Δήμος Πειραιά: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση απολογισμού της ΟΧΕ ΒΑΑ Πειραιά

Δήμος Πειραιά: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση απολογισμού της ΟΧΕ ΒΑΑ Πειραιά
Πέμπτη, 06/04/2023 - 11:54

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Ε.Β.Ε.Π η εκδήλωση απολογισμού της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ/ΒΑΑ) του Δήμου Πειραιά για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, βουλευτών, τοπικών φορέων και δημοτών.

Ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, πραγματοποίησε την εναρκτήρια ομιλία της εκδήλωσης αναφέροντας τα σημαντικά έργα που έχουν ολοκληρωθεί στην πόλη μέσω της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης. Ειδικότερα, σημείωσε: «πέντε έτη από το Μάρτιο του 2018, όταν επίσημα εγκρίθηκε η Στρατηγική ΟΧΕ Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Πειραιά, και ξεκίνησε η υλοποίηση αυτής. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό και επενδυτικό σχέδιο που έχει υλοποιηθεί στην ιστορία του Δήμου Πειραιά, καθώς αν στον προϋπολογισμό των 80 εκατομμυρίων ευρώ χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020, μέσω του ΠΕΠ Αττικής για την ΟΧΕ προσθέσουμε τους πόρους των άλλων χρηματοδοτικών πηγών φτάνουνε σε ένα σύνολο που πλησιάζει τα 200 εκ ευρώ για μια οκταετία. Όραμά μας ήταν να αποτελέσει ο Πειραιάς μια σύγχρονη, δυναμική και βιώσιμη πόλη, αξιοποιώντας τα ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα και δημιουργώντας προϋποθέσεις ανάπτυξης και ευημερίας.

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά την έγκριση της ΟΧΕ, έχει εξειδικευτεί μέσω δράσεων το σύνολο του προϋπολογισμού, έχουν εκδοθεί προσκλήσεις ύψους 67 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, το ύψος ενταγμένων έργων και πράξεων υπερβαίνει τα 55 εκατομμύρια ευρώ, 7 και πλέον εκατομμύρια ευρώ έχουν χορηγηθεί ως ενισχύσεις σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του Πειραιά που επλήγησαν από την πανδημία του COVID-19. Περνώντας πλέον σε μια νέα φάση για τον Δήμο Πειραιά, με νέες ανάγκες και προκλήσεις, νέες προοπτικές και ευκαιρίες, αλλά και νέα εργαλεία στη διάθεσή μας, είναι ξεκάθαρο πως θα συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά, πιο μεθοδικά, με περισσότερη επιμονή, στην κατεύθυνση που ξεκινήσαμε από το 2014 και όλα τα προηγούμενα έτη.

Για έναν Πειραιά αντάξιο της ιστορίας και των δυνατοτήτων του. Για έναν Πειραιά εξωστρεφή και ανταγωνιστικό, βιώσιμο και γεμάτο προοπτική για όλους. Έναν Πειραιά αντάξιο των ονείρων μας για την πόλη στην οποία θέλουμε να ζούμε οι ίδιοι και τα παιδιά μας. Έτσι ξεκινήσαμε, έτσι πορευθήκαμε, έτσι συνεχίζουμε προς το αύριο»!

Στην εκδήλωση συμμετείχαν με ομιλίες τους ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κα Σταυρούλα Αντωνάκου, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Μιχάλης Σφακιανάκης καθώς και ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. κ. Βασίλης Κορκίδης.

Επιπλέον, στα πλαίσια της εκδήλωσης, έλαβαν το λόγο ο εκπρόσωπος του Πρόεδρου του Ε.Ε.Π. κ. Γιώργος Χασιακής, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γιώργος Παπαμανώλης-Ντόζας, ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Π. κ. Θοδωρής Καπράλος, ο Πρόεδρος της ΚΟ.Δ.Ε.Π. και μέλος της αστικής αρχής κ. Γιάννης Βοϊδονικόλας και ο Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν. και μέλος της αστικής αρχής κ. Ιωσήφ Βουράκης.

Αφού ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες, ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΠ Αττική κ. Δημήτρης Δρόσης τοποθετήθηκε για την ΟΧΕ Πειραιά, ενώ αναλυτικά για τα έργα μίλησε, μεταξύ άλλων, η Προϊσταμένη του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης του Δήμου Πειραιά κα Ελένη Ανεζύρη, η Προισταμένη της Μονάδας Α’ του Φορέα κα Μαρία Καρακατσάνη καθώς και ο Προιστάμενος της Μονάδας Β’ κος Χρήστος Αντωνόπουλος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμη, οι βουλευτές Α΄ Πειραιά & Νήσων κα Νόνη Δούνια, κ.κ. Γιάννης Μελάς, Νίκος Μανωλάκος, Θοδωρής Δρίτσας, ο υποψήφιος Βουλευτής κ. Νίκος Βλαχάκος, ο Aντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Σταύρος Βοϊδονικόλας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά κ. Παναγιώτης Αβραμίδης, ο πρώην Δήμαρχος Πειραιά και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Χρήστος Αγραπίδης, οι Αντιδήμαρχοι Πειραιά κυρίες Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου, Ανδριάνα Ζαρακέλη, Κυριακή Μπουρδάκου, Χάρις Ζηλάκου, Αντωνία Καρακατσάνη, οι κ.κ. Δημήτρης Καρύδης, Αλέξανδρος Αργουδέλης, Τάσος Μαρκαριάν, Παναγιώτης Ρέππας, Γρηγόρης Καψοκόλης, Δημήτρης Αράπης, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος κα Γερασιμούλα Τουμαζάτου, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πειραιά κ. Βασίλης Ταταρόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αθηναίων κ. Αλέξανδρος Τσιατσιάμης, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων κ.α.

OXE_BAA2.jpgOXE_BAA3.jpg