Ερώτηση στη Βουλή με αίτημα την άμεση ανάκληση της διαδικασίας τροποποίησης της περιβαλλοντικής άδειας του ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας

Ερώτηση στη Βουλή με αίτημα την άμεση ανάκληση της διαδικασίας τροποποίησης της περιβαλλοντικής άδειας του ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας
Τρίτη, 14/04/2020 - 17:19

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπέβαλλαν πέντε (5) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, με θέμα: «Να ανακληθεί άμεσα η διαδικασία τροποποίησης της ΑΕΠΟ του εργοστασίου Ευκαρπίας της ΤΙΤΑΝ ΑΕ».

Στις 23.03.20 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προέβη στη δημοσιοποίηση της τροποποίησης, αφού της διαβιβάστηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να αδειοδοτηθεί η προσθήκη ανακτώμενου απορριμματογενούς στερεού καυσίμου SRF/RDF στα εναλλακτικά καύσιμα της παραγωγικής διαδικασίας του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας, το οποίο χρησιμοποιεί εναλλακτικά καύσιμα από το 2014.

Η ανωτέρω δημοσιοποίηση προκάλεσε την άμεση αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των τοπικών δήμων και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, τόσο λόγω της χρονικής συγκυρίας, όπου η πανδημία κορυφώνεται με τον περιορισμό των μετακινήσεων και τη διακοπή των συνεδριάσεων συλλογικών οργάνων και κοινωνικών φορέων, όσο και λόγω της έλλειψης πληροφόρησης και ενημέρωσης εκ μέρους της εταιρείας, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις της εταιρείας βάσει της Εθελοντικής Συμφωνίας Συνεργασίας που έχει συνυπογράψει η τσιμεντοβιομηχανία με το ΥΠΕΝ, στις 03.07.2019.

Σημειώνεται ότι η κατάθεση της τροποποίησης πραγματοποιείται σε μια χρονική στιγμή όπου, στην Ελλάδα αλλά και στη Θεσσαλονίκη, δεν εφαρμόζονται οι διαδικασίες ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή και δεν παράγονται στην Ελλάδα εναλλακτικά καύσιμα SRF/RDF που ικανοποιούν αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας χρήσης.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους, οι βουλευτές Α’ και Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν μια σειρά ενεργειών που θεωρούνται απαραίτητες και προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία και από την εθελοντική συμφωνία. Ως πρώτα βήματα, προτείνουν την ανάκληση της διαδικασίας δημοσιοποίησης της τροποποίησης της ΑΕΠΟ, την προώθηση των δράσεων διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης με προτεραιότητα στην κυκλική οικονομία, με αξιοποίηση και επαναχρησιμοποίηση υλικών.

Επειδή οι μέχρι σήμερα διαδικασίες εκθέτουν την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, που θα όφειλαν να διασφαλίσουν την ορθή και εύρυθμη λειτουργία των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης ιδιαίτερα όταν επικρατούν συνθήκες πλήρους περιορισμού και παρεμπόδισης της δημόσιας συμμετοχής, λόγω πανδημίας, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Θα δοθεί άμεσα εντολή ανάκλησης της διαδικασίας δημοσιοποίησης της τροποποίησης της ΑΕΠΟ του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας;
  2. Θα απαιτήσει το ΥΠΕΝ από την επιχείρηση την πλήρη ενημέρωση της κοινωνίας και των φορέων της Θεσσαλονίκης;
  3. Θα εφαρμόσει το ΥΠΕΝ το σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία και θα στηρίξει την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών, ή θα συνεχίσει να ανοίγει «παραθυράκια» υπέρ της καύσης σύμμεικτων απορριμμάτων;