«Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα»: Νέα διάκριση για το επίτευγμα μείωσης 62% στη ρίψη αποτσίγαρων

«Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα»: Νέα διάκριση για το επίτευγμα μείωσης 62% στη ρίψη αποτσίγαρων
Δευτέρα, 12/09/2022 - 11:27

Το βραβείο για την προστασία του περιβάλλοντος έλαβε το πρόγραμμα «Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα», ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα διεθνών προδιαγραφών που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της απόρριψης των πλαστικών μίας χρήσης, στο πλαίσιο των Green Awards που απονεμήθηκαν στο Thessaloniki Metropolitan Summit.

Η συγκεκριμένη βράβευση κατατάσσει το πρόγραμμα «Μικρές Πράξεις-Μεγάλα Εγκλήματα», σε συνεργασία της περιβαλλοντικής οργάνωσης Aegean Rebreath, του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, της BAT Hellas και του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας, στις σημαντικότερες δράσεις στην Ελλάδα για το περιβάλλον με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οργανισμών.

Το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην περιοχή της Ραφήνας κατάφερε να επιτύχει μείωση κατά 62% των αποτσίγαρων που απορρίπτονται στο περιβάλλον μέσα σε διάστημα μόλις έξι μηνών, μέσω της χρήσης ειδικών ενημερωτικών πινακίδων, της κινητοποίησης των τοπικών αρχών και πολιτών της περιοχής και τη χρήση δορυφορικών συστημάτων καταγραφής των περιοχών με τα μεγαλύτερα ζητήματα, προάγοντας και τις συνέργειες μεταξύ ιδιωτικού φορέα και Τοπικής Αυτοδιοίκησης με βάση την πεποίθηση ότι η προστασία του περιβάλλοντος αφορά όλους.

«Το βραβείο αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για την Aegean Rebreath αλλά και για το Δίκτυο Μπλε Δήμων καθώς αναδεικνύει τη σημασία και το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης στην προστασία του περιβάλλοντος. Προσπαθούμε να τονίσουμε την ανάγκη ενίσχυσης της περιβαλλοντικής δημοκρατίας, ενεργοποίησης των τοπικών αρχών και κοινωνιών στην αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων. Και στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος των επιχειρήσεων μπορεί να είναι εξαιρετικά εποικοδομητικός», αναφέρει ο επικεφαλής της Aegean Rebreath κ. Σαρελάκος.

Η τιμητική αυτή διάκριση έρχεται και ως αναγνώριση του έργου της Aegean Rebreath και της υποστήριξης που παρέχει σε δήμους της χώρας για τη διαμόρφωση και προώθηση στοιχειοθετημένων περιβαλλοντικών πολιτικών. Πρόσφατα η Aegean Rebreath αναδείχθηκε ως η καλύτερη περιβαλλοντική οργάνωση της Ελλάδας (Hellenic Responsible Business Awards 2022).

Aegean_Rebreath.jpg

Η BAT Hellas είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες στην ελληνική αγορά, με σημαντική συνεισφορά στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, υψηλές διακρίσεις σε θέματα ESG και απασχόλησης, και έμφαση σε καινοτόμες πρωτοβουλίες. Η εταιρεία ανήκει στην British American Tobacco plc, έναν διεθνή Όμιλο που λειτουργεί από το 1902, απασχολεί περισσότερους από 52.000 εργαζόμενους και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 175 αγορές. Η Ελλάδα έχει επιλεγεί ως περιφερειακό κέντρο και για το Ισραήλ, την Κύπρο και την Μάλτα. Σκοπός του Ομίλου της ΒΑΤ είναι να δημιουργήσει ένα Καλύτερο Αύριο (A Better Tomorrow) για τους ενήλικους καταναλωτές, για την κοινωνία και για τους ανθρώπους της εταιρείας μέσα από την επιχειρηματική δραστηριότητά της διασφαλίζοντας ότι η βιωσιμότητα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και στο επίκεντρο των ενεργειών της.

H Aegean Rebreath ιδρύθηκε με βασικό στόχο να απαντήσει στην επείγουσα ανάγκη για απορρύπανση των βυθών και να προάγει την προστασία της βιοποικιλότητας του Αιγαίου και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής δημοκρατίας. Το πλαίσιο δράσεων της περιλαμβάνει ολοκληρωμένες πρωτοβουλίες για την απορρύπανση των ελληνικών θαλασσών μέσω δράσεων πεδίου, ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες και καινοτόμες πρακτικές διαχείρισης των θαλάσσιων απορριμμάτων. Η Aegean Rebreath έχει δημιουργήσει το δίκτυο Μπλε Δήμων το οποίο αριθμεί 15 δήμους και λειτουργεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.