Ο καύσωνας σκοτώνει (κυριολεκτικά)

Ο καύσωνας σκοτώνει (κυριολεκτικά)
Πέμπτη, 20/07/2023 - 14:10

Οι ακραίοι καύσωνες των τελευταίων ετών έχουν και ακραίες συνέπειες. Δεν μιλάμε μόνο για σωματική και ψυχική δυσφορία, δυσκολία στη μετακίνηση, πόλεις που βράζουν ή υψηλό κίνδυνο για πυρκαγιές (όχι ότι αυτά δεν είναι σημαντικότατα): πλέον μιλάμε και γιατην ίδια την ανθρώπινη ζωή.

61.672 συνάνθρωποί μας.Τόσοι εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του ακραίου καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη τοκαλοκαίρι του 2022, και συγκεκριμένα από τις 30 Μαΐου ως τις 4 Σεπτεμβρίου 2022, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στοεπεπιστημονικό περιοδικό Natureμονικό περιοδικό Nature, και ανέλυσε τους θανάτους σε 35 ευρωπαϊκές χώρες.

Με στόχο όχι να σας τρομάξουμε, αλλά να καταλάβουμε το μέγεθος και τη σημαντικότητα του αριθμού αυτού, ας κάνουμε μια σύγκριση: Είναι σαν να έχασε τη ζωή του όλος ο πληθυσμός π.χ.του Αγρινίου ή της Καλαμάταςμέσα σε 3 μήνες

gp1.png

Οι μεσογειακές χώρες είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας αναλογικά με τον πληθυσμό και η Ελλάδα συγκεκριμένα είχε280 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού.Υπολογίζεται ότι οι θάνατοι λόγω του καύσωνα στη χώρα μας έφτασαν περίπου τους 2.700, ενώ η συντριπτικη πλειοψηφία τους αφορούσε συμπολίτες μας άνω των 80 ετών.

Οι επιστήμονες που δημοσίευσαν τη μελέτη προειδοποιούν:εξαιτίας της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη αυξάνονται σε γρηγορότερο βαθμό από ό,τι ο παγκόσμιος μέσος όρος. Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της θνησιμότητας εξαιτίας της ζέστης στην ήπειρο, τα αποτελέσματά μας δείχνουν την ανάγκη για αναθεώρηση και ενδυνάμωση των μεθόδων παρακολούθησης της ζέστης, για σχέδια πρόληψης και για στρατηγικές μακροχρόνιας προσαρμογής. Η υψηλή θνησιμότητα λόγω της ζέστης που βίωσε η Ευρώπη το 2022 απαιτεί οι εθνικές κυβερνήσεις και όλοι οι σχετικοί φορείς στην ΕΕ και στην ήπειρονα αυξήσουν επειγόντως τις φιλοδοξίες και την αποτελεσματικότητα των σχεδίων για πρόληψη και προσαρμογή στους καύσωνες.”

Κι όλα αυτά, γνωρίζοντας ήδη ότι το καλοκαίρι του 2022 πιθανότατα δεν θα είναι το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, αντίθετα μάλλον θα είναι το φετινό, αφού ο πλανήτης στις αρχές Ιουλίου ήδη βίωσε τηθερμότερη εβδομάδα στην ιστορία τουκαι συνεχίζουμε ακάθεκτοι. Ένα παράδειγμα από τα μέρη μας είναι αυτό της Λάρισας, όπου η θερμοκρασία του εδάφους το πρωί της Πέμπτης, 13 Ιουλίου, έφτασε τους 55°C!

gp2.png

Ηκλιμκλιματική κρίση καλπάζει και τα ουσιαστικά μέτρα για τον περιορισμό της δυστυχώς αποδεικνύονται ανεπαρκή. Εν έτει 2023, με πολύ μικρό χρονικό περιθώριο να προλάβουμε τα χειρότερα και με την επιστήμη σύσσωμη να φωνάζει για περισσότερη και ουσιαστικότερη κυβερνητική δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δεν θα έπρεπε καν να συζητάμε αν συμβαίνει, πόσο γρήγορα θα μας βρει το κακό, πόσο μεγάλο θα είναι, τι συμφέρει τις μεγαλοεταιρείες και την κάθε κυβέρνηση και ούτω καθεξής. Η κλιματική κρίσηδεν έρχεται αλλά ήρθε,είναι μια πραγματικότητα που τη βιώνουμε στο πετσί μας και κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτήν. Γι αυτό, ας σοβαρευτούμε λίγο και ας προχωρήσουμε ΤΩΡΑ στην ουσία, μήπως και προλάβουμε να διαφυλάξουμε έστω και λίγο από το κλίμα, τη βιοποικιλότητα, την ίδια μας τη ζωή και τον πολιτισμό μας.

Άρθρο της Smaragda Skoulou