Οι Σκανδιναβοί ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να προετοιμαστούν για μελλοντικές κρίσεις

Οι Σκανδιναβοί ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να προετοιμαστούν για μελλοντικές κρίσεις
Τετάρτη, 10/11/2021 - 14:47

Οι σκανδιναβικές χώρες υιοθέτησαν μια προσέγγιση για την κοινή προετοιμασία τους έναντι όλων των κινδύνων. Στις 3 Νοεμβρίου οι πρωθυπουργοί των σκανδιναβικών χωρών και οι εκπρόσωποι της Γροιλανδίας, των Νήσων Φερόε και των νήσων Åland συναντήθηκαν στην Κοπεγχάγη. Σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσαν αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν από κοινού μελλοντικές φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και κρίσεις.

Οι σκανδιναβικές χώρες έχουν υιοθετήσει μια προσέγγιση όλων των κινδύνων για την προετοιμασία για μελλοντικές φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και κρίσεις. [EPA-EFE / MADS CLAUS RASMUSSEN]

Σύμφωνα με τη δήλωση, οι Σκανδιναβοί εκπρόσωποι δεσμεύτηκαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία και τον συντονισμό, καλύπτοντας τα πάντα, από τη διασφάλιση του καθαρού νερού της βρύσης έως τη διασφάλιση των οικονομικών υποδομών.

Παρόλο που η συνεργασία μεταξύ των σκανδιναβικών χωρών είναι ήδη εκτεταμένη, οξείες καταστάσεις όπως η προσφυγική κρίση και η πανδημία του κορονοϊού έχουν αποκαλύψει ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν όταν υπάρχει ανάγκη να δράσουν από κοινού σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο ιός λειτούργησε ως ένα ακόμη εγερτήριο κάλεσμα.

«Η πανδημία ήταν μια πρόκληση ιστορικών διαστάσεων. Τώρα που βρισκόμαστε σε καλύτερη μοίρα, πρέπει να μάθουμε από τις εμπειρίες μας. Πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι ενόψει μελλοντικών κρίσεων. Είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρξουν και άλλες κρίσεις», δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέττε Φρέντερικσεν, στο δελτίο τύπου του Σκανδιναβικού Συμβουλίου.

Πρόθεση του Συμβουλίου είναι να καλυφθούν όλοι οι τομείς της κοινωνίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι χώρες στέκονται ενωμένες απέναντι σε «μεγάλες πυρκαγιές, πλημμύρες, χημικούς, βιολογικούς, ραδιολογικούς και πυρηνικούς κινδύνους ή άλλα ατυχήματα και κινδύνους, αναγνωρίζοντας επίσης τους κινδύνους που επιβάλλονται από την κλιματική αλλαγή».

Αναφέρονται επίσης η πρόσβαση σε παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, η διαθεσιμότητα κρίσιμου επαγγελματικού εργατικού δυναμικού και η διατήρηση της επισιτιστικής ασφάλειας και των βιώσιμων ενεργειακών συστημάτων. “Στόχος μας είναι να γίνουμε η πιο βιώσιμη περιοχή στον κόσμο μέχρι το 2030”, καταλήγει η δήλωση.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάννα Μάριν δήλωσε: «Η Φινλανδία είναι μια από τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης, με την ικανότητα να αναπτύσσει τις δραστηριότητές της: Ενισχύοντας τη σκανδιναβική συνεργασία για την ασφάλεια του εφοδιασμού και την ετοιμότητα σε άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συμβάλλουμε στη διασφάλιση μιας σκανδιναβικής περιφέρειας που μπορεί να αναλάβει δράση σε οποιαδήποτε κατάσταση».

από Pekka Vänttinen | EURACTIV.com | Μεταφρασμένο από EurActiv.gr