Η ανυπαρξία του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη αφήνει εκτεθειμένη τη χώρα σε απειλητικές κρίσεις, όπως η υγειονομική και η κλιματική.

Δευτέρα, 23/08/2021 - 13:54

Συνέντευξη για την ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τις δασικές πυρκαγιές και τις επιπτώσεις τους αλλά και για το σχέδιο αποκατάστασης και αναγέννησης μετά από αυτές παραχώρησε χθες, Κυριακή 22 Αυγούστου, στην εφημερίδα Αυγή και στον δημοσιογράφο Σπύρο Ραπανάκη, ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

Ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε στην επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην υλοποιήσει πολιτικές πρόληψης πυρκαγιών και προστασίας του περιβάλλοντος και στα σοβαρά ελλείμματα συντονισμού και αποτελεσματικότητας της δασοπυρόσβεσης των καταστροφικών πυρκαγιών των τελευταίων εβδομάδων. Αντίθετα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της κλιματικής κρίσης και των δασικών πυρκαγιών είχε ήδη ετοιμάσει και παραδώσει στην τωρινή κυβέρνηση εργαλεία πολιτικής με διασφαλισμένους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, όπως πρότεινε και το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής Γκολντάμερ, τα οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να αγνοεί επιδεικτικά. Τα ελληνικά δάση κινδυνεύουν καθημερινά από τις επιλογές Μητσοτάκη, οι δασικοί χάρτες έχουν παγώσει ή ακυρωθεί σε πολλές περιπτώσεις, το Κτηματολόγιο κλείνει χωρίς να ολοκληρωθεί και να ξεκαθαριστούν οι ιδιοκτησίες, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζει σήμερα κανείς τι είναι δάσος, σχολίασε δηκτικά ο Σ. Φάμελλος.

Αναφορικά με την επόμενη μέρα και τους κινδύνους για τις καμένες περιοχές, ο Σ. Φάμελλος σχολίασε πως «απαιτείται ένα ενιαίο σχέδιο αποκατάστασης και αναγέννησης στο σύνολο των ΟΤΑ που επλήγησαν από την πυρκαγιά, με ενιαίο πολεοδομικό, αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό σχέδιο, κατά προτεραιότητα ενταγμένο στο ταμείο ανάκαμψης». Στο ίδιο πλαίσιο, ο Σ. Φάμελλος υποστήριξε πως είναι ύποπτο και προφανέστατα αναποτελεσματικό οι χορηγοί να αναλάβουν τις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές, εφαρμόζοντας κατά τόπους διαφορετική αντιπλημμυρική προστασία ή αναδάσωση, η οποία θα υλοποιείται μόνο όπου υπάρχουν χορηγοί. Η πολιτεία οφείλει να αναλάβει την ευθύνη του συνόλου της αποκατάστασης, περιβάλλοντος και οικονομίας, και οι κάτοικοι και επαγγελματίες των περιοχών που επλήγησαν πρέπει να έχουν συγκεκριμένο ρόλο και απασχόληση το σχέδιο αποκατάστασης.

Τέλος, σχετικά με την κλιματική κρίση, ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε στην Εθνική Στρατηγική Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή και στην 20ετή Δασική Στρατηγική που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα έτη 2016 και 2018 αντίστοιχα, που όμως δεν υλοποιούνται σήμερα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αποδεικνύοντας ότι η περιβαλλοντική πολιτική της ΝΔ είναι μόνο για επικοινωνιακή κατανάλωση εφόσον το μόνο σχέδιο της είναι η εξυπηρέτηση οικονομικών και κομματικών συμφερόντων.