WWF: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιστάθηκε στην παραπληροφόρηση και στήριξε τη νέα νομοθεσία για τη φύση

WWF: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιστάθηκε στην παραπληροφόρηση και στήριξε τη νέα νομοθεσία για τη φύση
Πέμπτη, 13/07/2023 - 11:56

Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του προτεινόμενου κανονισμού για την αποκατάσταση της φύσης, παρά την πρωτοφανή - και συχνά εντελώς παράλογη - εκστρατεία παραπληροφόρησης με στόχο την απόρριψή του από συντηρητικούς και δεξιούς πολιτικούς και τα ισχυρά λόμπι της γεωργίας και της αλιείας.

Μετά από ισχυρή δημόσια κινητοποίηση υπέρ της φύσης, μέσα από δημόσια έκκληση που στηρίχθηκε από περισσότερους από ένα εκατομμύριο ευρωπαίους πολίτες, τοποθετήσεις από περισσότερους από 6.000 επιστήμονες, σύμπλευση 100 και πλέον επιχειρήσεων, και έντονη κινητοποίηση της κοινωνίας πολιτών και πολλών φορέων, το Ευρωκοινοβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» στον προτεινόμενο κανονισμό για την αποκατάσταση υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων.

Συγχαρητήρια αξίζουν όσοι Έλληνες ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ του κανονισμού, και με υπευθυνότητα προς τη φύση, το κλίμα και τους πολίτες, ψήφισαν θετικά, διασφαλίζοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία στις κρίσιμες σημερινές ψηφοφορίες. Δυστυχώς, η ομάδα των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, (Μαρία Σπυράκη, Ελισάβετ Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, και Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου) δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, αγνόησε τα ξεκάθαρα επιστημονικά δεδομένα και υποτάχθηκε στη ρητορική της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων, παρά το γεγονός ότι η Ελληνική κυβέρνηση στήριξε τον κανονισμό στη συνεδρίαση του Συμβουλίου πριν από μερικές εβδομάδες. Είναι τουλάχιστον παράδοξο ότι οι Έλληνες ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας απέκλιναν καταφανώς από τη στάση της ίδιας της κυβέρνησής τους.

Αυτή η νίκη, ωστόσο, είχε υψηλό κόστος:για να επιτευχθεί συμβιβασμός, οι ευρωβουλευτές θυσίασαν πολλές κρίσιμες διατάξεις, καταλήγοντας σε μια θέση σημαντικά αποδυναμωμένη από την αρχική πρόταση της Επιτροπής. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον επείγοντα χαρακτήρα της κλιματικής κρίσης και της κρίσης απώλειας της βιοποικιλότητας, και την άμεση και επείγουσα ανάγκη για λήψη μέτρων αποκατάστασης των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων. Χαρακτηριστικά, το Κοινοβούλιο, υποκύπτοντας στην εκστρατεία κινδυνολογίας που το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι ακροδεξιές ομάδες εξαπέλυσαν κατά του κανονισμού, ενέκρινε μια τροπολογία που καθυστερεί την εφαρμογή του κανονισμού έως ότου αξιολογηθούν οι διατάξεις του σε σχέση με την επισιτιστική ασφάλεια της Ευρώπης. Με τον τρόπο αυτόν δημιουργείται μια τελείως ανυπόστατη εικόνα διάστασης μεταξύ της ανάγκης για υγιή φύση και της αγροτικής δραστηριότητας, η οποία στην πραγματικότητα δεν προκύπτει από καμία διάταξη του κανονισμού ή από επιστημονικά δεδομένα (το μάλλον αντίθετο).

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα ξεκινήσει οτριμερής διάλογος μεταξύ του Συμβουλίου της ΕΕ, του Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπήςγια να συζητηθούν οι επιμέρους θέσεις των θεσμών αυτών και να επιτευχθεί κοινή συμφωνία για την τελική υιοθέτηση του κανονισμού. Καλούμε τα τρία θεσμικά όργανα της ΕΕ να αξιοποιήσουν εποικοδομητικά τον τριμερή διάλογο και να συμφωνήσουν άμεσα σε ένα τελικό, σημαντικά βελτιωμένο κείμενο, ώστε να διασφαλίσουν ότι οι δράσεις για την αποκατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων θα υλοποιηθούν ουσιαστικά και αποτελεσματικά.

Τα επιστημονικά στοιχεία είναι ξεκάθαρα: δεν υπάρχουν περιθώρια αδράνειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της κρίσης απώλειας της βιοποικιλότητας!