαμουλάκης, με πρωτοβουλία του Σωκράτη Φάμελλου, Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατέθεσαν τροπολογία για να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των οργανικών μονάδων της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) και της Γενικής Διεύθυνσης του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος με την οποία παρατείνονται οι αποσπάσεις των ήδη αποσπασμένων υπαλλήλων στις μονάδες αυτές που επιτελούν τόσο σημαντικό έργο.

Παρατίθεται το κείμενο της τροπολογίας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ-ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Με τίτλο :

«Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/904 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον ».

Θέμα: Παράταση των αποσπάσεων των αποσπασμένων υπαλλήλων στις οργανικές μονάδες της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) και της Γενικής Διεύθυνσης του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος .

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Οι οργανικές μονάδες της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) και της Γενικής Διεύθυνσης του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών [Σώμα Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδας (ΣΕΝΕ), Σώμα Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ) και Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ)] του Υπουργείου Περιβάλλοντος είναι επιφορτισμένες με την περιβαλλοντική αδειοδοτική διαδικασία, την επιθεώρηση και τον έλεγχο των περιβαλλοντικών και αναπτυξιακών/οικονομικών δραστηριοτήτων της χώρας και την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ζημιών και ο ρόλος που επιτελούν είναι πολύτιμος για την προστασία του περιβάλλοντος. Δυστυχώς όμως, στις ως άνω οργανικές μονάδες το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό δεν επαρκεί και για να ανταποκριθεί στις σημαντικές λειτουργίες του υποστηρίζεται από αποσπασμένους υπαλλήλους που συνδράμουν με τις υπηρεσίες τους στην αποστολή του σημαντικού έργου του. Στην ως άνω κατάσταση και στην περαιτέρω αποδιοργάνωση των υπηρεσιών συνετέλεσε και η λανθασμένη και επιζήμια επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ να καταργήσει την Ειδική Γραμματεία του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του ΥΠΕΝ και την θέση του Ειδικού Γραμματέα.

Για να συνεχίσει απρόσκοπτα η λειτουργία των ως άνω υπηρεσιών κρίνεται αναγκαία η παράταση του χρονικού διαστήματος των αποσπάσεων των υπαλλήλων που ήδη υπηρετούν σε αυτές ως αποσπασμένοι. Με την παρούσα διάταξη διασφαλίζονται οι αναγκαίες προϋποθέσεις σε ανθρώπινο δυναμικό των υπηρεσιών του Υπουργείου για την εκτέλεση της αδειοδοτικής και ελεγκτικής αποστολής του ανταποκρινόμενο σε έκτακτες και επείγουσες υποθέσεις με αυστηρές προθεσμίες, καθώς και σε Εισαγγελικές παραγγελίες και εντολές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζονται με ταχύτητα οι ανάγκες των υπηρεσιών ενώ διασφαλίζονται οι αρχές της διαφάνειας και της αξιοκρατίας από ήδη δημόσιους λειτουργούς που διαθέτουν εμπειρία και γνώσεις σχετικά με την λειτουργία των υπηρεσιών.

Β. ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

΄Αρθρο…

«Στους υπαλλήλους που είναι αποσπασμένοι στα Σώματα Επιθεώρησης Βορείου και Νοτίου Ελλάδας και στο Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών καθώς και στην Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, των οποίων η απόσπαση δεν είχε λήξει μέχρι και τις 31.8.2020 , δίνεται η δυνατότητα να παραταθεί η απόσπαση τους στις ως άνω οργανικές μονάδες για ισόχρονο με την αρχική απόσπαση χρονικό διάστημα, κατόπιν αιτήσεώς τους, η οποία υποβάλλεται εντός μηνός από την δημοσίευση του παρόντος.

Η παράταση των αποσπάσεων πραγματοποιείται με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του αρμόδιου Υπουργού, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης».

Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2020

Οι προτείνοντες βουλευτές

Φάμελλος Σωκράτης

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Μαμουλάκης Χαράλαμπος