Ανανεώθηκαν τα προγράμματα παρακολούθησης των ΧΥΤΑ και των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Ανανεώθηκαν τα προγράμματα παρακολούθησης των ΧΥΤΑ και των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Τρίτη, 07/12/2021 - 16:58

Στην ανανέωση των προγραμμάτων παρακολούθησης των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, καθώς και των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων, προχώρησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων από τον Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Φυσικών Πόρων, Λάμπρο Δημητρογιάννη.

Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από εντατική προεργασία διασφαλίστηκαν οι σχετικοί πόροι ώστε να παραταθεί το πρόγραμμα παρακολούθησης της ποιοτικής κατάστασης στα υπόγεια υδατικά συστήματα και στα επιφανειακά υδάτινα σώματα των ΧΥΤΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και για τη διετία 2021-2023. Το πρόγραμμα αφορά τον έλεγχο εκπομπής ρύπων στα ύδατα πλησίον ΧΥΤΑ. Προβλέπονται δειγματοληψίες επιφανειακών και υπόγειων υδάτων δύο φορές το χρόνο, σε σημεία παρακολούθησης των ΧΥΤΑ όπως αυτά ορίζονται στις σχετικές ΑΕΠΟ ή στα προγράμματα παρακολούθησης των φορέων διαχείρισης και επιτόπου φυσικοχημικοί προσδιορισμοί καθώς και εργαστηριακοί προσδιορισμοί σε 32 παραμέτρους. Το συνολικό κόστος του συγκεκριμένου έργου υπολογίζεται σε 108.000 ευρώ.

φωτο: Agrinio Press

Παράλληλα, ο Αντιπεριφερειάρχης προχώρησε και στην ανανέωση του επιτυχημένου προγράμματος παρακολούθησης των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων των αστικών ιστών της Περιφέρειας, για άλλους 6 μήνες με συνολικό προϋπολογισμό 24.000 ευρώ, που έχει σα στόχο την πρόληψη της υποβάθμισης των υδάτων των αποδεκτών των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ).

Προβλέπονται δειγματοληψίες εισερχόμενων και επεξεργασμένων λυμάτων καθώς και δείγματα ιλύος. Πραγματοποιείται προσδιορισμός φυσικοχημικών παραμέτρων τόσο στο πεδίο κατά την δειγματοληψία των επεξεργασμένων λυμάτων όσο και εργαστηριακοί προσδιορισμοί με έμφαση σε χημικές και μικροβιολογικές παραμέτρους.

Τα παραπάνω προγράμματα εντάσσονται στις Δράσεις Παρακολούθησης Υδάτων σε ΧΥΤΑ/Υ και ΕΕΛ για την προστασία των Υδατικών Πόρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, και πραγματοποιούνται με απόλυτη επιτυχία από τις υπηρεσίες Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφέρειας.

«Η Περιβαλλοντική Υγεία και η βελτίωση της Ποιότητας Ζωής είναι μέγιστη προτεραιότητα για εμάς. Αξιοποιώντας τους διαθέσιμους πόρους, ελέγχουμε την κατάσταση των χώρων ταφής απορριμμάτων, προτείνουμε τρόπους βελτίωσης και συνδράμουμε τους Δήμους στην καλύτερη προετοιμασία τους για ένταξη νέων έργων. Δίνουμε παράλληλα μια σημαντική βοήθεια στους δήμους της Περιφέρειας να βελτιώσουν τις συνθήκες λειτουργίας, και έχοντας όλα τα δεδομένα να προετοιμαστούμε όλοι μας συντονισμένα για μελλοντικές δράσεις που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Από την πλευρά μας εμείς το πράττουμε ήδη» δήλωσε ο κ. Δημητρογιάννης.