Η ενεργειακή κρίση συμβάλλει στην αύξηση της χρήση πυρηνικής ενέργειας

Η ενεργειακή κρίση συμβάλλει στην αύξηση της χρήση πυρηνικής ενέργειας
Τρίτη, 18/10/2022 - 05:47

Η Ιαπωνία εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να παρατείνει το όριο των 60 ετών για τη λειτουργία των μονάδων και εξετάζει ακόμη και την υποβολή νομοθεσίας για το θέμα αυτό ήδη από το επόμενο έτος.

Η πυρηνική ενέργεια συνεχίζει να βρίσκεται σε ανοδική πορεία παγκοσμίως. Πρόσφατα, έγινε γνωστό ότι η Ιαπωνία εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να παρατείνει το όριο των 60 ετών για τη λειτουργία των μονάδων και εξετάζει ακόμη και την υποβολή νομοθεσίας για το θέμα αυτό ήδη από το επόμενο έτος, σύμφωνα με το U.S. News και το Nikkei.

Οι κανόνες θα μπορούσαν να επιτρέψουν «επαναλαμβανόμενες παρατάσεις», εφόσον εγκριθούν από την Αρχή Πυρηνικής Ρύθμισης της χώρας.

Επί του παρόντος, οι κανονισμοί που τέθηκαν σε εφαρμογή ως αντίδραση στην καταστροφή της Φουκουσίμα λένε ότι οι αντιδραστήρες «μπορούν να λειτουργήσουν για 40 χρόνια, ακολουθούμενοι από μια 20ετή παράταση, εάν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές». Μέχρι στιγμής, τέσσερις από τους 33 αντιδραστήρες της χώρας έχουν εγκριθεί για έως και 60 χρόνια.

Ένας πυρηνικός σταθμός στο Σεντάι, τον οποίο διαχειρίζεται η Kyushu Electric Power Co Inc. υπέβαλε αίτηση για παράταση αυτή την εβδομάδα. Η Kansai Electric Power Co Inc και η Japan Atomic Power Company έχουν επίσης πιέσει για παρόμοιες παρατάσεις.

Η Ιαπωνία δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη από την ενεργειακή κρίση που έκανε φέτος την εμφάνισή της σε ολόκληρο τον κόσμο, αντιμετωπίζοντας αντιξοότητες τόσο στη διαθεσιμότητα των προμηθειών όσο και στην αύξηση των τιμών.

Ακόμα και η ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος Γκρέτα Θούνμπεργκ, δεν ήταν κατά του κλεισίματος των πυρηνικών εργοστασίων υπέρ του άνθρακα. Η πράσινη Γκρέτα δήλωσε ότι είναι «κακή ιδέα» να κλείσουν οι πυρηνικοί σταθμοί αν αυτό σημαίνει τη μετάβαση στον άνθρακα, σύμφωνα με το Politico την Τρίτη.

«Εξαρτάται. Εάν λειτουργούν ήδη, νομίζω ότι θα ήταν λάθος να τους κλείσουμε και να στραφούμε στον άνθρακα», δήλωσε σχετικά με τους πυρηνικούς σταθμούς.

Πουθενά δεν είναι η πυρηνική ατζέντα πιο σημαντική από ό,τι στη Γερμανία, μια χώρα που είχε προγραμματίσει να κλείσει τα 3 εναπομείναντα πυρηνικά εργοστάσιά της στο τέλος του έτους, προτού εκτοξευθεί σε μια τεράστια ενεργειακή κρίση με άνοδο των τιμών στα ύψη ως αποτέλεσμα του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. Τώρα αποφάσισε να παρατείνει τη διάρκεια ζωής 2 από τα εργοστάσια.

Η πρόσθετη παράπλευρη απώλεια του σχεδιασμού να κλείσουν τα πυρηνικά εργοστάσια έχει ως αποτέλεσμα η Γερμανία να αναβιώσει επίσης αρκετές αδρανείς μονάδες άνθρακα, αναφέρει η έκθεση. Η πυρηνική ενέργεια ήταν τόσο καυτό θέμα στη χώρα που «ο δημόσιος διάλογος για την παράταση των αντιδραστήρων, ακόμη και για λίγους μήνες, ήταν πολύ πιο αμφιλεγόμενος από την επανεκκίνηση των εξαιρετικά ρυπογόνων ανθρακικών μονάδων», αναφέρει το Politico.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε για τα σχόλια της Γκρέτα Θούνμπεργκ: «...σε αυτόν τον ενεργειακό πόλεμο, όλα όσα δημιουργούν ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να συνδεθούν με το δίκτυο. Οι λόγοι μιλούν από μόνοι τους - οικονομικά και φυσικά».