Πόσο εφικτή είναι η απομάκρυνση της δασικής βιομάζας – Η χρήση της για ηλεκτροπαραγωγή

Πόσο εφικτή είναι η απομάκρυνση της δασικής βιομάζας – Η χρήση της για ηλεκτροπαραγωγή
Δευτέρα, 02/10/2023 - 06:33

Οι καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού ανέδειξαν για ακόμα μια χρονιά την ανάγκη απομάκρυνσης της υπολειμματικής βιομάζας από τα δάση.

Η αξιοποίηση της άλλωστε είτε για την παραγωγή πέλλετ, είτε ακόμα για δημιουργία μικρών μονάδων για ηλεκτροπαραγωγή αποτελεί ένα στοίχημα και υπάρχουν αρκετά παραδείγματα πανευρωπαϊκά.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας σημείωσε πως το υπουργείο θα επιδοτήσει την απομάκρυνση της βιομάζας και θα εισαχθούν carbon credits στο πλαίσιο αλλαγής του τρόπου διαχείρισης δασών.

Η ελληνική εταιρία ανάπτυξης βιομάζας σε ανακοίνωση της πρόσφατα ανέφερε μεταξύ άλλων σε σχέση με την υπολειμματική βιομάζα πως «στις διαχειριστικές μελέτες που εκπονούνται, καθώς και στους πίνακες υλοτομίας που συντάσσονται, από τις δασικές υπηρεσίες της χώρας κατά τα ετήσια προγράμματα εκμετάλλευσης προβλέπεται ο όγκος των υπολειμμάτων υλοτομίας και βιομάζας που πρέπει να απομακρυνθεί από κάθε συστάδα. Θα πρέπει να υποβοηθηθεί το έργο των δασικών συνεταιρισμών κατά την εκτέλεση έργων υλοτομίας, ώστε εκτός από την πιο συμφέρουσα οικονομικά εκμετάλλευση της τεχνικής ξυλείας, να γίνεται αποκομιδή και της χρήσιμης βιομάζας που μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της κυκλικής βιοοικονομίας, αλλά παραμένει στα δάση και μετατρέπεται σε επικίνδυνη για πυρκαγιές καύσιμη ύλη».

Οι νέοι ευρωπαϊκοί στόχοι σε σχέση με το τομέα χρήσης γης, αλλαγής χρήσης γης και δασοπονίας (LULUCF), για την Ελλάδα προβλέπουν μεταξύ άλλων την αύξηση των ξυλωδών ενεργειακών καλλιεργειών για τη παραγωγή βιομάζας σε 50.000 εκτάρια έως το 2030.

Όπως αναφέρει στην τελευταία έκθεσή του(Ελληνικός Ενεργειακός Τομέας) το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης για να επιτευχθούν οι στόχοι του ΕΣΕΚ όπως η ενίσχυση του μεριδίου συμμετοχής των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας σε τουλάχιστον 35% μέχρι το 2030 θα χρειαστεί μεταξύ άλλων και η «κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα. Σημειώνεται ότι η χρήση βιομάζας στην Ελλάδα είναι περιορισμένη σε σχέση με τη διαθεσιμότητα της υπολειμματικής βιομάζας{...}Σημειώνεται ότι κατά την αξιοποίηση της βιομάζας παράγονται λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου και ειδικά διοξείδιο του θείου σε σχέση με τη χρήση στερεών ορυκτών καυσίμων. Επίσης, η ενεργειακή αξιοποίηση βλάστησης, που φυτρώνει μόνη της, παράγει λιγότερο μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα απ’ όσο θα παραγόταν κατά τη φυσική αποσύνθεσή της». Σε ό,τι αφορά τα Δίκτυα Τηλεθέρμανσης το ΙΕΝΕ εκτιμά πως χρειάζεται «η κατασκευή μονάδων και δικτύων τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης στον οικιακό, τριτογενή και αγροτικό τομέα, με αξιοποίηση συγκεκριμένων γεωθερμικών πεδίων χαμηλής ενθαλπίας, υπολειμματικής στερεής βιομάζας. Ευκαιρίες παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων, αναφορικά με την: Αξιοποίηση τοπικού δυναμικού ΑΠΕ (κυρίως βιομάζα) για τηλεθέρμανση σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και ημιορεινές/ορεινές περιοχές, καθώς και σε συγκεκριμένα νησιά του Βόρειου Αιγαίου».