Η Ρωσία είναι τώρα ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας

Η Ρωσία είναι τώρα ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας
Σάββατο, 31/12/2022 - 07:16

Η Ρωσία έχει πλέον ξεπεράσει τη Σαουδική Αραβία ως ο κορυφαίος προμηθευτής αργού πετρελαίου της Κίνας χάρη στη διαθεσιμότητα των ρωσικών Urals με τεράστιες εκπτώσεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία έχει γίνει ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας, με 13,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου να έχουν αποσταλεί στην Κίνα τους πρώτους 11 μήνες του 2022. Η Ρωσία έχει πλέον ξεπεράσει τη Σαουδική Αραβία ως ο κορυφαίος προμηθευτής αργού πετρελαίου της Κίνας χάρη στη διαθεσιμότητα των ρωσικών Urals με τεράστιες εκπτώσεις. Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής της Κίνας σε αέριο από αγωγούς και ο τέταρτος μεγαλύτερος σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), με τις αποστολές του Δεκεμβρίου να υπερβαίνουν κατά 18% τις ημερήσιες συμβατικές υποχρεώσεις.

Πριν από δέκα ημέρες, ο Πούτιν εγκαινίασε το κοίτασμα φυσικού αερίου Κοβύκτα στην ανατολική Σιβηρία, το οποίο βρίσκεται σε στρατηγική θέση για να επιτρέψει στη Ρωσία να αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Κίνα εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης. Τα εγκαίνια αποτελούν το αποκορύφωμα των προσπαθειών που ξεκίνησαν πριν από περίπου μια δεκαετία για την ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων και την κατασκευή του αγωγού Power of Siberia για την τροφοδοσία της ταχέως αναπτυσσόμενης αγοράς.

«Εγκαινιάζουμε το μοναδικό κοίτασμα φυσικού αερίου Κοβύκτα, το μεγαλύτερο στην ανατολική Σιβηρία. Τα ανακτήσιμα αποθέματά του ανέρχονται σε 1,8 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου», δήλωσε ο Πούτιν μέσω βιντεοκλήσης κατά τη διάρκεια μιας τελετής που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Επί του παρόντος, η Ρωσία δεν διαθέτει αγωγούς για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Δυτικής Σιβηρίας και της Αρκτικής που εξυπηρετούν την Κίνα και την Ευρώπη. Ο πρώτος αγωγός Power of Siberia άρχισε να παραδίδει φυσικό αέριο από την ανατολική Σιβηρία στην Κίνα στα τέλη του 2019. Δεν θα είναι ο τελευταίος. Η Μόσχα έχει καταστρώσει σχέδια για την κατασκευή ενός αγωγού Power of Siberia 2, καθώς η Ρωσία στρέφεται όλο και περισσότερο προς το Μεσαίο Βασίλειο εν όψει των βαριών δυτικών κυρώσεων.

Η Κίνα και η Ινδία έχουν γίνει μερικοί από τους μεγαλύτερους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τον στρατηγικό αναλυτή πετρελαίου του Bloomberg Τζούλιαν Λι να αποκαλύπτει ότι η ναυαρχίδα της Ρωσίας, το αργό πετρέλαιο Ουράλια, διαπραγματεύεται με τεράστια έκπτωση άνω των 30 δολαρίων ανά βαρέλι, ή περίπου 40% σε σχέση με το διεθνές αργό πετρέλαιο Brent, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Αντίθετα, πριν από ένα χρόνο, το Urals διαπραγματευόταν με πολύ μικρότερη έκπτωση των 2,85 δολαρίων σε σχέση με το Brent. Το Urals είναι το κύριο μίγμα που εξάγει η Ρωσία. Το αποτέλεσμα: Η Μόσχα αρχίζει να αισθάνεται τη θερμότητα του πολέμου της στην Ουκρανία και θα μπορούσε να χάνει ~4 δισ. δολάρια το μήνα σε έσοδα από την ενέργεια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

Οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου από αγωγούς -το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρώπης πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία- έχουν μειωθεί σε ένα ρυάκι και ενδέχεται να επηρεαστούν περαιτέρω μετά το κλείσιμο την Τρίτη ενός αγωγού φυσικού αερίου στην κεντρική Ρωσία, ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από τη ρωσική Αρκτική μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη, μετά από μια φονική έκρηξη. Ο αγωγός, που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1980, εισέρχεται στην Ουκρανία μέσω του σημείου μέτρησης Sudzha και επί του παρόντος αποτελεί την κύρια οδό για το ρωσικό φυσικό αέριο που φτάνει στην Ευρώπη.