Ο τραπεζικός γίγαντας JP Morgan αποχώρησε από την ομάδα Climate Action

Ο τραπεζικός γίγαντας JP Morgan αποχώρησε από την ομάδα Climate Action
Παρασκευή, 16/02/2024 - 08:12

Η JP Morgan Asset Management αποχώρησε από την ομάδα Climate Action 100+ που δημιουργήθηκε για να πιέσει τις εταιρείες να γίνουν πιο πράσινες.

Ο λόγος για την κίνηση αυτή, σύμφωνα με τους Financial Times, είναι ότι ο βραχίονας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας πιστεύει ότι έχει συσσωρεύσει την τεχνογνωσία για να πιέσει τις εταιρείες να αναλάβουν δράση για το κλίμα από μόνοι τους.

«Η εταιρεία έχει δημιουργήσει μια ομάδα 40 εξειδικευμένων επαγγελματιών που ασχολούνται με τις βιώσιμες επενδύσεις», δήλωσε στους FT εκπρόσωπος της JP Morgan Asset Management. «Δεδομένων αυτών των δυνάμεων και της εξέλιξης των δικών της δυνατοτήτων διαχείρισης, η JPMAM αποφάσισε ότι δεν θα συμμετέχει πλέον στις δεσμεύσεις Climate Action 100+».

Η Climate Action 100+ δημιουργήθηκε το 2017 με σκοπό να αναγκάσει τις εταιρείες που εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα να μειώσουν το αποτύπωμά τους. Στους στόχους της ομάδας περιλαμβάνονταν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η βιομηχανία αεροπορικών ταξιδιών και άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Με αφορμή την αποχώρηση της JPMAM, η Climate Action 100+ δήλωσε ότι μόνο 13 μέλη έχουν τερματίσει τη συμμετοχή τους στην ομάδα από την ίδρυσή της, ενώ τα νέα μέλη από τα μέσα του 2023 ανέρχονται σε 60.

Η JP Morgan Asset Management δεν είναι το πρώτο μέλος που αποχωρεί από την ομάδα. Πέρυσι αποχώρησαν αρκετές μικρότερες επενδυτικές εταιρείες, όπως η Loomis Sayles που εδρεύει στη Βοστώνη και ανήκει στη Natixis και η Walter Scott που ανήκει στην BNY Mellon.

Στα σημερινά μέλη περιλαμβάνονται η BlackRock, η Goldman Sachs και η Invesco, ενώ η Vanguard και η Fidelity δεν εντάχθηκαν ποτέ στον όμιλο, υπενθυμίζουν οι FT.

Τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρήθηκαν επίσης αρκετές έξοδοι υψηλού προφίλ από έναν άλλο σχηματισμό net-zero στον κόσμο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Η Vanguard εξέπληξε τον κλάδο όταν αποχώρησε απότομα από την ομάδα Net Zero Asset Managers λέγοντας ότι ήθελε περισσότερη ανεξαρτησία και σαφήνεια για τους επενδυτές της.

Υπήρξαν επίσης λιγότερο προβεβλημένες αποχωρήσεις από ομάδες πίεσης για το κλίμα στον κλάδο. Ένας λόγος που αναφέρουν οι αναλυτές για αυτό είναι η πίεση των συντηρητικών κρατικών κυβερνήσεων κατά της λεγόμενης επένδυσης ESG, η οποία, όπως υποστηρίζουν πολλοί, αποτελεί διάκριση. Ορισμένες πολιτείες, ιδίως το Τέξας, απείλησαν να αποσύρουν τις επενδύσεις τους από διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων που υποστήριζαν το κίνημα των επενδύσεων ESG.