Η Αφρική θέλει να βοηθήσει την Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο

Η Αφρική θέλει να βοηθήσει την Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο
Τετάρτη, 05/04/2023 - 06:43

Καθώς η ΕΕ εργάζεται για την εξισορρόπηση του εφοδιασμού της με φυσικό αέριο από τη Ρωσία, οι αφρικανικές χώρες αναμένεται να αποκτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) του μπλοκ τα επόμενα χρόνια.

Τον περασμένο μήνα η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα προκηρύξει τους πρώτους διαγωνισμούς για κοινές αγορές φυσικού αερίου τον Απρίλιο, ενώ οι συμβάσεις αναμένεται να υπογραφούν έως τον Ιούνιο. Η νέα αυτή προσέγγιση επιδιώκει να αξιοποιήσει την αγοραστική δύναμη του μπλοκ για να εξασφαλίσει προμήθειες σε χαμηλότερες τιμές ενόψει του καλοκαιριού, όταν οι χώρες της ΕΕ αναμένεται να γεμίσουν τις υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου.

Οι κοινές αγορές φυσικού αερίου είναι διαθέσιμες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και στην Ουκρανία, τη Μολδαβία, τη Γεωργία και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Οι κοινές αγορές φυσικού αερίου της ΕΕ αναμένεται να φέρουν νέες προμήθειες από τις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, συμπεριλαμβανομένων καθιερωμένων αφρικανικών προμηθευτών όπως η Αλγερία, η Αίγυπτος και η Νιγηρία. Άλλοι αναδυόμενοι εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ήπειρο, όπως η Μοζαμβίκη, η Σενεγάλη και η Τανζανία, θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν από αυτή τη στροφή.

Για να καταστεί δυνατή η εισαγωγή πρόσθετων ποσοτήτων LNG, η ΕΕ προβαίνει σε σημαντική επέκταση της δυναμικότητας. Από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2023 θα θέσει σε λειτουργία 35,5 δισ. κυβικά μέτρα δυναμικότητας εισαγωγής φυσικού αερίου σε οκτώ έργα τερματικών σταθμών LNG.

Το μπλοκ αναπτύσσει περίπου 198,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως πρόσθετης δυναμικότητας εισαγωγής LNG σε έργα που πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία έως το 2026.

Οι Αφρικανοί προμηθευτές αγωγών που βρίσκονται κοντά στην Ευρώπη και έχουν ήδη εμπορικές σχέσεις φυσικού αερίου με την ΕΕ είναι οι πιο πιθανοί να δουν άμεσα οφέλη από τη μεταστροφή της πολιτικής της ΕΕ.

Το 2021 η Ευρώπη εισήγαγε 37,2 δισ. κυβικά μέτρα αερίου από αγωγούς από την Αλγερία (34,1 δισ.) και τη Λιβύη (3,1 δισ.), σύμφωνα με τη «Στατιστική επισκόπηση της παγκόσμιας ενέργειας 2022» της BP.

Η Αλγερία, που είναι ήδη ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου της Αφρικής, με 100,8 δισ. κυβικά μέτρα το 2021, προβλέπεται να αυξήσει τις εξαγωγές αερίου μέσω αγωγού προς την Ιταλία κατά 20% το 2022 - από 20,9 δισ. σε 25,2 δισ. κυβικά μέτρα - χάρη σε διμερή συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο Απρίλιο, αντισταθμίζοντας την πτώση των εξαγωγών προς την Ισπανία λόγω του αποκλεισμού των ροών μέσω αγωγού από το Μαρόκο που ξεκίνησε στα τέλη του 2021.

Οι ευρωπαϊκές επενδύσεις, ιδίως από τις διεθνείς εταιρείες υδρογονανθράκων της ηπείρου, θα είναι αναπόσπαστο μέρος της αύξησης των αφρικανικών εξαγωγών.

Η γαλλική εταιρεία κοινής ωφέλειας Engie επεξεργάζεται μια συμφωνία που θα μπορούσε να αυξήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από την Αλγερία έως και 50%, μετά την επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στη χώρα τον Αύγουστο. Μέχρι τις αρχές Απριλίου δεν είχε ακόμη υπογραφεί συμφωνία.

Εν τω μεταξύ, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι μετέβη στη Λιβύη τον Ιανουάριο για να υπογράψει συμφωνία ύψους 8 δισ. δολαρίων που περιγράφει τη συνεργασία μεταξύ της ιταλικής Eni και της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης για την ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Στην Αίγυπτο - τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό της Αφρικής, με 67,8 δισ. κυβικά μέτρα το 2021 - ενεργειακοί κολοσσοί όπως η Eni, η βρετανική Shell και η γαλλική TotalEnergies επιταχύνουν την εξερεύνηση σε υπεράκτιες λεκάνες φυσικού αερίου που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αναζωογόνηση του αγωγού έργων της χώρας. Τον Ιανουάριο η Eni ανακοίνωσε άλλη μια σημαντική ανακάλυψη στην αιγυπτιακή Μεσόγειο, αν και το εκτιμώμενο μέγεθος του ευρήματος δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί.

Η Αίγυπτος έστειλε 2,5 δισ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ιταλία το 2021 και αύξησε τις συνολικές εξαγωγές φυσικού αερίου από 7 εκατ. τόνους το 2021 σε 8 εκατ. τόνους το 2022.

Το 2021 οι αφρικανικές χώρες εξήγαγαν 58,5 δισ. κ.μ. LNG σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων 32,7 δισ. κ.μ. πήγαν στην Ευρώπη - η Αλγερία έστειλε 15,4 δισ. κ.μ. και η Νιγηρία 13 δισ. κ.μ. - αντιπροσωπεύοντας το 30% των συνολικών εισαγωγών LNG της ηπείρου.

Εάν η Νιγηρία μπορέσει να ξεπεράσει τις εσωτερικές προκλήσεις, όπως η κλοπή ενέργειας και οι βανδαλισμοί αγωγών, καθώς και οι πλημμύρες που εκτροχίασαν τη βιομηχανία φυσικού αερίου το περασμένο φθινόπωρο, τα αποθέματα φυσικού αερίου των 206,5 τρισ. κ.μ. - τα μεγαλύτερα στην Αφρική - θα μπορούσαν να της επιτρέψουν να αυξήσει την παραγωγή της από 23,3 δισ. κ.μ. το 2021.

Η χώρα βρίσκεται εν μέσω της προσθήκης μιας έβδομης αμαξοστοιχίας στην εγκατάσταση εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα αυξήσει την ετήσια δυναμικότητά της από περίπου 22,5 εκατ. τόνους, ή περίπου 31 δισ. κ.μ., σε 30 εκατ. τόνους.

Η Νιγηρία, ο Νίγηρας και η Αλγερία υπέγραψαν τον περασμένο Ιούλιο μνημόνιο συμφωνίας για την κατασκευή του Διασαχάριου αγωγού φυσικού αερίου, ένα έργο που συζητείται εδώ και δεκαετίες. Ο αγωγός εκτιμάται ότι θα κοστίσει 13 δισ. δολάρια και θα μεταφέρει 30 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη ετησίως, αν και δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί περαιτέρω ενημερώσεις σχετικά με το έργο.

Οι αναδυόμενοι παραγωγοί Μαυριτανία και Σενεγάλη είναι επίσης σε θέση να βρουν αγοραστές για το υπεράκτιο αέριο τους.

Η παραγωγή στο έργο φυσικού αερίου Greater Tortue Ahmeyin, το οποίο εκτείνεται στα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών και ανήκει από κοινού, αναμένεται να ξεκινήσει το τρίτο τρίμηνο του 2023, με 2,5 εκατ. τόνους ετησίως. Η δεύτερη φάση της παραγωγής θα απαιτήσει πρόσθετες επενδύσεις ύψους 5 δισ. δολαρίων και αναμένεται να παράγει μεταξύ 5 και 10 εκατ. τόνους ετησίως.

Τόσο η Γερμανία όσο και η Πολωνία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά φυσικού αερίου από τη Σενεγάλη. Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς επισκέφθηκε τη Σενεγάλη τον περασμένο Μάιο για την ανάπτυξη διμερούς ενεργειακής συνεργασίας, ενώ ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα επισκέφθηκε τη χώρα τον Σεπτέμβριο.

Η Μοζαμβίκη εξήγαγε το πρώτο της υγροποιημένο φυσικό αέριο τον περασμένο Νοέμβριο, στέλνοντας αέριο στην Ευρώπη από την πλωτή εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου Coral-Sul της Eni, η οποία έχει τη δυνατότητα να παράγει έως και 3,4 εκατ. τόνους ετησίως. Η πλατφόρμα βρίσκεται στη λεκάνη Ροβούμα, η οποία εκτιμάται ότι διαθέτει αποθέματα 180 τρισ. κυβικών ποδιών. Ωστόσο, μια εξέγερση έχει επιβραδύνει την πλήρη ανάπτυξη των σημαντικών πόρων φυσικού αερίου της χώρας.

Τον Νοέμβριο η Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα δανείσει 4,7 δισ. δολάρια στο πλαίσιο επένδυσης ύψους 24 δισ. δολαρίων στην περιοχή 1 της λεκάνης Ροβούμα, υπό την ηγεσία της TotalEnergies σε συνεργασία με την αμερικανική ExxonMobil. Η ExxonMobil συνεργάζεται επίσης με την Eni στην περιοχή 4 της λεκάνης.

Άλλοι αφρικανικοί παραγωγοί φυσικού αερίου, όπως η Τανζανία, έχουν μεγαλύτερα χρονοδιαγράμματα. Τον περασμένο Ιούνιο η χώρα υπέγραψε συμφωνία-πλαίσιο για το LNG με τη νορβηγική Equinor και τη Shell, η οποία θα αυξήσει την πιθανότητα λήψης τελικής επενδυτικής απόφασης έως το 2025 για την κατασκευή τερματικού σταθμού εξαγωγής LNG ύψους 30 δισ. δολαρίων.

Η Αφρική αντιπροσώπευε το 6,4% της παγκόσμιας παραγωγής φυσικού αερίου και το 11,4% των παγκόσμιων εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου το 2021, πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αριθμοί που είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν, δεδομένου του αγωγού έργων της ηπείρου και της αυξανόμενης ζήτησης από την Ευρώπη. Η αυξημένη εγχώρια παραγωγική ικανότητα μπορεί, με τη σειρά της, να εξασφαλίσει πιο αξιόπιστο εφοδιασμό με φυσικό αέριο και για τις τοπικές οικονομίες, συμβάλλοντας στην επιτάχυνση της εκβιομηχάνισης.

Το μερίδιο της Αφρικής στη συνολική παραγωγή φυσικού αερίου προβλέπεται να αυξηθεί από 260 δισ. κυβικά μέτρα το 2021 σε 585 δισ. κυβικά μέτρα το 2050, όταν η ήπειρος θα αντιπροσωπεύει πάνω από το 11% της παγκόσμιας προσφοράς, σύμφωνα με έκθεση του Φεβρουαρίου 2023 από το Φόρουμ Εξαγωγικών Χωρών Φυσικού Αερίου. Η ζήτηση στην ήπειρο προβλέπεται να αυξηθεί κατά 82% έως το 2050, με το φυσικό αέριο να αποτελεί το 30% του ενεργειακού μείγματος.

Ενώ οι ανησυχίες που σχετίζονται με το κλίμα εξακολουθούν να υφίστανται, το φυσικό αέριο θεωρείται από πολλούς ως κρίσιμο για την επίτευξη του στόχου 7 του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη, που είναι «η εξασφάλιση πρόσβασης σε οικονομικά προσιτή, αξιόπιστη, βιώσιμη και σύγχρονη ενέργεια για όλους». Στην υποσαχάρια Αφρική, περίπου 900 εκατ. άνθρωποι δεν είχαν πρόσβαση σε καύσιμα για μαγείρεμα και 589 εκατ. δεν είχαν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια από το 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ανθρώπων χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια αυξήθηκε κατά 20 εκατ. παγκοσμίως το 2022 - αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών της ενέργειας - σηματοδοτώντας την πρώτη τέτοια αύξηση εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Η εγχώρια ανάπτυξη του φυσικού αερίου θα μπορούσε να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση αυτών των ανισοτήτων και θα μπορούσε να βοηθήσει στη χρηματοδότηση επενδύσεων σε πολλές αφρικανικές οικονομίες, μεταξύ άλλων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.