ΕΕ και ΝΑΤΟ συστήνουν ομάδα εργασίας για την από κοινού προστασία αγωγών και βασικών υποδομών

ΕΕ και ΝΑΤΟ συστήνουν ομάδα εργασίας για την από κοινού προστασία αγωγών και βασικών υποδομών
Τετάρτη, 11/01/2023 - 15:44

Δυτικοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι οι επιθέσεις στους αγωγούς Nord Stream και οι ξαφνικές διακοπές ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία έχουν δείξει πόσο εξαρτημένα είναι πολλά μέλη της ΕΕ και του NATO από βασικές υποδομές και τη ρωσική ενέργεια.

Ομάδα εργασίας για την ενίσχυση της προστασίας κρίσιμων υποδομών δημιουργούν ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Η δολιοφθορά στους αγωγούς από τη Ρωσία προς τη Γερμανία στην Βαλτική Θάλασσα τον περσινό Σεπτέμβριο κατέδειξε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί αυτό το νέο είδος απειλής. Αυτή είναι μια ομάδα εργασίας στην οποία οι ειδικοί μας από το NATO και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα εργαστούν χέρι-χέρι για να εντοπίσουν σημαντικές απειλές στις κρίσιμης σημασίας υποδομές μας, να εξετάσουν τα στρατηγικής σημασίας τρωτά σημεία που έχουμε», σημείωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ακόμα ότι η ομάδα εργασίας θα διαμορφώσει αρχικά προτάσεις για τις υποδομές μεταφορών, ενέργειας και τις ψηφιακές και διαστημικές.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σε δηλώσεις του πριν από την συνάντησή με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι η ομάδα αυτή θα εντάσσεται στο πλαίσιο της αυξημένης συνεργασίας ανάμεσα στο NATO και την ΕΕ.

«Η ανθεκτικότητα και η προστασία των κρίσιμων υποδομών αποτελούν βασικό μέρος των κοινών μας προσπαθειών, βάσει αυτού που έχουμε δει τόσο από την μετατροπή της ενέργειας σε όπλο από τον πρόεδρο Πούτιν και από το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream», σημείωσε.

«Θέλουμε να εξετάσουμε μαζί πώς να καταστήσουμε τις κρίσιμες υποδομές, την τεχνολογία και τις αλυσίδες εφοδιασμού μας πιο ανθεκτικές σε πιθανές απειλές και να αναλάβουμε δράση για να μετριάσουμε πιθανά τρωτά σημεία», κατέληξε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.