Οι ελληνικές εταιρίες βραβεύτηκαν για την περιβαλλοντική τους πολιτική

Οι ελληνικές εταιρίες βραβεύτηκαν για την περιβαλλοντική τους πολιτική
Δευτέρα, 01/11/2021 - 19:52

Με την τελετή απονομής των Circle the Med Awards ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου με μεγάλη επιτυχία, στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) στα Λεγραινά, οι εργασίες του Circle the Med Forum 2021 στο οποίο πήραν μέρος 3500 σύνεδροι από 59 χώρες.

Τα Circle the Med Awards είναι ένας νέος θεσμός που εισήγαγαν οι διοργανωτές του Circle the Med Forum, προκειμένου να αναδειχθούν εταιρείες και οργανισμοί που έχουν σχεδιάσει και εφαρμόσει καλές πρακτικές και θετικές δράσεις βασιζόμενες στις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας.

Τα βραβεία που απονεμήθηκαν διακρίνονται σε επτά κατηγορίες, έξι από τις οποίες αντιστοιχούν στους έξι πυλώνες της κυκλικής οικονομίας: Green Growth, Renewable Energy, Blue Growth, Sustainable Tourism, Smart Cities και Cultural Heritages ενώ η έβδομη, ειδική κατηγορία, αφορά σε καινοτόμες δράσεις και πρωτοβουλίες κυκλικής οικονομίας που αναπτύσσονται από Start-Up εταιρείες.

Στην κατηγορία Green Growth βραβεία απονεμήθηκαν:

Στην Coca Cola 3Ε διότι εργάστηκε για να αντιμετωπίσει πολλές περιβαλλοντικές προκλήσεις επιτυγχάνοντας σε αρκετές περιπτώσεις να τις μετατρέψει σε ευκαιρίες όχι μόνο για την ίδια αλλά και –κυρίως αυτό- για τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται.

Στην Τράπεζα Πειραιώς, διότι ανέπτυξε σημαντικά το Green Banking παρέχοντας μια ευρύτατη ποικιλία ειδικά σχεδιασμένων προϊόντων τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες τόσο μεμονωμένων πελατών της όσο και επιχειρήσεων.

Στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία για τις δράσεις της στο πλαίσιο του «Brewing a Better World» που συνιστά μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση της εταιρείας στη βιωσιμότητα και μία από τις βασικές λειτουργικές προτεραιότητες της.

Στην ΜΚΟ «Οργάνωση Γη» , για τη σημαντική συμβολή της στην καθιέρωση και διάχυση της έννοιας της Βιώσιμης Ανάπτυξης με το σχεδιασμό βιωματικών και μη τυπικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων οι οποίες ευαισθητοποιούν και ενθαρρύνουν άτομα και επιχειρήσεις να αναπτύξουν νέες δεξιότητες και να αλλάξουν συμπεριφορές.

Στην κατηγορία Renewable Energy βραβεία απονεμήθηκαν:

Στην Α.Ε ΔΕΗ Ανανεώσιμες διότι διαθέτοντας εξαιρετική τεχνογνωσία και εμπειρία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δημιουργεί σήμερα ένα καθαρότερο και ασφαλέστερο περιβάλλον για το αύριο.

Στην ΑΒ Βασιλόπουλος για την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών και προγραμμάτων που προωθούν την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την ενσωμάτωση καινοτόμων συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας, διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης.

Στον κατασκευαστικό Ομιλο Ελλάκτωρ , για την μεγάλη εστίαση του χαρτοφυλακίου του στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τη σημαντική συμβολή του στην πρόληψη της έκλυσης CO2 στην ατμόσφαιρα μέσω της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ

Στην κατηγορία Blue Growth βραβείο απονεμήθηκε

στο Ίδρυμα Αθανάσιος Λασκαρίδης για τα χρηματοδοτικά προγράμματα που υλοποιεί και αφορούν στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την αποφυγή της θαλάσσιας ρύπανσης σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου.

Στην κατηγορία Sustainable Tourism βραβεία απονεμήθηκαν:

Στην Costa Navarino (Temes SA) για την ενσωμάτωση της βιωσιμότητας ως κατευθυντήριας αρχής που καθορίζει τις ενέργειες της εταιρείας από τη φάση του σχεδιασμού έως την κατασκευή και λειτουργία του Costa Navarino ως βιώσιμου προορισμού

Στο Sani /Ikos Group για την τοποθέτηση της αειφορίας στο επίκεντρο της λειτουργίας του και την ισχυρή δέσμευση του στο πλαίσιο του Zero Carbon Footprint Project.

Στην κατηγορία Smart Cities και με δεδομένο πως η ψηφιοποίηση είναι βασικός παράγοντας της κυκλικής οικονομίας βραβείο απονεμήθηκε

στο Δήμο Τρικκαίων για τις εξαιρετικές ψηφιακές καινοτομίες του, οι οποίες έχουν βελτιώσει τη ζωή των πολιτών του παρά την οικονομική κρίση.

Στην κατηγορία Cultural Heritage βραβείο απονεμήθηκε

στο Μουσείο Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού - το οποίο είχε ιδρυθεί ως «Μουσείο Ελληνικής Χειροτεχνίας» από τον ποιητή Γεώργιο Δροσίνη, τον αρχαιολόγο Γ. Κουρουνιώτη και ομάδα Αθηναίων διανοουμένων- ως αναγνώριση του έργου του στο πεδίο της προστασίας και ανάδειξης της Πολιτιστικής Κληρονομίας

Τα βραβεία, τέλος, της κατηγορίας των Start Up απονεμήθηκαν σε έξι νεοφυείς επιχειρήσεις που μολονότι δραστηριοποιούνται σε διαφορετικό τομέα η κάθε μια, μοιράζονται ένα κοινό όραμα στο πεδίο της κυκλικής οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα οι Start Up που βραβεύθηκαν είναι:

Clio Muse Tours, μια εταιρεία πληροφορικής η οποία χρησιμοποιεί πρωτοποριακή τεχνολογία στην προώθηση του τουρισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς

Green Panda μια εταιρεία re-commerce που επιτρέπει στους χρήστες κινητών να πληρώνονται για την ανακύκλωση του παλιού τους smartphone σε διάστημα μικρότερο των 3 λεπτών.

Solmeyea, μια υβριδική AgTech εταιρεία που διασταυρώνεται με την CleanTech, τη BioTech &τη Γεωργία, παράγοντας Carbon neutral προϊόντα /πρωτεΐνες με βάση βιολογικά συστατικά υψηλής ποιότητας από καλλιέργεια μικροφυκών.

BIO 2 CHP, μια πανεπιστημιακή spin-off εταιρεία που προσφέρει μικρής κλίμακας μονάδες παραγωγής βιοενέργειας σε βιομηχανίες με οργανικά απόβλητα, μετατρέποντας επιτόπου σε ενέργεια τα υπολείμματα τους.

Coffe - Eco, μια εταιρεία που έχει σχεδιάσει και αναπτύξει μια ολιστική προσέγγιση για την επαναχρησιμοποίηση του 100% των απορριμμάτων καφέ εσπρέσο (προσέγγιση μηδενικών αποβλήτων) και την παραγωγή διαφόρων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Evotropia, Ecological Finance Architectures, μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Έρευνα &Ανάπτυξη (Ε&Α) μεθόδων αποτίμησης φυσικού κεφαλαίου καθώς και χρηματοοικονομικών, τραπεζικών και ασφαλιστικών μέσων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες της κυκλικής οικονομίας.

Αναλυτικές πληροφορίες για τους στόχους, το πρόγραμμα και τους ομιλητές του Συνεδρίου όσο και για τα Circle the Med Awards βρίσκονται στον ιστότοποhttps://circlethemed.com/

Πηγή euro2day.gr