Η αγορά ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου εν μέσω ρεκόρ ξεπουλήματος

Η αγορά ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου εν μέσω ρεκόρ ξεπουλήματος
Κυριακή, 30/10/2022 - 06:51

Περισσότερα από 1,3 τρισεκατομμύρια λίρες Αγγλίας έχουν αφαιρεθεί από την αξία των βρετανικών ομολόγων από την αρχή του 2022, μετά από ένα μεγάλο ξεπούλημα σε όλες τις αγορές ομολόγων, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου.

Λίγο πάνω από 882 δισ. στερλίνες έχουν αφαιρεθεί από την αξία των Gilts [χρυσά ομόλογα] και των Index-linked Gilts [ομολογιακά δάνεια που συνδέονται με δείκτη], τα οποία έχουν υποχωρήσει κατά 26,4% και 36,2% αντίστοιχα κατά το έτος μέχρι σήμερα.

Επιπλέον, η αξία των εταιρικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου έχει μειωθεί κατά 514,5 δισ. στερλίνες από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που μοιράστηκε με το City A.M. ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων Collidr.

«Η άνευ προηγουμένου κατάρρευση των ομολόγων δεν προκαλεί προβλήματα μόνο στα συνταξιοδοτικά ταμεία με έκθεση σε επενδυτικές στρατηγικές με γνώμονα τις υποχρεώσεις. Η πτώση καταστρέφει επίσης τις αποδόσεις για κάθε επενδυτή με μεγάλη έκθεση σε βρετανικά ομόλογα», εξήγησε ο Κόλιν Λέτζετ, Διευθυντής Επενδύσεων της Collidr.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα ομόλογα αποτελούσαν ακρογωνιαίο λίθο πολλών «συντηρητικά» διαχειριζόμενων στρατηγικών αμοιβαίων κεφαλαίων, όπως το αρχετυπικό 60/40, πολλοί διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων υποφέρουν από αυτή την άνευ προηγουμένου εκκαθάριση των θέσεων σε βρετανικά ομόλογα».

«Λίγοι μεμονωμένοι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων έχουν πραγματικά βιώσει μια πτώση στις αγορές ομολόγων αυτής της κλίμακας», πρόσθεσε ο Λέτζετ.

«Πολλοί μπορεί να έχουν πιαστεί [στον ύπνο] από την ταχύτητα και την επιθετικότητα του ξεπουλήματος και ορισμένοι άργησαν να μειώσουν την κατανομή σε ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας».

«Με τη συνεχιζόμενη οικονομική και πολιτική αστάθεια, μπορεί να βρισκόμαστε ακόμη μόνο στο μάτι της καταιγίδας».

Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας, όπως εκείνα με χαμηλότερα τοκομερίδια και/ή μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα μέχρι τη λήξη, επηρεάζονται περισσότερο από τον υψηλότερο πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων.

Ο Λέτζετ τόνισε ότι η συνεχιζόμενη πώληση των ομολόγων είναι η τελευταία απόδειξη ότι το τυπικό χαρτοφυλάκιο 60/40 για τους μικροεπενδυτές δεν προσφέρει πλέον επαρκή προστασία έναντι της καθοδικής μεταβλητότητας.

«Υπήρχε επί μακρόν η εσφαλμένη αντίληψη μεταξύ ορισμένων ότι οι τιμές των ομολόγων και οι τιμές των μετοχών συσχετίζονται αντιστρόφως ανάλογα», σημείωσε.

«Αυτό οδήγησε τους επενδυτές να πιστεύουν ότι αν οι μετοχές έπεφταν, τότε το ομολογιακό στοιχείο του χαρτοφυλακίου τους θα προσέφερε μερική αντιστάθμιση έναντι αυτής της πτώσης. Αντ' αυτού, φέτος τα ομόλογα υποχώρησαν ακόμη περισσότερο από τις μετοχές».

Ο Λέτζετ συνέχισε λέγοντας ότι «οι μικροεπενδυτές που πίστευαν ότι ένα παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο 60/40 θα παρείχε κάποιο βαθμό προστασίας από την πτώση των αγορών, πέρασαν ένα πολύ δύσκολο 2022. Σε περιόδους οικονομικής πίεσης, τα περιουσιακά στοιχεία μπορεί να συσχετίζονται με τρόπους που δεν ταιριάζουν με την παραδοσιακή "αντιληπτή σοφία"».

Επιπλέον, πολλοί θεσμικοί επενδυτές που χρησιμοποιούν επενδυτικές στρατηγικές με γνώμονα το παθητικό δεν ήταν προετοιμασμένοι για τέτοιες ακραίες συνθήκες της αγοράς, κατέληξε.