Πράσινη Συμφωνία: Η ΕΕ επενδύει πάνω από 110 εκατ. ευρώ σε έργα για το περιβάλλον και το κλίμα

Πράσινη Συμφωνία: Η ΕΕ επενδύει πάνω από 110 εκατ. ευρώ σε έργα για το περιβάλλον και το κλίμα
Πέμπτη, 17/02/2022 - 19:09

Σήμερα η Επιτροπή ανακοινώνει επένδυση πάνω από 110 εκατ. ευρώ σε ολοκληρωμένα έργα του προγράμματος LIFE για την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος, τα οποία επιλέχθηκαν έπειτα από πρόσκληση υποβολής προτάσεων που καλύπτει το έτος 2020.

Η χρηματοδότηση θα στηρίξει νέα μεγάλης κλίμακας περιβαλλοντικά και κλιματικά έργα σε 11 χώρες της ΕΕ — Κύπρο, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Λετονία, Λιθουανία, Κάτω Χώρες, Πολωνία και Σλοβενία. Τα έργα συμβάλλουν στην πράσινη ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19 και στηρίζουν τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας και μηδενικής ρύπανσης στην ΕΕ έως το 2050. Αποτελούν παραδείγματα δράσεων για την επίτευξη των κύριων στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030 και του σχεδίου δράσης της ΕΕ για την κυκλική οικονομία.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, κ. Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε: «Δεν πρέπει να χάσουμε στιγμή για την αντιμετώπιση των κρίσεων του κλίματος, της βιοποικιλότητας και της ρύπανσης. Το πρόγραμμα LIFE παρέχει άμεση στήριξη σε έργα σε ολόκληρη την ΕΕ και δίνει τη δυνατότητα σε ολόκληρες χώρες και περιφέρειες να προστατεύουν και να αποκαθιστούν τη φύση. Η φύση είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχός μας και πρέπει να την φροντίζουμε ώστε να μπορεί με τη σειρά της να μας φροντίζει. Εκφράζω τα συγχαρητήριά μου για καθένα από τα έργα που επιλέχθηκαν σήμερα.»

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσους πρόσθεσε: «Τα ολοκληρωμένα έργα του προγράμματος LIFE είναι ένα από τα κύρια εργαλεία για να γίνει πραγματικότητα η πράσινη μετάβαση με την υλοποίηση επιτόπιων στοχευμένων αλλαγών. Μέσω αυτών των έργων, τα κράτη μέλη μπορούν να μεταβούν σε πράσινες οικονομίες, να αποκαταστήσουν τη φύση και τη βιοποικιλότητα και να βελτιώσουν την ανθεκτικότητά τους. Προσβλέπω στα οφέλη που θα αποφέρει η επένδυση αυτή στις 11 χώρες και πέρα από τα σύνορά τους.»

Τα ολοκληρωμένα έργα δίνουν τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να συγκεντρώσουν πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης της ΕΕ, όπως, μεταξύ άλλων, από τα γεωργικά, τα διαρθρωτικά, τα περιφερειακά και τα ερευνητικά ταμεία, καθώς επίσης εθνικούς πόρους και επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα. Συνολικά, τα 11 έργα αναμένεται να προσελκύσουν περισσότερα από 10 δισ. ευρώ συμπληρωματικών κονδυλίων, πολλαπλασιάζοντας σημαντικά τους πόρους που διατίθενται σήμερα για να υπάρξει πραγματική διαφορά επι τόπου.