Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης: Στο επίκεντρο το περιβάλλον και οι Δήμοι

Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης: Στο επίκεντρο το περιβάλλον και οι Δήμοι
Τετάρτη, 17/11/2021 - 21:26

Έχοντας στο επίκεντρο το περιβάλλον και τους δήμους η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, συνώνυμο της ανακύκλωσης συσκευασιών στη χώρα, αποτελεί ένα αξιόπιστο σύστημα γνωστό για την αποτελεσματική ανακύκλωση συσκευασιών και τη συνεισφορά του στην ελληνική κοινωνία.

Η ΕΕΑΑ, μέχρι σήμερα, είναι το μόνο σύστημα που ανακυκλώνει το σύνολο των υλικών συσκευασίας όπως πλαστικό όλων των ειδών, αλουμίνιο, λευκοσίδηρο, γυαλί, χαρτί – χαρτόνι, ενώ αξιοποιεί πλήθος ειδών εξοπλισμού και ποικιλία μεθόδων, ανάλογα κάθε φορά με τις τοπικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως οι μπλε κάδοι και οι μπλε κώδωνες καθώς και οι άλλες δραστηριότητες της ΕΕΑΑ έχουν καταφέρει να καλύπτουν το 96% του Εθνικού Στόχου Ανακύκλωσης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης και της EUROSTAT ο στόχος της Ελλάδας είναι 511 χιλιάδες τόνοι απόβλητα συσκευασίας εκ των οποίων η ΕΕΑΑ επιτυγχάνει από μόνη της τους 490 χιλιάδες τόνους.

Εκτός, όμως, από τους γνωστούς μπλε κάδους και κώδωνες η ΕΕΑΑ εφάρμοσε εναλλακτικά μοντέλα εξοπλισμού συλλογής σε πολλούς Δήμους που το επιθυμούσαν. Σε νησιωτικούς, κυρίους, δήμους πραγματοποιείται αποκομιδή πόρτα – πόρτα με σακούλα σε ένα ή περισσότερα ρεύματα, ενώ σε άλλους Δήμους, αναπτύσσεται χωριστή διαλογή χαρτιού ή/και πλαστικού με ειδικό κάδο. Αξίζει να σημειωθεί πως η ΕΕΑΑ χορηγεί τον απαιτούμενο εξοπλισμό για τη συλλογή των συσκευασιών με αποτέλεσμα να καλύπτει το 97% του πληθυσμού της χώρας με δύο, τρία ή και περισσότερα ρεύματα.

Σημαντική είναι επίσης η συμβολή της ΕΕΑΑ τόσο στην εξυπηρέτηση δημόσιων κτιρίων όσο και στο επίπεδο των πολιτιστικών διοργανώσεων με την τοποθέτηση εξοπλισμού συλλογής συσκευαστών.

Κάθε χρόνο υπάρχουν περίπου 35 εκδηλώσεις και συναυλίες που πραγματοποιούνται σε μεγάλους και ανοιχτούς χώρους, όπως πλατείες, στάδια και γήπεδα σε όλη την Ελλάδα και εξυπηρετούνται από ειδικούς κάδους συλλογής από την ΕΕΑΑ. Ειδικότερα σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου η ΕΕΑΑ τοποθέτησε κάδους ανακύκλωσης στην είσοδο του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού και στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου για την ανακύκλωση των παραγόμενων ποσοτήτων πλαστικού.

Επίσης σε ετήσια βάση η ΕΕΑΑ υποστηρίζει τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας όπου παράγεται μεγάλος αριθμός αποβλήτων συσκευασίας (μπουκαλιών ΡΕΤ). Τοποθετούνται κάδοι συλλογής στην αφετηρία, στον τερματισμό και σε διάφορα σημεία κατά μήκος της διαδρομής ενώ οι εθελοντές που είναι επιφορτισμένοι με το έργο συλλογής των άδειων μπουκαλιών εφοδιάζονται με ειδικές ανακυκλώσιμες σακούλες.

Την ΕΕΑΑ δεν εμπιστεύονται μόνο πολιτιστικές διοργανώσεις αλλά ιστορικά κτίρια και σημαντικοί θεσμοί της χώρας τα οποια εξοπλίζονται με τους κατάλληλους κάδους. Παραδείγματα αποτελούν το ιστορικό κτίριο της Βουλής των Ελλήνων, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), οι εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου του Πολεμικού Ναυτικού στην Σαλαμίνα, κτίρια του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Οικονομικών και βέβαια το κτίριο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όλα έχουν προμηθευτεί ειδικό εξοπλισμό, κάδους ενώ πραγματοποιούνται δρομολόγια συλλογής σε τακτική βάση.

Από όλες τις δράσεις που προαναφέρθηκαν αποδεικνύεται ότι η ΕΕΑΑ δεν είναι απλά ένα σύστημα ανακύκλωσης αλλά αυτό το σύστημα ανακύκλωσης, που μέσα από τις δραστηριότητές του όλα αυτά τα χρόνια, έχει καταφέρει να είναι προσιτό σε κάθε νοικοκυριό και ταυτόχρονα σε κάθε δραστηριότητα της δημόσιας ζωής.