Κομισιόν: Ενέκρινε σχέδιο κατασκευής υποθαλάσσιας γραμμής μεταξύ Ιταλίας - Αφρικής

Κομισιόν: Ενέκρινε σχέδιο κατασκευής υποθαλάσσιας γραμμής μεταξύ Ιταλίας - Αφρικής
Δευτέρα, 12/12/2022 - 11:02

Για «αποφασιστικό» βήμα προς την κατεύθυνση της μετατροπής της νότιας Ιταλίας σε «ενεργειακό κόμβο» στην Ευρώπη, ο οποίος θα «ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου», έκανε λόγο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Ασφάλειας.

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχέδιο κατασκευή νέας υποθαλάσσιας γραμμής μεταφοράς καθαρής ενέργειας από την Τυνησία στην Ιταλία. Ο μεσογειακός ενεργειακός κόμβος, που προωθείται από την ιταλική κυβέρνηση, θα εγγυάται στην Ευρώπη μια καθαρή ροή ενέργειας, κυρίως ηλιακής, ισχύος 600 MW συνεχούς ρεύματος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του euractiv.gr, η υποθαλάσσια γραμμή μεταφοράς ενέργειας θα κατασκευαστεί από την Terna Spa και την STEG Tunisie και θα εκτείνεται από τη χερσόνησο Cape Bon στην Τυνησία έως τον ηλεκτρικό σταθμό Partanna στην επαρχία Trapani της Σικελίας, όπου υπάρχει ήδη ένας σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά θα κατασκευαστεί και ένας νέος για τη μετατροπή του συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο. Η Terna διαβεβαιώνει ότι ο νέος σταθμός θα κατασκευαστεί «με αρχιτεκτονική και χρώματα σε αρμονία με το τοπίο και θα περιβάλλεται από ένα φυσικό φράγμα δέντρων».

Η «Tunita», η γραμμή ηλεκτροδότησης που θα μεταφέρει ενέργεια από την Τυνησία στην Ιταλία, έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI) και θα έχει αξία 850 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 307 εκατ. ευρώ θα συγχρηματοδοτηθούν από την Επιτροπή μέσω της διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF), του ταμείου της ΕΕ που προορίζεται για την ανάπτυξη έργων αναβάθμισης των ενεργειακών υποδομών της ΕΕ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Terna, Στέφανο Ντοναρούμα δήλωσε: «Η υποθαλάσσια ενεργειακή γέφυρα μήκους άνω των 200 χιλιομέτρων θα συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή ανεξαρτησία, στην ασφάλεια του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας και στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είναι η πρώτη φορά που τα κεφάλαια του CEF χρησιμοποιούνται για μια διηπειρωτική υποδομή, η οποία συνδέει ενεργειακά μια χώρα της ΕΕ με μια χώρα εκτός ΕΕ. Είναι μια ευκαιρία για την Ιταλία να γίνει συγκεκριμένα ο ενεργειακός κόμβος της Μεσογείου», πρόσθεσε ο Ντοναρούμα.

Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, τόνισε: «Πρόκειται για μια μεγάλη ιταλική επιτυχία. Είναι στο πεπρωμένο της Ιταλίας να γίνει ένας νέος ενεργειακός κόμβος για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, είναι στην αποστολή μας να εντείνουμε τη συνεργασία με την Αφρική για να φέρουμε επενδύσεις και ανάπτυξη», πρόσθεσε.