Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Αυξήθηκαν και πάλι οι εκπομπές CO2

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Αυξήθηκαν και πάλι οι εκπομπές CO2
Τρίτη, 02/03/2021 - 19:25

Αυξήθηκαν και πάλι οι εκπομπές CO2 του ενεργειακού τομέα όπως προειδοποιεί σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

«Αφού έφθασαν στο χαμηλότερο σημείο τον Απρίλιο, οι παγκόσμιες εκπομπές αυξήθηκαν πολύ και πάλι και πέρασαν τον Δεκέμβριο πάνω από το επίπεδο του 2019», υπογραμμίζει ο IEA.

Οι εκπομπές του ενεργειακού τομέα ήταν έτσι τον περασμένο Δεκέμβριο 2% -ή κατά 60 εκατ. τόνους-- πάνω από το επίπεδό τους του Δεκεμβρίου 2019.

«Η αύξηση των εκπομπών CO2 στον κόσμο στο τέλος της περυσινής χρονιάς αποτελεί μια σοβαρή προειδοποίηση για το γεγονός ότι δεν έχουμε κάνει αρκετά για να επιταχύνουμε τη μετάβαση προς τις καθαρές πηγές ενέργειες σε όλο τον κόσμο», προειδοποίησε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA Φατίχ Μπιρόλ.

«Αν η οικονομική ανάκαμψη, που αναμένεται φέτος, επιβεβαιωθεί --και εφόσον δεν υπάρξει κάποια μείζων πολιτική αλλαγή στις πιο μεγάλες οικονομίες του πλανήτη-- τότε οι παγκόσμιες εκπομπές πιθανόν θα αυξηθούν το 2021», υπογράμμισε.

Οι εκπομπές του ενεργειακού τομέα στο σύνολό τους υποχώρησαν κατά 5,8% πέρυσι, δηλαδή κατά σχεδόν 2 δισεκ. τόνους CO2, μια μείωση που είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της ανθρωπότητας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του IEA που περιέχονται σε ειδική έκθεση.