Διήμερη επίσημη επίσκεψη Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλου, στην Κύπρο για θέματα περιβάλλοντος

Διήμερη επίσημη επίσκεψη Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλου, στην Κύπρο για θέματα περιβάλλοντος
Πέμπτη, 07/02/2019 - 17:14

Ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, θα βρίσκεται από σήμερα στη Λευκωσία, επικεφαλής αντιπροσωπείας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατόπιν πρόσκλησης τον υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου, Κώστα Καδή.

Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης θα συζητηθούν οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα όπως η Διαχείριση και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας, η Διαχείριση των Υδατικών Πόρων και η Οδηγία - Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική, η Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων, καθώς και το ζήτημα της προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή. Επίσης, οι δύο υπουργοί θα εκτιμήσουν την πορεία των τριμερών συνεργασιών με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Σήμερα, πρώτη ημέρα της συνάντησης, ο Σωκράτης Φάμελλος μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του θα συμμετάσχουν σε Εργαστήριο με θέμα «Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και Διαχείριση του Δικτύου Natura 2000: Προκλήσεις και καλές πρακτικές σε Ελλάδα και Κύπρο». Το Εργαστήρι στοχεύει στην παρουσίαση καλών πρακτικών και στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα διαχείρισης φυσικού κεφαλαίου.

Ειδικότερα, οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα παρουσιάσουν διαχειριστικά μοντέλα των περιοχών του δικτύου Natura 2000, θα συζητήσουν τους διαθέσιμους πόρους για τη διατήρηση και διαχείρισή του, αλλά και τρόπους διαχείρισης ιδιωτικών εκτάσεων εντός του δικτύου. Επιπλέον, θα γίνει ειδική αναφορά στα έργα που εκπονούνται ήδη σε Ελλάδα και Κύπρο, το LIFE IP–NATURA και το LIFE IP Physis αντίστοιχα, στα Σχέδια Διαχείρισης και τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες.

Το Εργαστήρι θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση θεμάτων που αφορούν στη διαχείριση και προστασία θαλάσσιων ειδών κοινοτικής σημασίας (Λιβάδια Ποσειδωνίας, Μεσογειακή Φώκια και Θαλάσσια Χελώνα) και στην προετοιμασία της 6ετούς Έκθεσης του άρθρου 17 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, μέσω ανταλλαγής εμπειριών και απόψεων.

Αύριο, Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, ο Αν. ΥΠΕΝ θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του και στη συνέχεια οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών με επικεφαλής τους δύο υπουργούς θα έχουν διμερείς συνομιλίες. Με το πέρας των συνομιλιών οι δύο υπουργοί θα ενημερώσουν τους εκπροσώπους του Τύπου για το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα της διήμερης συνάντησης.

Η επίσκεψη του Αν. ΥΠΕΝ στην Κύπρο θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας με την ξενάγησή του στην λίμνη της Ορόκλινης και στις Αλυκές Λάρνακας, περιοχές που ανήκουν στο Δίκτυο Natura 2000 και αποτελούν δύο σημαντικούς υδροβιότοπους της χώρας.