Πως και πόσο θα «ελαφρυνθεί» ο λογαριασμός της ΔΕΗ από τη μείωση ΦΠΑ

Πως και πόσο θα «ελαφρυνθεί» ο λογαριασμός της ΔΕΗ από τη μείωση ΦΠΑ
Τετάρτη, 08/05/2019 - 11:46

«Ανάσα» τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις αναμένεται να η μεγάλη μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια και στο φυσικό αέριο, μειώνοντας το κόστος ενέργειας που αποτελεί βασικό κοινωνικό αγαθό.

Η μείωση του συντελεστή στο 6%, από 13% σήμερα, αφορά στο σύνολο των χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και αερίου για οικιακούς καταναλωτές και επαγγελματίες/επιχειρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την 1/1/2011 ο συντελεστής ΦΠΑ αυξήθηκε κατά δύο μονάδες, από 11% σε 13%, “φουσκώνοντας” περαιτέρω τους ήδη διογκωμένους από τις συνεχείς, υπόλοιπες αυξήσεις λογαριασμούς ενέργειας.

Είναι ενδεικτικό ότι για ένα οικιακό τιμολόγιο ηλεκτρισμού της ΔΕΗ (Γ1), με κατανάλωση 1.100 κιλοβατώρες στο τετράμηνο, η επιβάρυνση από τον ΦΠΑ από 22,31 ευρώ μειώνεται σε 10,29 ευρώ (ή τελικός λογαριασμός: με ΦΠΑ 13% 193,9 ευρώ, με ΦΠΑ 6% 181,8 ευρώ).

Την ίδια στιγμή αυτή η φορολογική μείωση αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρο για την περαιτέρω ανάπτυξη του φυσικού αερίου, δεδομένης της δρομολογημένης ήδη επέκτασης των δικτύων και της διείσδυσης του καυσίμου σταδιακά σε όλη την επικράτεια.

Από εκεί και πέρα, το μέτρο αυτό αγγίζει τον σοβαρό προβληματισμό που έχει προκαλέσει όχι μόνο στην εγχώρια αλλά και στην αγορά ενέργειας της ΕΕ (βάσει και σχετικών επισημάνσεων της Eurostat), η δυσανάλογη επιβάρυνση των λογαριασμών ενέργειας από τέλη και φόρους που εξανεμίζουν πρακτικά τις όποιες μειώσεις υπάρχουν στις καθαρές τιμές των καυσίμων (στην Ελλάδα είναι πάνω από 40%)