Ο Σ. Φάμελλος για τον περιβαλλοντικό προγραμματισμό της κυβέρνησης μέσα στο 2019

Ο Σ. Φάμελλος για τον περιβαλλοντικό προγραμματισμό της κυβέρνησης μέσα στο 2019
Τρίτη, 15/01/2019 - 13:16

Για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, που προγραμματίζονται για το 2019 και αφορούν το περιβάλλον, μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική εφημερίδα Green Agenda.

Απαρίθμησε τους στόχους του ΥΠΕΝ για το νέο έτος με προτεραιότητα στην «υλοποίηση δράσεων της κυκλικής οικονομίας με πλήρη διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση και των οργανικών αποβλήτων, την ψήφιση του νόμου για τις οικιστικές πυκνώσεις», που -όπως είπε- «επιλύει μια πολύχρονη κακοδαιμονία ως προς τη δόμηση σε δασικές εκτάσεις, με σκοπό την πλήρη αποτροπή αυθαίρετων καταστάσεων και κατασκευών και εφαρμογή των δασικών χαρτών στο 100% της χώρας», την υλοποίηση της δασικής στρατηγικής, με ιδιαίτερη βαρύτητα στον άξονα πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, την ολοκλήρωση των περιφερειακών σχεδίων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και την ένταξη έργων υγρών και κύρια στερεών αποβλήτων, προκειμένου «να προφυλαχθεί αποτελεσματικά το περιβάλλον της χώρας αλλά και να σταματήσουν τα πρόστιμα της ΕΕ».

Σχετικά με τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι «η ολοκλήρωση των Ειδικών Χωρικών Σχεδίων θα χαρακτηρίζουν την πόλη της επόμενης ημέρας, όπως του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, της ανάπλασης της Έκθεσης και του κέντρου της Θεσσαλονίκης και του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ στην Τούμπα». Επίσης, η τοποθέτηση της νέας διοίκησης του Φορέα του Θερμαϊκού Κόλπου, που αναμένεται να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, «θα συμβάλει στη διευρυμένη λειτουργία του Φορέα για την πρόληψη της ρύπανσης, και στις πρώτες ενέργειες περιλαμβάνεται η εκπόνηση ενός ειδικού masterplan για το Θερμαϊκό Κόλπο».

Ο αν. ΥΠΕΝ ανέφερε επίσης ότι από τις αρχές του 2018 έχει ολοκληρωθεί επιχειρησιακό σχέδιο επιθεωρήσεων για την τήρηση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων (ΑΕΠΟ) και γενικά του θεσμικού πλαισίου περιβάλλοντος, το οποίο ήδη υλοποιείται. «Η κύρια προτεραιότητά μας είναι η ενσωμάτωση της πρόληψης των περιστατικών ρύπανσης στην περιβαλλοντική αδειοδότηση» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «γι αυτό και το κύριο βάρος του υπουργείου δίνεται στην εφαρμογή εργαλείων πληροφορικής, όπως το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο. Ταυτόχρονα, στο ίδιο αρχείο ο δήμος, οι φορείς αλλά και οι πολίτες θα παρακολουθούν την περιβαλλοντική επίδοση και τους ελέγχους κάθε επιχείρησης ή δραστηριότητας, ενώ αντίστοιχο εργαλείο πρόληψης της ρύπανσης και της ΄μαύρης αγοράς΄ αποβλήτων είναι το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων, το οποίο και συνδέεται με τις πρωτοβουλίες που υλοποιεί το ΥΠΕΝ για την καταπολέμηση του περιβαλλοντικού εγκλήματος».

Τέλος, αναφερόμενος στον σχεδιασμό του ΥΠΕΝ για την κομποστοποίηση, ο κ. Φάμελλος είπε ότι από το καλοκαίρι έχει ζητήσει από τις Περιφέρειες την ενεργοποίηση ειδικού μέτρου 187 εκατομμυρίων ευρώ, που υπάρχουν συνολικά σε όλα τα Περιφερειακά Προγράμματα (ΠΕΠ) για τη χρηματοδότηση του καφέ κάδου, ειδικών απορριμματοφόρων και της κομποστοποίησης για τους δήμους.