Γιάννης Δραγασάκης: Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και ταμεία διάστημα για την κυκλική οικονομία

Γιάννης Δραγασάκης: Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και ταμεία διάστημα για την κυκλική οικονομία
Δευτέρα, 08/04/2019 - 18:37

Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και ταμεία θα ενεργοποιηθούν το προσεχές διάστημα για την κυκλική οικονομία, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης στο 1ο Φόρουμ Κυκλικής Οικονομίας, που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στην Αθήνα.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβερνητική πολιτική για την κυκλική οικονομία βασίζεται στους εξής 4 άξονες:

Ολιστική Αναπτυξιακή Στρατηγική

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κυκλική Οικονομία

Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις.

Για τη χρηματοδότηση της κυκλικής οικονομίας τα εργαλεία, όπως είπε ο υπουργός είναι:

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Η απελευθέρωση εσόδων Πράσινου Ταμείου για προώθηση περιβαλλοντικών δράσεων

Έως το Μάιο θα υπάρξει προκήρυξη 2 δράσεων από τη γενική γραμματεία Βιομηχανίας και το ΕΣΠΑ ενώ

Νέα εργαλεία και Ταμεία θα ενεργοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Σήμερα, η ευθύνη για το σχεδιασμό του μέλλοντος είναι δική μας ευθύνη, συνέχισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι γι’ αυτό πρέπει να κατανοήσουμε τι μας οδήγησε στην κρίση. Κι αυτό που μας οδήγησε ήταν ένα ενδογενώς μη βιώσιμο οικονομικό μοντέλο, που ήταν ένα μοντέλο «κρίσης σε αναμονή»

«Μεγέθυνση είχαμε και το 2000 και χρεοκοπήσαμε. Μιλούν, ορισμένοι, για μείωση φορολογίας και ιδιωτικοποιήσεις. Αυτά από μόνα τους αρκούν; Κι αν τα κάνουμε; Αλλάζουν το μοντέλο που οδήγησε στην κρίση; Όχι. Αν δεν αλλάξουμε το μοντέλο που γέννησε την κρίση, θα την ξαναβρούμε μπροστά» σημείωσε ο κ. Δραγασάκης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα είναι η έγκαιρη και αποτελεσματική προετοιμασία για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-27 καθώς και η προετοιμασία για τη νέα δεκαετία 2020-30, τη δεκαετία που μπορεί και πρέπει να είναι η δεκαετία των μεγάλων προοδευτικών μετασχηματισμών για τη χώρα.

«Η έξοδος από τα μνημόνια και η ανάκτηση βαθμών κυριαρχίας δημιουργούν τις προυποθέσεις για να σχεδιάσουμε το μέλλον, αλλάζοντας όλα όσα μας οδήγησαν στη χρεοκοπία, αλλά και επουλώνοντας τα βαριά πλήγματα της κρίσης» σημείωσε ο υπουργός.