Στις 5 Ιουνίου παρουσιάζεται από τον πρωθυπουργό και την ηγεσία του ΥΠΕΝ το νομοσχέδιο για την Ηλεκτροκίνηση

Στις 5 Ιουνίου παρουσιάζεται από τον πρωθυπουργό και την ηγεσία του ΥΠΕΝ το νομοσχέδιο για την Ηλεκτροκίνηση
Παρασκευή, 29/05/2020 - 00:05

Την πρόθεσή του να παρουσιάσει στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος το νομοσχέδιο για την Ηλεκτροκίνηση, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου.

Πηγές αναφέρουν πωςσυζητήθηκαν ακόμα μια σειρά από νομοσχέδια τα οποία, όπως «αποδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση, ακόμη και εν μέσω της πρωτόγνωρης πανδημίας του κορονοϊού, όχι μόνο συνεχίζει αλλά επιταχύνει το μεταρρυθμιστικό της έργο».

Πρόκειται για διατάξεις νομοσχεδίων πολλών υπουργείων, από το υπουργείο Οικονομικών, μέχρι το Πολιτισμού & Αθλητισμού και από το Περιβάλλοντος & Ενέργειας μέχρι το Ψηφιακής Διακυβέρνησης οι οποίες «έχουν σαφές αναπτυξιακό αποτύπωμα, καθώς ενισχύουν τη ρευστότητα, προβάλλουν το πολιτιστικό κεφάλαιο της χώρας, προσελκύουν επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση και στις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές».

Επίσης, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, άλλες διατάξεις μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της χώρας (π.χ. ηλεκτροκίνηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής), ενισχύουν την περιφερειακή ανάπτυξη (π.χ. Εθνική Στρατηγική για τη Νησιωτικότητα που προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής), μειώνουν τη γραφειοκρατία και επιταχύνουν την αδειοδότηση (π.χ. για τις δράσεις που χρηματοδοτεί το ΕΚΟΜΕ του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης).

Αναφέρουν επιπρόσθετα ότι έγινε συζήτηση για τη διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Άτομα με Αναπηρία, που έχει από τον περασμένο Αύγουστο δρομολογηθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε πλήρη και εποικοδομητική συνεργασία των κρατικών φορέων με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

«Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού της σχεδίου για να ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση και να πυροδοτήσουμε τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας», σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές και συμπληρώνουν αναλυτικά τα εξής:

Νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση

Ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε το νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση, που εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για «πράσινες» μετακινήσεις και βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι προτίθεται να παρουσιάσει αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία μαζί με την ηγεσία του υπουργείου «με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου 2020». Τόνισε μάλιστα ότι «δεν μιλάμε μόνο για την ηλεκτροκίνηση, αλλά και για το πλαίσιο κινήτρων για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και του αποτυπώματος των αερίων του θερμοκηπίου».

Στο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπονται:

-Οικολογικό μπόνους (επιδότηση) για απόκτηση ηλεκτρικού ΙΧ, δικύκλου, ποδηλάτου και μικρών βαν που απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα, εταιρείες και ταξί.

-Φορολογικά κίνητρα σε εταιρείες για απόκτηση /χρήση ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και προμήθεια και εγκατάσταση υποδομών φόρτισης.

-Δωρεάν στάθμευση σε ελεγχόμενες θέσεις για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα

- Χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης και φόρτισης από τους Δήμους.

-Μέτρα για διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στον Δημόσιο Τομέα.